Show simple item record

dc.contributor.advisorPehlivan, Erkan
dc.contributor.authorÖzdemir Ayhan, Gülsen
dc.date.accessioned2020-12-07T09:35:21Z
dc.date.available2020-12-07T09:35:21Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-02-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/124445
dc.description.abstractMalatya İl Merkezinde Yaşayan Liseye Devam Eden Öğrencilerin Beslenme AlışkanlıklarıAmaç: Çalışmamız öğrencilerin beslenme alışkanlıklarını tespit edip buna paralel olarak tedbirler almayı amaçlamıştır. Araştırmanın temel amacı: Öğrencilerin sıklıkla tükettikleri yiyeceklerin neler olduğunu saptamak, öğrencilerin genel ve fastfood yiyeceklerle ilgili beslenme davranışlarını saptamak, öğrencilerin persentil değer aralıklarını saptamak bu özelliklerle beslenme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir.Materyal ve metot: Araştırmamız 2017 Ocak- Haziran aylarını kapsayan dönemde yapılmış, kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmanın yapılabilmesi için etik kuruldan ve Milli Eğitim Müdürlüğünden yazılı izin alınmıştır. Veriler ki kare analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın çalışma evreni 1040 kişiden oluşmaktadır. Yapılan power analizinde % 80 güç ve % 95 güven aralığında ulaşılması gereken örneklem büyüklüğü 281 kişi olarak hesaplandı. Araştırmamız anket çalışmasını kabul eden 371 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 54.2 si 15 yaşındadır. Araştırma 15-18 yaş aralığındaki öğrencilerle yürütülmüştür. Öğrencilerin en az atladıkları ana öğün akşam öğünüdür. En çok atlanan ana öğün % 40.2 ile kahvaltı olarak tespit edilmiştir. Öğün atlama sebebine bakıldığında ise % 46.8 i iştahsızlıktan dolayı öğün atlamışlardır. Öğrencilerin öğün aralarında en fazla tükettikleri yiyecekler simit poğaça ve tost olarak belirlenmiştir Açıkta satılan yiyecekleri satın alma sebebi içinde soruya cevap veren 236 öğrencinin% 70.8 i canları istediği için satın aldıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin fastfood tüketme sıklığı düşük olmakla birlikte ailelerin aylık ortalama gelirleri arttıkça öğrencilerin fastfood restoranlarına gitme sıklığı anlamlı derecede artmıştır (p=0.001).Araştırmaya katılan öğrencilerin % 22.1 inin düşük kiloda oldukları,% 8.9 unun ise fazla kilolu olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Öğrencilerin sıklıkla tükettikleri yiyeceklerin karbonhirat ağırlıklıyiyecekler olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin protein içeren gıdalardan yoksunbeslenmesi de tespitlerimizdendir. Persentil sınıflamasına bakıldığında zayıf öğrencioranının yüksek olduğu bulunmuştur.Anahtar Kelimeler: Ergenlik döneminde beslenme, besin ögeleri, beslenme alışkanlıkları, şişmanlık, fastfood. 
dc.description.abstractNutrition Habits of Students Living in Malatya Province Center and Ongoing To Hıgh SchoolAim: Our study aims to determine nutrition habits of students and as a parallel to this, it aims to take precautions. The main purpose of the research is: To determine which foods are consumed by students frequently, to determine the nutritional behaviour of students related with general and fastfood foods, to determine percentile value ranges of students and to examine the relationships between these features and nutritional behaviors.Material and method: Our research is a cross-sectional type research which is made in the period including 2017 January-June months. Permission has been obtained from the ethics committee and from National Education Directorate in order to be able to do our study. The data were evaluated with square analysis. The population of study consists of 1040 individuals. In the power analysis which is made, the sample size in the range of 80% power and in the range of 95% confidence was calculated as 281 people. Our study was conducted with 371 students who accepted the survey study.Results: 54.2% of the students who participated in the research are 15 years old. The study was carried with students aged between 15-18. The main meal that students have at least skipped is evening meal. The most skipped main meal was identified as breakfast with 40.2%. When looking at the reason of the skipping meal, 46.8% of the participants skipped meal due to appetite loss. The most consumed foods among the students were identified ad pastry and toast. For the question about the reason of purchasing the foods sold in the open markets, 70.8 % of the 236 students who answered the question stated that they buy these foods just because they want to buy them .Although the frequency of students consuming fast food is low, the frequency of students going to fast food restourants has increased significantly according to the increase of monthly average income of their families .(p=0.001).İt was determined that 22.1% students who participated in the research were low weight and 8.9 % students who participated were overweight ..Conclusion: İt was determined that the foods which students consume frequently are carbohydrate -weighted. Also ,it was determined that students did not feed on food containing protein .When looking at the percentile classification ,it was determined that the percentage of low weight students is high .Key Words: Nutrition in adolescence, nutritional elements, eating habits, obesity, fastfood. en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleMalatya il merkezinde yaşayan liseye devam eden öğrencilerin beslenme alışkanlıkları
dc.title.alternativeNutrition habits of students living in Malatya province center and ongoing to high school
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-02-21
dc.contributor.departmentHalk Sağlığı Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMalatya
dc.subject.ytmHigh schools students
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmObesity
dc.identifier.yokid10148952
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid512265
dc.description.pages87
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess