Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbaba, Atilla
dc.contributor.authorSemerci, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-07T09:42:23Z
dc.date.available2020-12-07T09:42:23Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125513
dc.description.abstractTuristlerin tatil beklentilerinin farklılaşmasının, günümüzde turizm faaliyetlerinde alternatifler oluşturduğu ve turizm aktivitelerini çeşitlendirdiği söylenebilir. Bu alternatif turizm kaynaklarından biride gastronomi turizmi kapsamında yer alan yerel yemek tüketimidir. Turistler tatillerinde toplumun sahip olduğu kültüre ait olan yemekleri deneyimlemek istemekteler ve böylece turistler, tatile gittikleri yerlerin halkının yaşam şeklini, kültürünü, gelenek ve göreneklerini de keşfetmektedirler. Yerel yemeklerin, yukarıda belirtilen ifadeleri karşılayabilme özelliğinin yanında turistlerin motivasyonlarını etkileyen önemli bir turistik çekim unsuru olduğuda söylenebilir. Turistleri seyahat etmeye yönlendiren çeşitli çekim unsurları vardır. Bunlar destinasyonların sahip olduğu (doğal, kültürel, tarihi gibi) içinde bulunduğu toplumun değerlerini yansıtan unsurlardır. Yerel yemekler de turistler için önemli bir turistik çekim unsuru olmaktadır. Ayrıca yerel yemekler, destinasyon imajını artırması, turistlerin özgün bir deneyim yaşamalarını sağlaması ve turistlerin tatmin seviyelerini artırmasından dolayı hem turistler hem de destinasyonlar için önemli olmaktadır. Bu bağlamda yerel yemeklerin turistlere daha fazla tanıtımın ve sunumun yapılmasının faydalı olacağı ve bu sayede toplumun yemek kültürünün korunup gelişmesine katkı sağlayacağı söylenebilir. Bu araştırmanın amacı, Bodrum'a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin değerlendirilmesine yöneliktir. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, seyahat motivasyon teorileri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Gastronomi, Turizm ve Yerel Yemek hakkında bilgiler verilmiş olup üçüncü bölümde araştırmada elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Araştırmada 385 anket elde edilmiş ve veriler SPSS (Statical Packages for the Social Sciences) programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre, Bodrum'a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörleri, `Kültürel Deneyim`, `Sosyal iletişim`, `Heyecan Arayışı` ve `Duyusal Çekicilik` faktörleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
dc.description.abstractWe can say that, changing of tourist expectations have lead to exist alternative tourism subsections. Local food consumption which we can mention as gastronomic activity is one of the alternative tourism. These alternative subsections are giving them travel motivation and encouraging them to travel. During holiday, tourists desire to figure out the culture, life style, traditions of society. We can assume that, the local foods have a role which ensure above mentioned items and affect tourist motivations. Furthermore, local food is not only important for destination image but also tourist satisfaction and experience. As a result of those, it is benefitting to present the local foods to the tourists so it may help to preserve the present food culture as a heritage and improve the local foods avtivities.The aim of this study is to evaluate the motivations that effect tourists' local food consumption by the international visitors who visit Bodrum. The study has three section. In the first section, travel motivations theories were explained. In the second section, Gastronomi, Tourism and Local foods are mentioned. And the research results are explained in the third section. Content of research 385 surveys were collected from tourists who visit the Bodrum peninsula and analized with SPSS (Statical Packages for the Social Sciences) programme. According to the results, four motivation factors were found which affect foreign tourist's local food consumption. These factors are `Cultural Experience`, `Social Interaction`, `Excitement` and `Sensory appeal`.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleBodrum`a gelen uluslararası ziyaretçilerin yerel yemek tüketimindeki motivasyon faktörlerinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of motivation factors of local foods consumption by international visitors who visit bodrum
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-17
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmLocal product
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmMuğla-Bodrum
dc.subject.ytmMotivation
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmGastronomy
dc.identifier.yokid10193742
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid506826
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess