Show simple item record

dc.contributor.advisorGüzeler, Nuray
dc.contributor.authorKilinçli, Betül
dc.date.accessioned2020-12-07T09:46:01Z
dc.date.available2020-12-07T09:46:01Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2019-10-25
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/126007
dc.description.abstractBu araştırmada Kars, Ardahan illerinde bulunan satış yerlerinden 30 adet Türkmen Saçak peyniri örneği temin edilerek fizikokimyasal ve duyusal özellikleri araştırılmıştır. Türkmen Saçak peynirlerine ait örneklerin pH, titrasyon asitliği, kurumadde, kül, yağ, kurumaddede yağ, protein, kurumaddede protein, tuz, kurumaddede tuz, toplam azot, suda çözünen azot (SÇA), olgunlaşma dereceleri, %12 TCA çözünen azot oranı, %5 PTA'da çözünen azot oranı sırasıyla %5.53±0.23, %0.23±0.93, %45.84±4.90, %11.74±2.83, %2.55±1.02, %5.58±2.24, %4.15±0.64, %57.91±6.93, %4.19±1.57, %9.19±3.54, %0.14±0.8, %3.62±2.14, %0.0079±0.0057 ve %0.4504±0.0151 olarak elde edilmiştir. Türkmen Saçak peynirlerine ait duyusal analiz puanlarının korelasyon ilişkisi değerlendirilmiştir. Renk ve görünüş, yapı ve kıvam, tat ve aroma, tüm izlenim arasındaki ilişki önemli düzeyde anlamlı bulunmuştur (p<0.01). Araştırma sonucunda peynirlerin standart özelliğe sahip olmadığı, yağ oranı düşük olmakla birlikte hayvansal protein bakımından zengin, kurumaddede tuz oranının yüksek olduğu bulunmuştur. Tuz yoğunluğu nedeniyle peynirlerde az olgunlaşma gerçekleşmiştir. Türkmen Saçak peynirinin daha sağlıklı ve kaliteli olabilmesi için hijyen sanitasyon eğitimine önem verilmesi, üretim yapılan yer ve koşulların iyileştirilmesi ve üretim metotlarının standardize edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
dc.description.abstractIn this study, 30 samples of Türkmen Saçak cheese were obtained from the sales places in the city center and districts of Kars, Ardahan provinces and their physicochemical and sensory properties were investigated. The pH, titratable acidity, dry matter, as, fat, dry matter fat, protein, dry matter protein, salt, dry matter salt, total nitrogen, water soluble nitrogen (SÇA), ripening degrees, 12% TCA soluble nitrogen content, %5 the ratio of nitrogen soluble in PTA were obtained as, %5.53± 0.23, %0.23 ±0.93, %45.84± 4.90, %11.74 ±2.83, %2.55 ±1.02, %5.58± 2.24, %4.15± 0.64, %57.91± 6.93, %4.19± 1.57, %9.19± 3.54, %0.14± 0.8, %3.62± 2.14, %0.0079 ±0.0057 and %0.4504± 0.0151, respectively. Correlation relation of sensory analysis scores of Türkmen Saçak cheese was evaluated. The relationship between color and appearance, structure and consistency, taste and aroma and overall impression were significant (p<0.01). At the and of the study, it was found that cheeses are rich in animal protein and fat content is low, but the ratio of dry matter salt content is high and do not have standard characteristics. İt was determined that all samples were sold for sale in underripe form. İt is considered that modern standards shoul be brought to production methods and improvement of production places and conditions and hygiene sanitation education should be given importance in order to healthier and quality of Türkmen Saçak cheese.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKars Ardahan illerinde üretilerek satışa sunulan Türkmen saçak peynirlerinin kalite özellikleri
dc.title.alternativeQuality properties of Turkmen sacak cheeses manufactured and sold in Kars Ardahan provinces
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-10-25
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10277905
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid572058
dc.description.pages121
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess