Streptozosinle diyabet oluşturulan farelerde üzüm çekirdeği ekstresinin nöropatik ağrı üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Alçin, Ergül | |
dc.contributor.author | Yurt, Ayşegül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:43:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:43:32Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125673 | |
dc.description.abstract | ÖZETDiyabetes mellitus (DM); önemli bir sağlık sorunu olup, insulin salgılanması ya da insulinin etkisindeki tam veya kısmi yetersizlikle ilişkili olarak ortaya çıkan kronik hiperglisemi ve hipergliseminin tetiklediği mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla ortaya çıkan bir sendromdur. Makrovasküler komplikasyonlar, ateroskleroz gelişmesiyle bağlantılı olup kardiyovasküler hastalıkların gelişmesine zemin hazırlamaktadır.Diyabetik periferal nöropati; yaşam kalitesini düşüren, morbidite ve mortalite ile ilişkilendirilen önemli sağlık sorunlarından birisidir. Diyabetli hastaların %50'sinden fazlasını etkilemektedir; his kaybı, karıncalanma ve ağrıyla karakterizedir. İnsan sağlığına birçok olumlu etkileri belirlenen flavonoidler; antioksidan, iltihap önleyici, kolesterol düşürücü, antibakteriyel, antihiperglisemik ve antialerjik özelliklere sahiptirler. Kapiller dolaşımı düzenleyici ve kan basıncını düşürücü etkisi göz önüne alınarak P faktörü veya P vitamini adı da verilmektedir. Bu flavonoidlerden başlıcası üzüm çekirdeğinde bulunan proantosiyanidinlerdir.Bu çalışmada sekiz haftalık BABL/C cinsi fareler kullanıldı. Deneylerde beş gruptan oluşan toplam 50 fare kullanıldı. Bu hayvanların 30 tanesinde diyabet oluşturmak için 180mg/kg Streptozosin tek doz intraperitonal yolla uygulandı. Diyabet oluşturduktan sonra, bu gruplara (sağlıklı kontrol grubu ve diyabet kontrol grubu hariç) altı hafta boyunca üzüm çekirdeği ekstresi 25mg/kg ve 50mg/kg olacak şekilde oral gavaj yoluyla verildi. İkinci ve altıncı hafta sonunda bu hayvanlarda termal bir ağrı modeli olan Hot Plate testi uygulanarak ağrı eşikleri ölçümü yapıldı. Bu çalışmanın sonunda hayvanlardan alınan siyatik sinir ve abdominal aorta dokusu histolojik olarak incelendi. Üzüm çekirdeği ekstresi verilen gruplar ve kontrol grupları karşılaştırılıp sonuçlar değerlendirildi.Üzüm çekirdeği ekstresi uygulanan gruplardaki hot plate ölçümleri ve diğer gruplar arasındaki ölçümler anlamlı değerlendirildi (p<0.05). Histolojik değerlendirmelerde ise ÜÇE'nin diyabete bağlı gelişen mikro ve makrovasküler komplikasyonlarda hasarı azalttığı görülmesine rağmen sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı değerlendirilmedi ( p˃0.05). Anahtar kelimler: Diyabetes Mellitus, Nöropatik ağrı, Üzüm çekirdeği ekstresi, Streptozosin(STZ) | |
dc.description.abstract | ABSTRACTDiabetes mellitus, a major health problem, is a syndrome that occurs with the microvascular and macrovascular complications triggered by hyperglycemia and chronic hyperglycemia in relation to the complete or partial failure of insulin secretion or insulin impact. Macrovascular complications, which are associated with atherosclerosis development, pave the way for the development of cardiovascular disease.Diabetic peripheral neuropathy is one of the major problems that reduces the quality of life and that is associated with morbidity and mortality. It affects more than 50% of diabetic patients and is characterized by loss of sensation, tingling and pain. Flavonoids, which are identified to have many positive effects on human health, have the characteristics of being antioxidant, anti-inflammatory, cholesterol lowering, anti-bacterial, antihyperglycemic, and anti-allergic. Being permeability regulator in the capillary microcirculation system and considering their effect of lowering blood pressure, they are called P factor or vitamin P as well. The main flavonoids are found in grape seed called proanthocyanidins.In this study, eight week old BALB / C strain mice were used. A total of 50 mice were used in this experiment consisted of five groups.To induce diabetes in thirty of these animals, single dose 180 mg / kg was administered intraperitoneally to be streptozotocin. After diabetes occurs, these groups (excluding healthy control group and diabetic control group), grape seed extract for six weeks 25mg / kg and 50mg / kg body weight was administered by oral gavage. At the end of the second and sixth weeks, a thermal pain model in these animals Hot Plate test by applying pain threshold measurements were performed. At the end of this study examined the tissue of the sciatic nerve and abdominal aorta from animals histologically. Grape seed extract-treated group and the control group were evaluated by comparing the results.Hot plate measurements in the group treated with grape seed extract and measurements between the other groups were considered significant (p<0.05). Grape seed extract administered in the groups, although diabetes-induced micro and macrovascular complications to be seen to reduce the damage assessment results were not statistically significant.Key Words: Diabetes Mellitus, Neuropathic Pain, Grape Seed Extraction, Streptozocin (STZ) | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Streptozosinle diyabet oluşturulan farelerde üzüm çekirdeği ekstresinin nöropatik ağrı üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of grape seed extract on neuropathic pain in the streptozotocin induced-diabetic mice | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Neuropathies | |
dc.subject.ytm | Pain | |
dc.subject.ytm | Grape seeds | |
dc.subject.ytm | Plant extract | |
dc.subject.ytm | Analgesia | |
dc.subject.ytm | Analgesics | |
dc.subject.ytm | Streptozotocin | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.identifier.yokid | 10025366 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 388725 | |
dc.description.pages | 87 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |