Show simple item record

dc.contributor.advisorYılmazer, Melike
dc.contributor.authorNisari, Mehmet Alper
dc.date.accessioned2020-12-07T09:42:09Z
dc.date.available2020-12-07T09:42:09Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/125482
dc.description.abstractGünümüzde seyahat sebeplerinin arasında yer almaya başlayan yerel yiyecekler, gastronomi turizminin önemli bir parçası haline gelmiştir. Alternatif turizm türleri arasında yer alan gastronomi turizmi ile yerel yiyecekler arasında yakın bir ilişki vardır. İzmir'in Çeşme ilçesi son yıllarda yapılmakta olan festivaller, slow food (yavaş yemek) uygulamaları, bağ ve gezi rotaları ile adından sıklıkla söz ettirmekte, gastronomi turizminden pay alma konusunda önemli ilerlemeler kaydetmektedir.Çalışmanın alan yazın bölümünde; öncelikle gastronomi kavramı ve gastronomi turizmi üzerinde durulmuştur. Daha sonra gastronomi ile ilgili kavramlara değinilmiş ve gastronomi turizminin yerel yiyecekler ile ilişkisi incelenmiştir. Çeşme ilçesi hakkında ayrıntılı bilgiler verilerek ilçede bulunan yerel yiyeceklere değinilmiştir. İkinci bölümde motivasyon kavramı ve turist motivasyonu kuramları açıklanmıştır. Tatil için ilçeyi ziyaret eden turistlerin yerel yiyecekler hakkındaki düşünceleri ve motivasyonları yapılandırılmış anket yoluyla toplanmış ve analiz edilmiştir. Toplanan veriler istatistiksel analiz programı (IBM SPSS Statistics 22.0) ile değerlendirilmiştir.Çalışma sonucunda kimi demografik değişkenlere göre yerel yemek tüketim motivasyonları arasında anlamlı farklar bulunmuştur (p<0.05). Çeşme'nin yerel yiyeceklerinin, özellikle kültürel bir deneyim sunmaları açısından ilçeyi ziyaret eden turistlerin seyahatlerini planlamada itici bir güç olabildiği ortaya konmuştur.
dc.description.abstractNowadays, local foods, which are one of the travel reasons, have become an important part of gastronomy tourism. There is a close relationship between local foods and gastronomy tourism, which is among the alternative tourism types. İzmir's Çeşme district frequently mentions about the festivals, slow food practices, vineyards and sightseeing routes that are being organized in recent years and is making considerable progress in getting a share from gastronomic tourism.In the literature review part of the study; firstly the concept of gastronomy and gastronomic tourism is emphasized. Then, concepts related to gastronomy were addressed and the relationship of gastronomy with local foods was examined. Detailed information about Çeşme district was given and the local foods in the district were mentioned. In the second part, motivation concept and tourist motivation theories were explained. The data of tourists who visited the district for the holidays were collected and analyzed through structured questionnaires on their thoughts and motivations about local food. The collected data were evaluated by the statistical package (IBM SPSS Statistics 22.0) program.According to the results of the study, significant differences were found between local food consumption motivations and demographic variables. Local food can be a driving force in planning trips for visitors visiting Çeşme district in terms of offering a cultural experience.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectTurizmtr_TR
dc.subjectTourismen_US
dc.titleZiyaretçilerin yerel yemek tüketim motivasyonlarının analizi: Çeşme örneği
dc.title.alternativeThe analysis of visitors motivation to consume local food: Çeşme sample
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-17
dc.contributor.departmentTurizm İşletmeciliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCulinary tourism
dc.subject.ytmGastronomy
dc.subject.ytmTourists
dc.subject.ytmİzmir-Çeşme
dc.subject.ytmLocal cuisine
dc.subject.ytmFood and beverage
dc.identifier.yokid10198441
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid509483
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess