Gaziantep`te gastronomi turizmi: Gaziantep`i gastronomi turizmi kapsamında ziyaret eden yerli turistlerin görüşleri üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Akbaba, Atilla | |
dc.contributor.author | Kargiglioğlu, Şaban | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:47:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:47:51Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126237 | |
dc.description.abstract | Gastronomi turizmine olan talep tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de ülkenin bulunduğu coğrafya, iklim çeşitliliği ve bunun gibi farklılık yaratıcı etmenlerin etkisiyle artmıştır. Bu çalışmada; Gaziantep'in gastronomi turizminin hareketlilik durumu incelenmiş ve gastronomi turizminin geliştirilmesi konusunda yapılabilecekler üzerinde durulmuştur. Bu amaçla, Gaziantep ilini ziyaret eden yerli gastronomi turistlerinin deneyimleri ve bu deneyimlerin göstergelerinden yola çıkılarak gastronomi turistlerinin demografik özellikleri ve seyahatleri boyunca yapmış oldukları yiyecek-içecek içerikli aktivitelere bakış açısı, Gaziantep ilinin gastronomi imajına yönelik önermelerle incelenerek Gaziantep ilindeki gastronomi turizmi ve gastronomi turisti profili çıkartılmıştır. Gastronomi turizminin geliştirilmesi adına neler yapılabileceği hakkında görüşler sunulmuş ve kentin gastronomi turizmi potansiyeli ele alınarak gastronomi turistlerinin bölge ekonomisine ve insanların sosyal yaşamlarına ne gibi etkilerinin olabileceği araştırılmıştır. Örnekleme grubu, Gaziantep'i ziyaret eden yerli gastronomi turistleri, kolayda yöntemle seçilmiş 416 yerli turistten oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak daha önce bu boyutlarda veri toplamak için Shenoy tarafından oluşturulmuş anketten yararlanılmıştır. Toplanan veriler parametrik olmayan test yöntemlerinden olan Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H-testleri ile analiz edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Gaziantep, gastronomi, gastronomi turizmi, turizm, turist | |
dc.description.abstract | The demand for gastronomy tourism has increased in Turkey, as it has in many countries, thanks to the distinctive aspects such as its geographical location, climatic variety etc. In this study, the statistical results of the participation of the domestic gastronomy tourists in the activities regarding gastronomy tourism and their attitudes were presented.In this research, the experiences of the domestic gastronomy tourists visiting Gaziantep were observed. Based on the indicators of these experiences, the demographic aspects of the gastronomy tourists, their activities related with gastronomy travel perspective, image of Gaziantep gastronomy tourism were searched. Gastronomy tourism was searched, presented opinions about what they can do to improve the city's gastronomy and tourism economy of the gastronomic and tourist potential by taking the people as to what might be the effects of social life.In the view of this search, a gastronomy tourist was profiled and what to do about developing the gastronomy tourism of Gaziantep was searched. As a sample group, the domestic gastronomy tourists visiting Gaziantep consisted of 416 tourists, who were selected by the convenience sample method. A survey, which was created from Shenoy for collecting this size of data before, was used as a means of collecting data. The data collected in survey method were analyzed with Mann Whitney U and Kruskal Wallis H-tests. Keywords: Gaziantep, gastronomy, gastronomy tourism, tourism, tourist | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Gaziantep`te gastronomi turizmi: Gaziantep`i gastronomi turizmi kapsamında ziyaret eden yerli turistlerin görüşleri üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | Gastronomy tourism in Gaziantep: A research based upon reviews of local tourists visiting Gaziantep in point of gastronomy tourism | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Sustainable tourism | |
dc.subject.ytm | Culinary tourism | |
dc.subject.ytm | Gastronomy | |
dc.subject.ytm | Gaziantep | |
dc.subject.ytm | Tourists | |
dc.subject.ytm | Customer satisfaction | |
dc.subject.ytm | Tourism | |
dc.subject.ytm | Tourism species | |
dc.subject.ytm | Alternative tourism | |
dc.subject.ytm | Cultural tourism | |
dc.identifier.yokid | 10080186 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 421656 | |
dc.description.pages | 103 | |
dc.publisher.discipline | Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı |