dc.contributor.advisor | Temel, İsmail | |
dc.contributor.author | Aydoğan, Nilay | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:46:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:46:54Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126127 | |
dc.description.abstract | Alkol kullanımı günümüzde birçok toplumda önemli bir sağlık problemi haline gelmiştir. Kronik alkol alımı başta karaciğer yetmezliği olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Alkolün metabolize edildiği başlıca yerin karaciğer olması, kronik alkol kullanımında karaciğerde önemli hasarlar oluşmasına neden olmaktadır. Alkolik karaciğer hasarı günümüzde karaciğer hastalıklarının başında gelmektedir.Çalışmamızda, kronik alkol kullanımına bağlı olarak gelişen ve oksidatif stres nedeni ile ortaya çıkan karaciğer hasarında, her biri güçlü antioksidanlar olan silimarin, resveratrol ve E vitamininin koruyucu etkilerini kıyaslamak amacıyla, 40 adet erkek rat 5 eşit gruba (n=8) bölündü; 1. grup: kontrol grubu (K), 2. grup: alkol grubu (AK) ve 3. grup: resveratrol grubu (RSV), 4. grup: silimarin grubu (SLY), 5. grup: E vitamini grubu (E VİT). Çalışmamız 4 hafta sürdü. Bütün ratlar Modifiye Sıvı Diyet (MSD; inek sütü + glukoz) ile beslendi. Kontrol grubu hariç, diğer bütün gruplara % 7,2 oranında etanol içeren MSD verildi. 3.ncü gruptaki ratlara 50 mg/kg/gün dozunda resveratrol, 4.ncü gruptaki ratlara 150 mg/kg/gün dozunda silimarin, 5.nci gruptaki ratlara ise 300 mg/kg/gün dozunda E vitamini günlük olarak gavaj ile verildi. Çalışmanın sonunda, tüm gruplardaki ratların kanları ve karaciğer dokuları alındıktan sonra sakrifiye edildiler. Alınan kanların serumu ayrıştırıldıktan sonra serumlar ve doku örnekleri derin dondurucuda -70 0C saklandı. Serum örneklerinde, AST, ALT, ALP, TP, HDL-K, TBARS, PON1 parametreleri, karaciğer örneklerinde ise TBARS, GSH, MPO ve PON1 parametreleri çalışıldı.Karaciğer hasarını önlemek için uygulanan tedaviler sonunda tedavi grupları ile kontrol ve alkolik kontrol grupları arasında serum AST, ALT, PON1 ve TBARS düzeyleri yönünden anlamlı farklar tespit edildi. Benzer şekilde, karaciğer doku örneklerinde TBARS ve MPO analizleri açısından tedavi ve kontrol grupları arasında anlamlı farklar bulunmuştur.Buna göre, alkolik karaciğer hasarına karşı koruyucu etkilerini kıyaslamaya çalıştığımız antioksidanlardan resveratrol, doku örneklerinde MPO ve PON1 bakımından, serum örneklerinde PON1 ve ALT bakımında diğerlerine göre daha güçlü iyileşme sağlamıştır. Silimarin, serum örneklerinde AST bakımından diğer antioksidanlara göre daha güçlü iyileşme sağlamıştır. E vitamini ise hem karaciğer hem de serum örneklerinde TBARS bakımından diğer antioksidanlara kıyasla daha güçlü iyileşme sağlamıştır.Sonuç olarak, ratlarda alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer hasarının önlenmesinde resveratrolün, silimarin ve E vitaminine kıyasla daha güçlü bir hepatoprotektif etki gösterdiğini söyleyebiliriz. | |
dc.description.abstract | Alcohol usage is became an important health problem in many population in nowadays. Because of the liver is the main place of the alcohol metabolism, chronic alcohol uptake cause to many serious disease mainly in liver. Alcoholic liver disease is one of the important liver diseases.For the purpose of comparing the protective effects of silymarine, resveratrol and vitamin E, that are strong antioxidants, in liver disease which is improve due to chronic alcohol usage and described with oxidative stres; 40 male rats were divided in 5 groups (n=8). Grp 1: control group (K), grp 2: alcohol group (AK), grp 3: resveratrol group (RSV), grp 4: silymarine group (SLY), grp 5: vitamin E group (E VIT). Our study last 4 weeks. All of the rats were feeded with Modified Liquid Diet (MSD) (cow milk + glucose). Except control group, %7,2 ethanol was added to MSD. In group 3; 150 mg/kg/day silymarine, in group 3; 50 mg/kg/day resveratrol and in group 5; 300 mg/kg/day vitamin E was given with gavage daily. At the end of the study, all groups blood samples and liver tissues were taken and the rats were sacrified. The serums and the tissues were stored at -700C until analysis. In serum samples, AST, ALT, ALP, TP, HDL-K, TBARS and PON1 were measured. In liver tissues, TBARS, GSH, MPO and PON1 were measured. The antioxidant treatment, that was performed to prevent the liver disease due to chronic alcohol usage, was statistical significant in respect to AST, ALT, PON1 and TBARS in serum samples. In liver samples, treatment was statistical significant in respect to TBARS and MPO.According to this, resveratrol which is one of the antioxidants that we tried to compare the protective effects against to alcoholic liver disease, provided stronger healing on MPO and PON1 levels in tissue samples and on PON1 and ALT levels in serum samples comparing with silymarine and vitamin E. silymarine was provided stronger healing in respect to AST levels comparing with the other antioxidants. Vitamin E was provided stronger healing in respect to TBARS levels both in serum and tissue samples comparing with silymarine and resveratrol. In conclusion, we can say that, resveratrol has a stronger hepatoprotective effect on preventing liver disease based on alcohol consumption in rats, in comparison to slymarine and vitamin E. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Alkolik ratlarda, silimarin, resveratrol ve E vitamininin hepatoprotektif özelliklerinin kıyaslanması | |
dc.title.alternative | Comparison of the hepatoprotective properties of silymarin, resveratrol and vitamin E in alcholic rats. | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Alcoholism | |
dc.subject.ytm | Alcohol drinking | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.subject.ytm | Silymarin | |
dc.subject.ytm | Resveratrol | |
dc.subject.ytm | Vitamin E | |
dc.subject.ytm | Thiobarbuturic acid | |
dc.identifier.yokid | 10009073 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 340772 | |
dc.description.pages | 100 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |