Show simple item record

dc.contributor.advisorAlparslan, Mustafa
dc.contributor.authorTaşer, Yiğit
dc.date.accessioned2020-12-07T09:12:54Z
dc.date.available2020-12-07T09:12:54Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/121146
dc.description.abstractSu canlıları insan besininin önemli bir kısmını oluşturduğu gibi birçok alanda kullanılan önemi bir hammaddedir. Su ürünleri denilince ilk akla gelen balık olmasına rağmen, dünyada birçok ülke besinsel değerinin yüksek olmasından dolayı balık dışında diğer su ürünlerinden de faydalanma yoluna gitmişlerdir. Dünyada balık dışında değerlendirilen su ürünlerinden birisi de denizanasıdır. Denizanası binlerce yıldır ticari amaçla Uzakdoğu ülkeleri(Çin) tarafından önemli bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır ve her yıl kendi iç pazarında 58 bin ton denizanası tüketmektedir. Yarı kurutulmuş denizanası Asya ülkelerinde oldukça popüler olup, milyonlarca dolarlık deniz ürünleri ticaretini temsil etmektedir. Denizanasının besleyici değeri olduğu gibi tıbbi açıdan da önemli bir gıda maddesidir. Denizanasının %95'i su, %4'ü protein, %1'i de tuzdan oluşmaktadır. Bu nedenle diyabet, obezite hastaları gibi sağlık problemi yaşayan insanların beslenmelerinde kullanılabilen en iyi gıda maddesidir. Bu amaçla denizanasının gıda maddesi üzerine yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Denizanasının kollajen ekstraksiyonuyla sağlık ve güzellik alanında da pek çok kullanım alanı sağlamaktadır. Ayrıca, hobi alanında da gelişim gösteren ev ve iş yerlerinde denizanaları akvaryumları son dönemde popüler olmaya başlamıştır. Bazı denizanalarında görülen biyolominesans sağlayan GFP proteini ile diğer canlılar üzerinde in vivo'da gözlenemeyen birçok olay ortaya çıkartılmıştır. Son yıllarda GFP transgenik bitki ve hayvanlara gen aktarımında marker olarak da kullanılmaktadır. GFP'nin önümüzdeki yıllarda daha çok yeni kullanım alanlarının bulunacağı ve ülkemiz denizlerinde de gelişen birçok deniz organizmasının farklı amaçlar için değerlendirilmesi yönünde çalışmaların başlatılması gerektiği inancındayız.
dc.description.abstractConstituting an important part of human food, aquatic creatures are important raw materials used in many different areas. Even though the first thing that springs to mind when aquaculture comes into question is fish; a number of countries around the world also prefer other aquaculture than fish as they have a higher nutritional value. One of the aquaculture that is evaluated apart from fish is jellyfish. Jellyfish has been used as an important food source by the Far East countries (China) for commerce for thousands of years and 58 thousand tons are consumed within the domestic market every year. Half-dried jellyfish is very popular in Asian countries and represents the aquaculture commerce of millions of dollars. Jellyfish not only has a high nutritional value, but it also is an important medical food product. Jellyfish comprises of 95% water, 4% protein and 1% salt. Therefore, it is the best food product used in the diet of individuals who suffer from health problems like diabetes and obesity. For that purpose, a great importance is attached to studies investigating the food product of jellyfish. Collagen extraction of jellyfish also provides a number of usage areas in health and beauty. Besides, jellyfish aquariums have recently become popular in houses and workplaces as a hobby area. The GFP protein that provides bioluminescence in some jellyfish has revealed a number of events that can not be observed in vivo in other creatures. GFP has also been used as a marker in gene transfer to other transgenic plants and animals in recent years. We believe that many more usage areas of GFP will be found in the next years and that it is necessary to conduct studies for evaluating many sea organisms that develop also in the seas of our country for different purposes.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDenizanalarının farklı alanlarda değerlendirilmesi (Cnidaria=Coelenterata)
dc.title.alternativeEvaluation of jellyfish in different areas (Cnidaria=Coelenterata)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10142772
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid459006
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess