Denizanalarının farklı alanlarda değerlendirilmesi (Cnidaria=Coelenterata)
dc.contributor.advisor | Alparslan, Mustafa | |
dc.contributor.author | Taşer, Yiğit | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T09:12:54Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T09:12:54Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/121146 | |
dc.description.abstract | Su canlıları insan besininin önemli bir kısmını oluşturduğu gibi birçok alanda kullanılan önemi bir hammaddedir. Su ürünleri denilince ilk akla gelen balık olmasına rağmen, dünyada birçok ülke besinsel değerinin yüksek olmasından dolayı balık dışında diğer su ürünlerinden de faydalanma yoluna gitmişlerdir. Dünyada balık dışında değerlendirilen su ürünlerinden birisi de denizanasıdır. Denizanası binlerce yıldır ticari amaçla Uzakdoğu ülkeleri(Çin) tarafından önemli bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır ve her yıl kendi iç pazarında 58 bin ton denizanası tüketmektedir. Yarı kurutulmuş denizanası Asya ülkelerinde oldukça popüler olup, milyonlarca dolarlık deniz ürünleri ticaretini temsil etmektedir. Denizanasının besleyici değeri olduğu gibi tıbbi açıdan da önemli bir gıda maddesidir. Denizanasının %95'i su, %4'ü protein, %1'i de tuzdan oluşmaktadır. Bu nedenle diyabet, obezite hastaları gibi sağlık problemi yaşayan insanların beslenmelerinde kullanılabilen en iyi gıda maddesidir. Bu amaçla denizanasının gıda maddesi üzerine yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Denizanasının kollajen ekstraksiyonuyla sağlık ve güzellik alanında da pek çok kullanım alanı sağlamaktadır. Ayrıca, hobi alanında da gelişim gösteren ev ve iş yerlerinde denizanaları akvaryumları son dönemde popüler olmaya başlamıştır. Bazı denizanalarında görülen biyolominesans sağlayan GFP proteini ile diğer canlılar üzerinde in vivo'da gözlenemeyen birçok olay ortaya çıkartılmıştır. Son yıllarda GFP transgenik bitki ve hayvanlara gen aktarımında marker olarak da kullanılmaktadır. GFP'nin önümüzdeki yıllarda daha çok yeni kullanım alanlarının bulunacağı ve ülkemiz denizlerinde de gelişen birçok deniz organizmasının farklı amaçlar için değerlendirilmesi yönünde çalışmaların başlatılması gerektiği inancındayız. | |
dc.description.abstract | Constituting an important part of human food, aquatic creatures are important raw materials used in many different areas. Even though the first thing that springs to mind when aquaculture comes into question is fish; a number of countries around the world also prefer other aquaculture than fish as they have a higher nutritional value. One of the aquaculture that is evaluated apart from fish is jellyfish. Jellyfish has been used as an important food source by the Far East countries (China) for commerce for thousands of years and 58 thousand tons are consumed within the domestic market every year. Half-dried jellyfish is very popular in Asian countries and represents the aquaculture commerce of millions of dollars. Jellyfish not only has a high nutritional value, but it also is an important medical food product. Jellyfish comprises of 95% water, 4% protein and 1% salt. Therefore, it is the best food product used in the diet of individuals who suffer from health problems like diabetes and obesity. For that purpose, a great importance is attached to studies investigating the food product of jellyfish. Collagen extraction of jellyfish also provides a number of usage areas in health and beauty. Besides, jellyfish aquariums have recently become popular in houses and workplaces as a hobby area. The GFP protein that provides bioluminescence in some jellyfish has revealed a number of events that can not be observed in vivo in other creatures. GFP has also been used as a marker in gene transfer to other transgenic plants and animals in recent years. We believe that many more usage areas of GFP will be found in the next years and that it is necessary to conduct studies for evaluating many sea organisms that develop also in the seas of our country for different purposes. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Denizanalarının farklı alanlarda değerlendirilmesi (Cnidaria=Coelenterata) | |
dc.title.alternative | Evaluation of jellyfish in different areas (Cnidaria=Coelenterata) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10142772 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 459006 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |