dc.contributor.advisor | Ertaş Onmaz, Nurhan | |
dc.contributor.author | Datli, Sabri | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:14:43Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:14:43Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-06-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/121397 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma; Kahramanmaraş ilindeki bir sığır kesimhanesinde, sığır karkas, kesimhaneden alınan swap örnekleri (konveyör, bıçak, önlük, kanca, testere ve eller) ve kesilen hayvanların barsak içeriklerinden alınan örneklerde Escherichia coli O157:H7'nin varlığı ve etkenin virulans genleri (stx1 and stx2, eaeA ve ehlyA) araştırmak için gerçekleştirildi. Çalışmada, kesimhaneden alınan toplam 200 adet örnekte E. coli O157:H7'nin varlığı, ön zenginleştime, immunomanyetik seperasyon (IMS)'daki immunboncuklar sefimiksin tellüritli CHROM agara ekildi. Şüpheli koloniler O157 ve H7 antiserumları ile incelendi ve Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) ile bakteri üzerindeki rfbO157, fliCH7 stx1, stx2, eaeA ve ehylA içeren hedef gen bölgeleri ile teyit edildi. Çalışmada, bir (% 2) barsak içeriği örneğinden E. coli O157 izole edildi. E. coli O157:H7 2 (% 4) barsak içeriği örneği ve 2 (% 4) karkas örneğinde tespit edildi. İncelenen bütün izolatlar stx1, stx2, eaeA ve ehylA genlerini içeriyordu. Sonuç olarak, sığırların E. coli O157:H7 içerdiği gözlemlendi. Karkasların da muhtemelen kesim esnasında dışkı ile kontamine olduğu düşünüldü. Çalışmada elde edilen izolatların tamamının stx1, stx2, eaeA ve ehylA genlerini içermesinden dolayı insan sağlığı için potansiyel bir risk oluşturabileceği kanısına varıldı.Anahtar kelimeler: Çapraz kontaminasyon, E. coli O157:H7,kesimhane, sığır, virulans genler | |
dc.description.abstract | This study was conducted to investigate the presence of Escherichia coli O157:H7 and to detect its virulence genes,including; stx1, stx2, eaeA and ehlyA, on cattle carcasses, intestinal contents and swabs from environmental samples (conveyors, knives, aprons, saws, hooks, hands) in a beef slaughterhouse in Kahramanmaras, Turkey. A total of 200 samples, collected from commercial abattoirs, were examined for the presence of E. coli O157:H7 by enrichment/immunomagnetic separation (IMS) with plating of recovered immunobeads onto CHROM agar with cefixime and tellurite. Presumable E. coli O157:H7 colonies were analysed with anti-O157 and H7 antisera and were confirmed by (Polymerase Chain Reaction) PZR targeting a range of genes including; rfbO157, fliCH7 stx1, stx2, eaeA and ehylA region of bacteria. In the study, E. coli O157 isolated from 1(2 %) of intestinal content samples. E. coli O157:H7 was detected in 2 (4 %) and 2 (4 %) of intestinal content and carcass samples, respectively. All isolates contained stx1, stx2, eaeA and ehylA genes. In conclusion, the result of this study suggested that cattle are an important reservoir of E. coli O157. Carcasses might be contaminated with feces during the slaughter of cattle. This constitutes a potential risk to human health. It might lead to outbreaks of human infections due to containing stx1, stx2, eaeA and ehylA genes.Key words: Cattle, cross-contamination, E. coli O157:H7, slaughterhouse, virulence genes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Veteriner Hekimliği | tr_TR |
dc.subject | Veterinary Medicine | en_US |
dc.title | Kahramanmaraş ilindeki bir kesimhanede escherichia coli o157:h7 varlığının IMS PZR teknikleri ile araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of escherichia coli O157:H7 by IMS-PZR tecniques in slaughtered cattle in kahramanmaraş province | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-06-06 | |
dc.contributor.department | Veteriner Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim dalı | |
dc.subject.ytm | Kahramanmaraş | |
dc.subject.ytm | Escherichia coli | |
dc.subject.ytm | Escherichia coli infections | |
dc.subject.ytm | Food contamination | |
dc.subject.ytm | Cattles | |
dc.subject.ytm | Abattoirs | |
dc.subject.ytm | Virulence | |
dc.subject.ytm | Genes | |
dc.identifier.yokid | 10111811 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ERCİYES ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 429047 | |
dc.description.pages | 72 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |