Show simple item record

dc.contributor.advisorTimur Taşhan, Sermin
dc.contributor.authorNacar, Gülçin
dc.date.accessioned2020-12-07T09:21:43Z
dc.date.available2020-12-07T09:21:43Z
dc.date.submitted2020
dc.date.issued2020-04-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/122402
dc.description.abstractAmaç: Araştırma, verilen beslenme eğitiminin annelerin beslenme örüntüsü, anne sütü ve yenidoğan bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Araştırma non-randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, vajinal doğum yapan, bebeğini emziren ve en geç doğum sonu ikinci günde olan anne ve bebekleri oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, 57' si deney ve 63' ü kontrol olmak üzere toplam 120 anne ve bebeği oluşturmuştur. Araştırmada 15 anne ve bebeğinden oluşan bir alt örneklem grubu seçilerek 45 anne sütü ve 45 gayta örneğinin mikrobiyotası incelenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki annelere hastanede ön test olarak Katılımcı Tanıtım Formu, BTSKF uygulanmış ve anne sütü ile yenidoğanın gayta örnekleri alınmıştır. Daha sonra deney grubundaki annelere beslenme eğitimi verilmiş, eğitimden 1 ve 3 ay sonra BTSKF tekrar doldurulmuş ve anne sütü ile yenidoğanın gayta örnekleri araştırmacı tarafından tekrar toplanmıştır. Bulgular: Araştırmada deney grubundaki annelerin ara testte et ve sebze grubu besinleri, son testte ise et, sebze ve tahıl grubu besinleri kontrol grubuna göre daha fazla tükettiği saptanmıştır (p<0.05). Araştırmada beslenme eğitiminin deney ve kontrol grubuna ait anne sütü ve bebek gayta örneklerinin mikrobiyota profilleri üzerinde anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır (p>0.05).Sonuç: Araştırmada doğum sonu dönemde verilen beslenme eğitiminin annelerin beslenme örüntüsünü olumlu yönde etkilediği, anne sütü ve yenidoğan gayta örneklerinin mikrobiyota profili üzerinde etkisinin olmadığı bulunmuştur.
dc.description.abstractAim: The research was carried out to investigate the effect of the nutrition education on the mothers' nutrition pattern, breast milk and newborn intestinal microbiota.Material and Method: The research was carried out as a non-randomized controlled experimental study. The universe of study consisted of mothers who gave vaginal delivery, breastfeed their babies and at the latest on the second day of delivery and their babies. The sample of study consisted of 120 mothers and babies, 57 of whom were experiments and 63 were controls. A sub-sample group consisting of 15 mothers and babies' 45 breast milk and 45 stool samples' microbiota were examined. IF, FCFRF was applied to the mothers in the experimental and control groups as a pre-test, stool and breast milk samples were taken. Then, the mothers in the experimental group were given nutritional training and all mothers were refilled with FCFRF in the 1 and 3 month after intervention and samples were collected again.Findings: In the study, it was found that mothers in the experimental group consumed more meat and vegetable in the mid-test, and more meat, vegetable and grain in the post-test than control group (p<0.05). It was found that the nutritional education didn't make a significant difference on the microbiota profiles of the breast milk and stool samples of experimental and control groups (p>0.05).Result: It was found that the nutrition education given in the postpartum period had a positive effect on mothers' nutrition pattern and there was no effect on microbiota profile of breast milk and stool samples.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleVerilen beslenme eğitiminin annelerin beslenme örüntüsü, anne sütü ve yenidoğan bağırsak mikrobiyotası üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of nutrition training on mothers nutrition pattern, breast milk and newborn intestinal microbiota
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-04-07
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmnull
dc.identifier.yokid10330179
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid615565
dc.description.pages101
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess