Show simple item record

dc.contributor.advisorTanrıkul, Tevfik Tansel
dc.contributor.authorÇam, Dilara
dc.date.accessioned2020-12-07T09:10:19Z
dc.date.available2020-12-07T09:10:19Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/120808
dc.description.abstractLactococcus garvieae, gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) çiftliklerinde büyük ekonomik kayıplara neden olan, şiddetli hemorojik lezyonlar ve iştahsızlık gibi semptomlara neden olarak yüksek mortaliteye sebebiyet veren, zoonoz karakterli bir bakteridir. Özellikle alabalık yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Güney Ege Bölgesi'nde de birçok işletmede suların ısındığı yaz aylarında görülmektedir. Hastalığın tedavisinde antibiyotiklerin yoğun olarak kullanılması, antibakteriyel direncin şekillenmesine sebep olarak yapılacak olan tedavilerde başarı oranını düşürmekte ve aynı zamanda hastalığın kontrolünü oldukça zorlaştırmaktadır. Bu sebeple hızlı tanı ve klinik testlere olan ihtiyaç ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Güney Ege Bölgesi'ndeki alabalık işletmelerinden izole edilen L. garvieae'nin antibiyotik duyarlılıklarının ve MİK (minimum inhibitör konsantrasyon) değerleri araştırılmıştır. Bu amaçla 5 farklı lokasyondan toplamda 20 adet suş izole edilmiştir. Bu suşların identifikasyonu için morfolojik ve biyokimyasal özellikleri incelenerek Rapid ID 32 STREP (bioMérieux®SA, France) test kiti kullanılarak sonuçlar APIWEB™ ile değerlendirilmiştir. İdentifiye edilen L. garvieae suşlarında amoksisilin/klavulanik asid (2/1), amoksisilin, ampisilin, klindamisin, doksisiklin, enrofloksasin, eritromisin, fosfomisin, streptomisin, trimetoprim/sülfametoksazol (1/19) antibiyotiklerine karşı E Test kiti (bioMérieux®SA, France) kullanılarak MİK değerleri belirlenmiştir. Araştırma sonucunda E Testlerde; amoksisilin 0,25 - 6 µg/ml, amoksisilin/klavulanik asid (2/1) 0,25 - 8 µg/ml, ampisilin 0,19 - 3 µg/ml, klindamisin 16 - 192 µg/ml, doksisiklin 0,75 - 32 µg/ml, enrofloksasin 0,25 - 3 µg/ml, eritromisin 0,023 - 1 µg/ml, fosfomisin 192 - 1024 µg/ml, streptomisin 16 - 512 µg/ml aralığında MİK değerleri kaydedilirken trimetoprim/sülfametoksazol (1/19)'e MIC > 32 µg/ml olarak kaydedilmiştir. Yapılan bu çalışma ile Lactococcosis'in tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı MİK değerleri kantitatif olarak ölçülmüş ve antimikrobiyal duyarlılıkları tespit edilmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractLactococcus garvieae is caused to important economic losses for rainbow trout farms (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1792) especially in summer, in South Aegean Region which is a zoonotic bacteria. Lactococcosis have a high mortality that is caused to hemorrhagic lesions and anorexia. For treatment of the disease, using various antibiotics frequently is caused to become resistant to these chemicals of the bacteria and then reduce the achievement rates of treatments and get under control the disease. For this reason, need to rapid diagnostic and clinical tests is occurring.This research have target to determine MIC (minimum inhibition concentration) values and antimicrobial susceptibilities of 20 L. garvieae strains, which isolated from different 5 location in South Aegean Region, against to amoxicillin/clavulanic acid (2/1), amoxicillin, ampicillin, clindamycin, doxycycline, enrofloxacin, erythromycin, fosfomycin, streptomycin, trimethoprim/sulfamethoxazole (1/19) with E Test (bioMérieux®SA, France). Rapid ID 32 STREP (bioMérieux®SA, France) was used for identification of strains from diseased rainbow trout and then investigated on APIWEB™. Although the research recorded that specific MIC results; amoxicillin between 0,25 - 6 µg/ml, amoxicillin/clavulanic acid (2/1) between 0,25 - 8 µg/ml, ampicillin between 0,19 - 3 µg/ml, clindamycin between 16 - 192 µg/ml, doxycycline between 0,75 - 32 µg/ml, enrofloxacin between 0,25 - 3 µg/ml, erythromycin between 0,023 - 1 µg/ml, fosfomycin between 192 - 1024 µg/ml, streptomycin between 16 - 512 µg/ml, and trimethoprim/sulfamethoxazole (1/19) MIC > 32 µg/ml. In this research have a target to determine the resistance of bacteria against and quantitative MIC rates for the antibiotics, that is used for the treatment of Lactococcosis, via E test.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleGüney ege bölgesindeki alabalık işletmelerinden izole edilen Lactococcus garvieae suşlarının e test kullanılarak antibiyotik duyarlılıklarının araştırılması
dc.title.alternativeResearching antibiotic susceptibility of Lactococcus garvieae isolated from rainbow trout farms in south aegean region with e test
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmFreshwater fishes
dc.identifier.yokid10187970
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid498504
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess