Show simple item record

dc.contributor.advisorTürk Çulha, Saniye
dc.contributor.authorKaraduman, Fatma Rabia
dc.date.accessioned2020-12-07T09:15:06Z
dc.date.available2020-12-07T09:15:06Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2020-01-04
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/121470
dc.description.abstractAçık deniz ağ kafes yetiştiricilik bölgesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, Aralık 2013-Ekim 2014 tarihleri arasında mevsimsel olarak gerçekleştirilen örneklemelerde deniz suyunun fiziko-kimyasal parametreleri, askıda katı madde, klorofil-a, nütrient besin maddeleri ve sedimentteki yanabilen organik madde miktarı ile organik karbon değerleri belirlenmiştir. Yıllık ortalama fiziko-kimyasal parametreler sırasıyla; sıcaklık 19.95±0.54 °C, tuzluluk ‰ 38.97±0.06, çözünmüş oksijen 8.88±0.10 mg/L, pH 8.31±0.01, TDS 58.84±0.07 mg/L, elektriksel iletkenlik 58.79±0.09 mg/L, SD derinliği 14.97 m olarak tespit edilmiştir. Suyun fiziksel parametrelerinin mevsimlere bağlı olarak değişim gösterdiği saptanmıştır.Nütrient besin maddelerinin yıllık ortalama değerleri sırasıyla; 1.55±0.29 μg.at.NH4+-N/L, 0.15±0.03 μg.at.NO2--N/L, 0.91±0.24 μg.at.NO3--N/L, 0.67±0.05 μg.at.PO43--P/L ve 2.47±0.35 μg.at.SiO2-Si/L olarak saptanmıştır. Askıda katı madde miktarı 20,42±0,40 mg/L, Partikül Organik Madde 5.57±0.23 mg/L, Partikül İnorganik Madde 14.88±0.20 mg/L ve klorofil-a 1.049±0.09 μg/L olarak belirlenmiştir. Sedimentte yanabilen organik madde miktarı % 10.32±0.29 ve organik karbon değeri ise % 0.76±0.06 olarak bulunmuştur. Tüm nütrient maddelerdeki en düşük değer sonbahar mevsiminde gözlenirken, amonyum, nitrit azotlarınınve fosfat fosfurunun en yüksek değeri yaz mevsiminde, nitrat azotu, silis ve klorofil-a konsantrasyonlarının ise ilkbahar mevsiminde arttığı tespit edilmiştir. Bölgede yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırıldığında, nütrient besin maddelerinin silis haricinde oldukça düşük değerde olduğu tespit edilmiştir. Ancak, temiz deniz suyunda olması gereken nütrient değerleri ile karşılaştırıldığında silis ve fosfat fosforunun sınır değerleri aştığı belirlenmiştir
dc.description.abstractThe present study was conducted between December 2013 and October 2014 at offshore aquaculture areas. The physico-chemical parameters of sea water, the amounts of suspended organic solids, nutrients, burnable organic matter in the sediment, and organic carbon values were determined for samples collected seasonally. The mean annual values of temperature, salinity, dissolved oxygen, pH, TDS, conductivity and Secchi-disk (SD) depth were 19.9±0.54 °C, 38.97±0.06 ‰, 8.88±0.10 mg/L, 8.31±0.01, 58.84±0.07 mg/L, 58.79±0.09 mg/L and 14.97 m; respectively. Physical parameters of the water displayed seasonal variations.The mean annual concentrations of nutrients were 1.55±0.29 μg.at.NH4+-N/L, 0.15±0.03 μg.at.NO2--N/L, 0.91±0.24 μg.at.NO3--N/L, 0.67±0.05 μg.at.PO43--P/L and 2.47±0.35 μg.at.SiO2-Si/L, respectively, while the amount of suspended organic solids, particulate organic matter, particulate inorganic matter and chlorophyl-a were 20.42±0.40 mg/L, 5.57±0.23 mg/L, 14.88±0.20 mg/Land 1.049±0.09 μg/L, respectively. The amount of burnable organic matter in the sediment and organic carbon value were calculated as 10.32 % and 0.76 %, respectively. Minimum concentrations for all nutrients were observed in autumn. Maximum ammonium, phosphate and nitrite nitrogen concentrations were observed in summer whereas nitrate nitrogen, silica and chlorophyll-a concentrations increased in spring. In comparison to the other studies conducted in the region, nutrient amounts, with the exception of silica, were found to be considerably lower. Nonetheless, obtained values of silica and phosphate phosphor exceed the limits by comparing to those of clean marine water.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleAğ kafeslerde yapılan balık yetiştiriciliğinin Ildır koyunun su kalitesi üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe impacts of net cage fish farming on water quality of Ildir bay
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-04
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10134076
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid459002
dc.description.pages85
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess