Bazı Hypericum türlerinin total yağ asidi miktarı ve yağ asidi bileşenleri
dc.contributor.advisor | Özen, H. Çetin | |
dc.contributor.author | Keskin, Cumali | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:43:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:43:12Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116856 | |
dc.description.abstract | Bazı Hypericum Türlerinin Total Yağ Miktarları ve Yağ asidi Bileşenleri Bu çalışmada Hypericum hyssopifolium (Chaix) var microcalycinum (Boiss & Heldr), Hypericum ret us um Aucher, Hypericum scabroides (Robson & Poulter), Hypericum scabrum L., Hypericum triquetrifolium Turra türlerinin total yağ miktarı ile yağ asidi bileşenleri araştırılmıştır. Bu türlerin total yağ miktarları % 0.11 ve % 0.35 arasında bulunmuştur. İncelenen türlerin yağ asidi bileşenleri; metilasyondan sonra, GC ve GC/MS aracılığı ile tespit edilmiştir. Hypericum türlerinin yağ asidi bileşenleri içinde palmitik, linoleik ve linolenik asitler major bileşenler olarak saptanmıştır. Çalışmada yaygın olarak bulunan yağ asitlerinin yanında; Hypericum hyssopifolium (Chaix) var microcalycinum (Boiss & Heldr) ve Hypericum retusum Aucher türlerinde bitkilerde yaygın olarak bulunmayan 3-OH yağ asitleri de ( C 14:0, 3- OH; C 1 6:0, 3-OH ve C 1 8:0, 3-OH ) elde edilmiştir. | |
dc.description.abstract | Total Lipid Contents and Fatty Acid Composition in Some of Hypericum Species In this study, total lipids contents and fatty acid composition of Hypericum hyssopifolium (Chaix) var microcalycinum (Boiss & Heldr), Hypericum retusum Aucher, Hypericum scabroides (Robson & Poulter), Hypericum scabrum L., Hypericum triquetrifolium Turra species have been investigated. Total lipid contents of these species were found to be between 0.1 1 and 0.35 %. After the methylation, fatty acid composition of these six species were determined by GC and GC/MS. The oils of these Hypericum species contain palmitic, linoleic and linolenic acids as the major component of faty acids. In this work, besides of the common fatty acids, three unusual 3 -OH fatty acids, (C 14:0, 3-OH; C 16:0, 3-OH ve C 18:0, 3-OH) have been dedected from Hypericum hyssopifolium (Chaix) var microcalycinum (Boiss&Heldr) and Hypericum retusum Aucher. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Bazı Hypericum türlerinin total yağ asidi miktarı ve yağ asidi bileşenleri | |
dc.title.alternative | Total lipid contents and fatty acid composition in some of Hypericum species | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Hypericum | |
dc.identifier.yokid | 127857 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 121405 | |
dc.description.pages | 31 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |