Show simple item record

dc.contributor.advisorGüler, Mehmet Emre
dc.contributor.authorYildiz, Şahin
dc.date.accessioned2020-12-07T09:42:25Z
dc.date.available2020-12-07T09:42:25Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-11-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125520
dc.description.abstractBu araştırmanın amacı, Bodrum bölgesindeki beş yıldızlı konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümünde çalışan işgörenlerin tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve belirlenen tükenmişlik düzeyinin işgörenlerin çalışma hayatına etkilerini tespit etmektir. Araştırmada, Bodrum bölgesinde bulunan beş yıldızlı konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümündeki işgörenlerin demografik özelliklerinin tükenmişlik düzeylerine etkilerinin saptanması hedeflenmiştir. Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve demografik bilgiler formu kullanılarak elde edilen tüm veriler SPSS 20 ile analiz edilmiştir. Ayrıca, bu çalışma ile konaklama işletmelerindeki yiyecek içecek ve insan kaynakları bölümü yöneticilerine bir kılavuz olarak, işgörenlerin, tükenmişliklerinin üst seviyelere ulaşmadan önce zamanında müdahalenin önemi vurgulanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, yiyecek içecek bölümünde çalışan işgörenlerin tükenmişlik alt boyutlarına göre tükenmişlik düzeyleri; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı için yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu sonuçtan, araştırmaya katılan beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan yiyecek içecek bölümü işgörenlerinin genel tükenmişlik düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır.
dc.description.abstractThe aim of this research is to determine burnout level of food and beverage employees who work in 5 star hotels which are located in Bodrum and identify burnout effects to working life of employees according to burnout level which found out. In this research, It is aimed to find out the effects of demographic features to employees burnout level who work in food and beverage departments in 5 star hotels in Bodrum. All data obtained by using Maslach Burnout Inventory and Demographic Information Form were analyzed by SPSS 20. In addition, It is emphasized the importance of timely intervention before the employees burnout level reaches high rate for Food and Beverage Management and Human Resource Management as a guide. As a result of this study, it is found that the burnout level of food and beverage employees is in high level for emotional exhaustion, depersonalization, and personel accomplishment. As a conclusion, it is understood that general burnout level of food and beverage employees is high.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleKonaklama işletmelerinin yiyecek içecek  bölümlerinde çalışan işgörenlerin tükenmişlik durumları: Bodrum örneği
dc.title.alternativeBurnout level of food and beverage employees in hospitality sector: The case of Bodrum
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-11-30
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHotels
dc.subject.ytmHotel personel
dc.subject.ytmWorkers
dc.subject.ytmFood and beverage services
dc.subject.ytmFood and beverage preparation
dc.subject.ytmBurnout
dc.subject.ytmBurnout level
dc.subject.ytmOccommodation enterprises
dc.subject.ytmMuğla-Bodrum
dc.subject.ytmFive star hotels
dc.identifier.yokid10190636
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid498198
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess