Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbaba, Atilla
dc.contributor.authorKargiglioğlu, Şaban
dc.date.accessioned2020-12-07T09:47:51Z
dc.date.available2020-12-07T09:47:51Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126237
dc.description.abstractGastronomi turizmine olan talep tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de ülkenin bulunduğu coğrafya, iklim çeşitliliği ve bunun gibi farklılık yaratıcı etmenlerin etkisiyle artmıştır. Bu çalışmada; Gaziantep'in gastronomi turizminin hareketlilik durumu incelenmiş ve gastronomi turizminin geliştirilmesi konusunda yapılabilecekler üzerinde durulmuştur. Bu amaçla, Gaziantep ilini ziyaret eden yerli gastronomi turistlerinin deneyimleri ve bu deneyimlerin göstergelerinden yola çıkılarak gastronomi turistlerinin demografik özellikleri ve seyahatleri boyunca yapmış oldukları yiyecek-içecek içerikli aktivitelere bakış açısı, Gaziantep ilinin gastronomi imajına yönelik önermelerle incelenerek Gaziantep ilindeki gastronomi turizmi ve gastronomi turisti profili çıkartılmıştır. Gastronomi turizminin geliştirilmesi adına neler yapılabileceği hakkında görüşler sunulmuş ve kentin gastronomi turizmi potansiyeli ele alınarak gastronomi turistlerinin bölge ekonomisine ve insanların sosyal yaşamlarına ne gibi etkilerinin olabileceği araştırılmıştır. Örnekleme grubu, Gaziantep'i ziyaret eden yerli gastronomi turistleri, kolayda yöntemle seçilmiş 416 yerli turistten oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak daha önce bu boyutlarda veri toplamak için Shenoy tarafından oluşturulmuş anketten yararlanılmıştır. Toplanan veriler parametrik olmayan test yöntemlerinden olan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H-testleri ile analiz edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Gaziantep, gastronomi, gastronomi turizmi, turizm, turist
dc.description.abstractThe demand for gastronomy tourism has increased in Turkey, as it has in many countries, thanks to the distinctive aspects such as its geographical location, climatic variety etc. In this study, the statistical results of the participation of the domestic gastronomy tourists in the activities regarding gastronomy tourism and their attitudes were presented.In this research, the experiences of the domestic gastronomy tourists visiting Gaziantep were observed. Based on the indicators of these experiences, the demographic aspects of the gastronomy tourists, their activities related with gastronomy travel perspective, image of Gaziantep gastronomy tourism were searched. Gastronomy tourism was searched, presented opinions about what they can do to improve the city's gastronomy and tourism economy of the gastronomic and tourist potential by taking the people as to what might be the effects of social life.In the view of this search, a gastronomy tourist was profiled and what to do about developing the gastronomy tourism of Gaziantep was searched. As a sample group, the domestic gastronomy tourists visiting Gaziantep consisted of 416 tourists, who were selected by the convenience sample method. A survey, which was created from Shenoy for collecting this size of data before, was used as a means of collecting data. The data collected in survey method were analyzed with Mann Whitney U and Kruskal Wallis H-tests. Keywords: Gaziantep, gastronomy, gastronomy tourism, tourism, touristen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleGaziantep`te gastronomi turizmi: Gaziantep`i gastronomi turizmi kapsamında ziyaret eden yerli turistlerin görüşleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeGastronomy tourism in Gaziantep: A research based upon reviews of local tourists visiting Gaziantep in point of gastronomy tourism
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSustainable tourism
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmGaziantep
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmCustomer satisfaction
dc.subject.ytmTourism
dc.subject.ytmTourism species
dc.subject.ytmAlternative tourism
dc.subject.ytmCultural tourism
dc.identifier.yokid10080186
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid421656
dc.description.pages103
dc.publisher.disciplineTurizm İşletmeciliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess