Vitis vinifera Lcu. perle`de csoba`nın gövdelerinin, çiçek durumlarının ve lateral tomurcuklarının ploriferasyon kapasitelerinin, yılın değişik zamanlarına göre in vitro şartlarında karşılaştırılması araştırılmaları
dc.contributor.advisor | Başaran, Davut | |
dc.contributor.author | Adiyaman, Filiz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:47:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:47:35Z | |
dc.date.submitted | 1998 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/117459 | |
dc.description.abstract | Bu tez çalışmasında, Vitis vinifera Lev. Perle de Csaba'nın lateral tomurcuklan, gövde eksplantlan ve çiçek durumları materyal olarak kullanıldı. Gautheret'in `Doku Kültür` teknikleri kullanılarak, litrede 2 mg BAP bulunan ve 1/2 oranında sulandırılmış MS besi ortamında kültüre alınan, lateraL tomurcukların proliferasyon_ güçlerinin, mikropropagasyon yöntemi ile aylara bağlı olarak saptanması ve karşılaştırılması araştirmaları yapıldı. Yıl boyunca sürdürülen bu çalışmalar sonucunda çok sayıda köklü fideler elde edildi. Bunun yanı sıra, lateral tomurcukların izole edildiği aylara göre gelişiminin, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında oldukça iyi olduğu tespit edildi. Bu aylardan Aralık ayında izole edilen lateral tomurcuklardan %80'lik verim elde edildi. Perle de Csaba'nın gövde eksplantlan, NAA, BAP, IAA ve Kinetin hormonlanmn kullanıldığı MS besi ortamlannda kültüre alınarak kök, kallus ve tomurcuk oluşumlan araştırıldı. En iyi kallus, kök ve tomurcuk oluşumu, litrede `2 mg Kinetin + 1 mg IAA` bulunan MS besi ortamında görüldü. Bu çalışmalarda fide elde edilemedi. BAP ve NAA' in değişik konsantrasyonlarının bulunduğu MS besi ortamında çiçek durumlan kültüre alınarak, üzüm ve kallus oluşumu araştınldı. Sonuçta, yapılan bütün deneylerde, çiçek dunımlanndan üzüm elde edildi, fakat en iyi üzüm taneciği ve kallus oluşumu, litrede `1 mg NAA + 1 mg BAP` bulunan besi ortamından elde edildi. Elde edilen üzüm taneciklerinden- alman enine kesitler ile in vivo şartlarda yetişen üzüm tanecikleri karşılaştınldığında, karpel sayısında herhangi bir değişme olmadığı tespit edildi. | |
dc.description.abstract | In this study, lateral buds, stem explants and unbloomed flowers of Vitis vinifera Lev. Perle de Csaba were used as material. The proliferation capacities of lateral buds cultured in MS/2 media containing 2 mg/L BAP were compared on the monthly basis during the year, by using Gautheret's tissue culture techniques. Many rooty seedlings were obtained following these studies during the year. Moreover, the development of lateral buds on the basis of the isolation month was rather good in November, December and January. 80 % success was obtained from the lateral buds isolated in December. The root, callus and bud formations were examined by using stem explants of Perle de Csaba cultured in MS media containing NAA, BAP, IAA and Kinetin hormones. The best callus, root and bud formations were obtained in MS media containing `2 mg Kinetin+ 1 mg IAA`. Seedlings were not obtained in this media. The unbloomed flowers were cultured in MS media containing various concentrations of BAP and NAA to examine the grape and callus formation. Finally, grape formation was observed in all experiments, but the best grape and callus formation were obtained in media with `1 mg/L NAA + 1 mg/1 BAP`. When comparing the sections from these grapes with the sections from grapes grown in vivo, there were no any differences in carpel number. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Vitis vinifera Lcu. perle`de csoba`nın gövdelerinin, çiçek durumlarının ve lateral tomurcuklarının ploriferasyon kapasitelerinin, yılın değişik zamanlarına göre in vitro şartlarında karşılaştırılması araştırılmaları | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | In vitro | |
dc.subject.ytm | Grape | |
dc.subject.ytm | Vitis vinifera | |
dc.identifier.yokid | 77181 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 77181 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |