Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşaran, Davut
dc.contributor.authorOpak, Yeşim
dc.date.accessioned2020-12-07T08:52:42Z
dc.date.available2020-12-07T08:52:42Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/118266
dc.description.abstract-38- v :- ÖZET Bu çalışmada, mikrodalganın Nicotians rustics L, elektrik alanında patates yumrularının nişasta tanelerine ve su kaybına olan etkileri araştırıldı. İlk etapta 15 düğümlerarası uzunluğa erişmiş Nicotiana rustica L. bitkisinin apikal meristemlerine 30, 60 ve 90 dakika sürelerle 17.6 GHz (Gigahertz)' lik mikrodalga (/=1.7 cm) uygulandı. Sonuç olarak 30 dakika sürede uygulananlarda herhangi bir anormallik görülmedi. 60 dakikadan itibaren, gövdede incelme ve uzama kloroplastlarda uzama, tohum ve çiçek veriminde % 80 oranında azalmalar saptandı. İkinci etapta elektrik alanına patates yumrularının su kaybı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bunun için 192 adet patates seçildi ve 16' sı karşılaştırma metaryeli olarak kullanıldı. Geriye kalanlar 11 adetlik 16 gruba ayrıldı. Her bir gruba dört değişik zamanda dört farklı elektrik alanı uygulandı. Elektrik alan ve zaman değerleri sırasıyla 588, 1177,2353 ve 4706 V/m ile 1, 2, 3 ve 4 saatten ibarettir. Elektrik alan uygulanan ve uygulanmayanlar 51 gün süreyle tartıldılar. Neticede 588, 1177, ve 2353 V/m arasındaki elektrik alanda 2 saat süreyle tutulan patateslerdeki su kaybı, örneklerde kilerle karşılaştırıldığında, elektrik alan uygulananlarla % 7 daha az su kaybı olduğu bulundu. Üçüncü olarak, yukarıda uygulanan elektrik alanlarının patates yumrularının nişasta tanelerinin morfolojisi üzerindeki etkileri araştırıldı. Sonuç olarak, dört grup elektrik alanına tabi tutulan nişasta tanelerinin tamamında uzamalar ve çatlamalar saptandı. Netice itibariyle, yukarıdaki yapılan bu çalışmalar bize, son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan fiziksel çevre kirliliği, bir gün gelip tamiri- mümkün olamayacak hasarlara erişeceğini işaret etmektedir.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titlePolarize mikrodalgaların tütün (Nicotiana rustica L.) kloroplastlarının morfolojik yapısı ve çiçek verimine, elektrik alanının patates (Solunum tuberosum L.) yumrularının nişasta tanelerinin morfolojisine ve su ...
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmStarch
dc.subject.ytmWater loss
dc.subject.ytmMicrowaves
dc.subject.ytmPotato
dc.subject.ytmTobacco
dc.identifier.yokid19817
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid19817
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess