dc.contributor.advisor | Çelik, Ladine | |
dc.contributor.author | Ünal, Muhittin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:47:55Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:47:55Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2019-05-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126264 | |
dc.description.abstract | Yapılan bu çalışma yumurtacı tavuk rasyonlarındaki karabiber ve Zerdeçal'ın yumurta verimi, kalitesi, yumurta kolesterolü ve kan biyokimyasına etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Otuz sekiz haftalık yaştaki yumurtacı tavuklar, birbirlerine yakın canlı ağırlıkta ve her birinde on sekiz yumurtacı tavuk (ATAK-S) bulunan 4 gruba ayrılmışlardır. 7 hafta süreyle hayvanların rasyonlarına %0 kontrol, %0.15 Karabiber (Piper nigrum), %0.15 Zerdeçal, ve %0.75 Karabiber (Piper nigrum) + %0.75 Zerdeçal oranlarında yem katkı maddesi olarak ilave edilmiş standart yumurtacı tavuk yemleriyle beslenmişlerdir. Tavuklar tamamen tesadüfen seçilmiş, bireysel kafeslere yetiştirilmişlerdir. Kahverengi yumurtacı tavuklara 8 saat karanlık, 16 saat aydınlık ışıklandırma programı uygulanmıştır. Yem ve su ad libitum verilmiştir. Yumurtlama performansı olarak belirlenen yem tüketimi, yumurta ağırlığı, yumurta üretimi günlük olarak, yumurta kalitesi haftalık olarak ölçülmüştür. Rasyona karabiber (Piper nigrum) ve Zerdeçal ilavesinin performans, yumurta verimi, yumurta sarısı kolesterol ve kan biyokimyasını istatistiki olarak etkilemediği belirlenmiştir. Yumurta kalite parametrelerinden kabuk kırılma direnci ve renk a* değerlerinin rasyon muamelelerinden etkilendiği görülmüştür. Aynı zamanda kabuk kırılma direncine zerdeçalin, albumen pH'sına, ak yüksekliğine (mm), ak indeksine, sarı yüksekliğine (mm) ve haugh birimine karabiber+zerdeçalin (P<0.05), renk a* değerine ise karabiberin etkisi önemli bulunmuştur (P<0.05). Sonuç olarak yumurtacı tavuk rasyonuna ilave edilen mevcut karabiber ve zerdeçal ve kombinasyonunun dozları ile performans, yumurta verim ve kalitesinde beklenen ilerlemenin sağlanamayacağı ortaya koyulmuştur. | |
dc.description.abstract | This study was carried out to investigate the effects of black pepper and curcuma on yield of egg production, egg quality, egg cholesterol and blood biochemistry of layer hen rations. 38-week-old layer hens were divided into four groups, each of which had 18 layer hens with close live weights. Hen rations were fed with various proportions of feed for 7 weeks, containing 0% control, 0.15% black pepper, 0.15% curcuma, and 0.75% black pepper, 0.75% curcuma added on standard layer hen feeds as an additive. The hens were randomly selected and grown in individual cages. Brown layer hens were exposed to `8 hours dark, 16 hours light` illumination program and ad libitum feeding were applied. Feed consumption, egg weight and egg production were measured daily, and egg quality was measured weekly, in order to investigate the egg performance.It was determined that the addition of black pepper and curcuma did not statistically affect the performance, egg production, egg yolk cholesterol and blood biochemistry of hens. It was seen that shell fracture resistance and color a* values were affected by ration treatments. In addition, the effect of curcuma on the shell fracture resistance, the effect of black pepper-curcuma combination on the ph, height (mm) and index of albumen, yolk height (mm) and haugh unit (P <0.05), and the effect of black pepper on color a* value were found to be significant (P <0.05).As a result, it has been demonstrated that the expected enhancement in performance, egg yield and quality cannot be achieved with the doses of black pepper and curcuma, and their combination added to the layer hen ration. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Karabiber (Piper nigrum) ve zerdeçal (Curcuma longa Linn) içeren rasyonların, tavukların performans, yumurta verimi, yumurta kalite özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effect of rations containing black pepper (Piper nigrum) and curcuma (Curcuma Longa Linn) on the performance, egg yield, egg quality properties and blood parameters of hens | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-05-14 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10247871 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 540484 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |