Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşer, Mürüvvet
dc.contributor.authorAydin Akbuğa, Gökçen
dc.date.accessioned2020-12-07T09:05:49Z
dc.date.available2020-12-07T09:05:49Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-01-17
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/120102
dc.description.abstractARTROSKOPİ GEÇİREN HASTALARDA SPİNAL ANESTEZİ ÖNCESİ ORAL SIVI KARBONHİDRAT ALIMININ HASTANIN KAN GLUKOZ, AÇLIK-SUSUZLUK VE YORGUNLUK DÜZEYİNE ETKİSİGökçen AYDIN AKBUĞAErciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Doktora ProgramıDoktora Tezi, Şubat 2018 Danışman: Prof. Dr. Mürüvvet BAŞERKISA ÖZETBu çalışma, artroskopi ameliyatı öncesi oral sıvı karbonhidrat alımının kan glukoz, açlık-susuzluk ve yorgunluk düzeyine etkisini araştırmak amacıyla randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Çalışma Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ortopedi servisinde artroskopi ameliyatı olan, 18 yaş üstü, endokrin bozukluğu ve vişneye alerjisi olmayan iki grup hasta ile yapılmış, müdahale grubunda 31, kontrol grubunda 30 kişi ile tamamlanmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında Hasta Tanıtım Bilgi Formu, Fizyolojik Ölçümler Çizelgesi, Açlık-Susuzluk Skalası (VAS) ve Brief Yorgunluk Envanteri kullanılmıştır. Müdahale grubuna ameliyattan iki saat önce 400 ml. oral sıvı karbonhidrat içeceği verilen çalışmada fizyolojik ölçümler ve Açlık-Susuzluk Skalası (VAS) ameliyattan iki saat önce, hemen önce, ameliyattan bir saat sonra, Brief Yorgunluk Envanteri ise ameliyattan 24 saat sonra değerlendirilmiştir. Araştırmanın istatistiksel analizinde Paired Samples t test, Bağımsız Örneklem t testi, Repeated Measure Anova Testi, Bonferroni Çoklu Karşılaştırma Testi kullanılmıştır.Ameliyat öncesi her iki grubun ilk ölçüm kan glukoz açlık ve susuzluk düzeyleri benzer iken (p>0.05), ameliyattan bir saat sonra ölçülen kan glukoz puan ortalaması müdahale grubunda 90.90±13.56 mg/dl, kontrol grubunda ise 107.00±15.84 mg/dl'dir. (p<0.001). Oral sıvı karbonhidrat içeceği alımını takiben ölçülen susuzluk puan ortalaması müdahale grubunda 4.90 ± 2.11 iken kontrol grubunda 6.20 ± 1.98'dir. Ameliyattan bir saat sonraki susuzluk düzeyi müdahale grubunda 4.70±1.59, kontrol grubunda 6.36 ± 2.07 olarak saptanmıştır (p<0.001).Artroskopi geçiren hastalarda spinal anestezi öncesi oral sıvı karbonhidrat alımının ameliyat sonrası kan glukoz düzeyi ile susuzluk hissine olumlu etkisi varken, açlık düzeyi ve yorgunluk üzerine etkisi yoktur. Anahtar Kelimeler: Artroskopi, oral sıvı karbonhidrat, açlık, susuzluk, yorgunluk.
dc.description.abstractTHE EFFECT OF ORAL LIQUID CARBOHYDRATE INTAKE UPON BLOOD GLUCOSE, HUNGER-THIRST AND FATIGUE LEVELS AMONG PATIENTS WHO UNDERWENT ARTHROSCOPY BEFORE SPINAL ANESTHESIAGökçen AYDIN AKBUĞAHealth Sciences Institute Erciyes University, Nursing Department, Doctoral Program in Nursing of Surgical DiseasesDoctorate Thesis, February 2018 Thesis Advisor: Prof. Dr. Mürüvvet BAŞERABSTRACTThe current study was undertaken in a randomized-controlled trial, in order to examine the effect of oral liquid carbohydrate intake upon blood glucose, hunger-thirst and fatigue levels among patients who underwent arthroscopy before spinal anesthesia. The study was done with patients sorted into two groups who had arthroscopy operation at orthopedic service of Bozok University Research and Practice Hospital, were aged 18 and upon years, did not have any endocrinal disorders or sour cherry allergy. There were 31 subjects in the intervention group while there were 30 subjects in the control group.For the data collection; Patient Information Form, Physiological Evaluation Chart, Hunger-Thirst Scale (VAS) and Brief Fatigue Inventory were used in the study which intervention group received oral liquid carbohydrate drink two hours before the operation. Physiological Evaluation Chart and Hunger-Thirst Scale (VAS) were administered two hours before the operation while Brief Fatigue Inventory was administered 24 hours after the operation. For the statistical analysis of the study; Paired Samples t test, Independent Sample t test, Repeated Measure Anova Test, Bonferroni Multiple Comparison Test were employed.The first measurement of blood glucose in both groups before surgery was similar to the hunger and thirst levels of glucose (p>0.05), average blood glucose score measured one hour later the operation was 90.90±13.56 mg/dl in the intervention group whereas it was 107.00±15.84 mg/dl in the control group (p<0.001).Average pre-operation thirst measured just before the operation was 4.90 ± 2.11 in the intervention group while it was 6.20±1.98 in the control group. Yet, average post-operation thirst level measured just after the operation was 4.70±1.59 in the intervention group while it was 6.36±.2.07 in the control group (p<0.001).In this study, it was seen that oral liquid carbohydrate intake used before spinal anesthesia had positive effects upon post-operative blood glucoses and hunger levels positively. However, oral carbohydrate intake has no effect on hunger and fatigue.In patients undergoing arthroscopy, oral fluid carbohydrate intake before spinal anesthesia has a positive effect on postoperative blood glucose level and thirst, while there is no effect on hunger level and fatigue.Key words: Arthroscopy, oral liquid carbohydrate, hunger, fatigue, thirst.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleArtroskopi geçiren hastalarda spinal anestezi öncesi oral sıvı karbonhidrat alımının hastanın kan glukoz, açlık-susuzluk ve yorgunluk düzeyine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of oral liquid carbohydrate intake upon blood glucose, hunger-thirst and fatigue levels among patients who underwent arthroscopy before spinal anesthesia
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2019-01-17
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmArthroscopy
dc.subject.ytmAnesthesia-spinal
dc.subject.ytmAnesthesia
dc.subject.ytmCarbohydrates
dc.subject.ytmCarbohyrate metabolism
dc.subject.ytmHunger
dc.subject.ytmDehydration
dc.subject.ytmFatigue
dc.subject.ytmThirst
dc.identifier.yokid10185259
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERCİYES ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid507505
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineCerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess