Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde çalışan işgörenlerin tükenmişlik durumları: Bodrum örneği
dc.contributor.advisor | Güler, Mehmet Emre | |
dc.contributor.author | Yildiz, Şahin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:42:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:42:25Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2018-11-30 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125520 | |
dc.description.abstract | Bu araştırmanın amacı, Bodrum bölgesindeki beş yıldızlı konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümünde çalışan işgörenlerin tükenmişlik düzeylerini belirlemek ve belirlenen tükenmişlik düzeyinin işgörenlerin çalışma hayatına etkilerini tespit etmektir. Araştırmada, Bodrum bölgesinde bulunan beş yıldızlı konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümündeki işgörenlerin demografik özelliklerinin tükenmişlik düzeylerine etkilerinin saptanması hedeflenmiştir. Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve demografik bilgiler formu kullanılarak elde edilen tüm veriler SPSS 20 ile analiz edilmiştir. Ayrıca, bu çalışma ile konaklama işletmelerindeki yiyecek içecek ve insan kaynakları bölümü yöneticilerine bir kılavuz olarak, işgörenlerin, tükenmişliklerinin üst seviyelere ulaşmadan önce zamanında müdahalenin önemi vurgulanmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, yiyecek içecek bölümünde çalışan işgörenlerin tükenmişlik alt boyutlarına göre tükenmişlik düzeyleri; duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı için yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu sonuçtan, araştırmaya katılan beş yıldızlı konaklama işletmelerinde çalışan yiyecek içecek bölümü işgörenlerinin genel tükenmişlik düzeylerinin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. | |
dc.description.abstract | The aim of this research is to determine burnout level of food and beverage employees who work in 5 star hotels which are located in Bodrum and identify burnout effects to working life of employees according to burnout level which found out. In this research, It is aimed to find out the effects of demographic features to employees burnout level who work in food and beverage departments in 5 star hotels in Bodrum. All data obtained by using Maslach Burnout Inventory and Demographic Information Form were analyzed by SPSS 20. In addition, It is emphasized the importance of timely intervention before the employees burnout level reaches high rate for Food and Beverage Management and Human Resource Management as a guide. As a result of this study, it is found that the burnout level of food and beverage employees is in high level for emotional exhaustion, depersonalization, and personel accomplishment. As a conclusion, it is understood that general burnout level of food and beverage employees is high. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.title | Konaklama işletmelerinin yiyecek içecek bölümlerinde çalışan işgörenlerin tükenmişlik durumları: Bodrum örneği | |
dc.title.alternative | Burnout level of food and beverage employees in hospitality sector: The case of Bodrum | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-11-30 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Hotel personel | |
dc.subject.ytm | Workers | |
dc.subject.ytm | Food and beverage services | |
dc.subject.ytm | Food and beverage preparation | |
dc.subject.ytm | Burnout | |
dc.subject.ytm | Burnout level | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.subject.ytm | Muğla-Bodrum | |
dc.subject.ytm | Five star hotels | |
dc.identifier.yokid | 10190636 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 498198 | |
dc.description.pages | 112 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |