Show simple item record

dc.contributor.advisorArabacı, Turan
dc.contributor.authorKoç, Emine
dc.date.accessioned2020-12-07T09:30:43Z
dc.date.available2020-12-07T09:30:43Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-22
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/123737
dc.description.abstractAmaç: Bu tezin amacı Türkiye'de endemik bir tür olan Hypericum thymopsistürünün morfolojik özelliklerinin, bazı fenolik bileşiklerinin, antioksidan kapasitesininve uçucu yağ kompozisyonunun belirlenmesidir.Materyal ve Metot: Bitki materyalleri gerçekleştirilen arazi çalışmaları iletoplanmıştır. Morfolojik çalışmalar örnekler üzerinde karakter analizleri ve ölçümler ileyapılmıştır. Antioksidan aktivitelerin belirlenmesinde DPPH ve ABTS yöntemlerikullanılmıştır. Fenolik bileşiklerin belirlenmesi HPLC analiz yöntemi ile yapılmıştır.Uçucu yağ analizi 3 farklı popülasyona ait örnekler üzerinde, GC/MS analiz yöntemi ilegerçekleştirilmiştir.Bulgular: Morfolojik incelemelerde bazı popülasyona ait örneklerin türünbetimine göre gövdesinin daha uzun (15-20 cm), yapraktaki şeffaf gland sayısının dahafazla (c.50), sepalinin daha büyük (2-2.5 x 1 mm) ve sepal gland sayısının daha fazla (8adet) olduğu gibi farklılıklar tespit edilmiştir. Örneklerinin IC50 değerleriincelendiğinde, DPPH yönteminde en yüksek antioksidan etkiyi çiçek ekstrelerigöstermiştir. ABTS yönteminde en güçlü radikal süpürme kapasitesini TA3004 noluörneğin yaprak ekstresi göstermiştir (87.42 μg/ml). Ana bileşenler α-Pinen, Spatulenolve Limonen olarak belirlenmiştir. Bitkinin yaprak ekstresinde 7.040 mg/kg rutin, 4.463mg/kg quersetin, çiçek ekstresinde ise 1.992 mg/kg hiperisin, 11.213 mg/kg rutin ve4.250 mg/kg kersetin olduğu saptanmıştır.Sonuç: Morfolojik farklılıklar türün betiminin genişletilmiş sınırları içindedeğerlendirilmiştir. Hypericum thymopsis türün antioksidan özelliği ilk kez bu çalışmaile ortaya konulmuştur. Uçucu yağ analizi ile türün farklı kemotipleri belirlenmiştir.Ayrıca örneklerin içerdiği bazı fenolik madde miktarları tayin edilmiştir.
dc.description.abstractAim: The aim of this thesis is determination of morphological properties, essential oil composition, antioxidant capacity and some phenolic compounds of the Hypericum thymopsis which is endemic in Turkey.Material and Method: Plant materials were collected during the field studies. Morphological studies are made by character analysis and measurements on samples. DPPH and ABTS methods were used to determine the antioxidant activities. Phenolic compounds are determined by HPLC analysis method. Essential oil analysis is performed by GC/MS analysis method on the samples of three different populations.Results: The specimens belonging to some population shows differences such as; longer stem length (15-20 cm), more translucent glands number in the leaf (c.50), larger sepals (2-2.5 x 1 mm) and the more sepal gland number (8 gland) in morphological examination. The highest antioxidant effect is showed by floral extracts in the DPPH method, according to IC50 values in the examined samples. The most powerful radical scavenging capacity in the ABTS method is showed by leaf extract of sample TA3004 (87.42 μg/ml). The major components are determined as α-Pinene, Spathulenol and Limonene. In leaf extract 7.040 mg/kg routine, 4.463 mg/kg quersetin, in floral extract 1.992 mg/kg hyperisin, 11.213 mg/kg routine and 4.250 mg/kg quercetin is determined.Conclusion: Morphological differences are evaluated within the extended circumscribe of the description of the species. The antioxidant properties of Hypericum thymopsis is given first time in this study. Different chemotypes of species are determined with essential oil analysis. In addition, some phenolic contents of the samples are determined.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleHypericum thymopsis boiss. (Hypericaceae) türünün bazı fenolik bileşiklerinin, antioksidan kapasitesinin ve uçucu yağ kompozisyonunun belirlenmesi
dc.title.alternativeSome phenolic compounds, antioxidant capacity and essential oil composition of hypericum thymopsis boiss (Hypericaceae)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-22
dc.contributor.departmentFarmasötik Botanik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHypericaceae
dc.subject.ytmPhenolic compounds
dc.subject.ytmHypericin
dc.subject.ytmGuttiferae
dc.subject.ytmHypericum
dc.subject.ytmQuercetin
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmOils-volatile
dc.identifier.yokid10148280
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid548896
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess