Show simple item record

dc.contributor.advisorDoran, İlhan
dc.contributor.authorOktay, Asuman
dc.date.accessioned2020-12-07T08:42:40Z
dc.date.available2020-12-07T08:42:40Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116778
dc.description.abstract32 6. ÖZET Bu çalışma, Diyarbakır koşullarında 2000-2001 yıllarında yetiştirilen Sürme çeşidi karpuzda amonyum nitrat dozlarının verim, meyve iriliği ve suda çözünebilir kuru madde miktarı üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada incelenen özelliklerden elde edilen bulgular şöyledir: 1. Verim (kg) Pazarlanabilir verim üzerine amonyum nitrat dozları ve yılların etkileri istatistiksel olarak önemsiz olmasına rağmen 75 g AN/ocak dozunda sağlanan pazarlanabilir toplam verim diğer dozlardan daha yüksek olarak belirlenmiştir. En düşük pazarlanabilir toplam verim 2000 yılında 238 kg ile kontrolde, en yüksek değer ise 373 kg ile 75 g amonyum nitrat dozunda saptanmıştır. Pazarlanamayan verim üzerine istatistiksel olarak amonyum nitrat dozlarının etkileri önemsiz, yılların etkileri önemli bulunmuştur. Bu arada pazarlanamayan meyve sayısının 2001 yılında daha yüksek olarak belirlenmesi, anılan yılda 2000 yılından daha fazla görülen meyvelerde çatlama ve çiçek bumu çürüklüğüne, beslenme ve sulama dengesizlikleri ile iklimsel faktörlerin neden olduğu söylenebilir. 2. Suda Çözünebilir Kuru Madde Suda çözünebilir kuru madde miktarı denemenin yalnız 2000 yılında ölçülmüş ve amonyum nitrat dozlarının kuru madde miktarı üzerine etkileri istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur. SÇKM miktarı en yüksek % 6.85 değeriyle kontrolde belirlenmiştir. 3. Meyve iriliği (kg/adet) Meyve iriliği üzerine amonyum nitrat dozlarının etkileri %5 seviyede, yılların etkileri ise %1 seviyede önemli bulunmuş ve artan amonyum nitrat dozlarına paralel olarak meyve iriliğinin arttığı saptanmıştır.
dc.description.abstract33 7. SUMMARY This research work was carried out in 2000 and 2001 in order to determine the effects of ammonium nitrate doses on yield,fruit bigness and total soluble solids of watermelon cultivar Sürme under Diyarbakır ecological conditions. The trial was established according to random blocks trial design with four replications. The findings that have been obtained from the study are as follows: 1. Yield (kg) Although the effects of ammonium nitrate doses was statistically insignificant according to years and doses on marketable yield, the total marketable yield in 75 gAN/pit was found higher than the other applications. The lowest marketable yield was 238 kg in control dose and 373 kg in 75 g ammonium nitrate dose in 2000. The effects of ammonium nitrate doses on unmarketable yield was significant according to years and was not significant according to doses.Meanwhile the unmarketable fruit number was higher in 2001 than 2000. Cracking of fruit, blossom end rot,unbalanced irrigation and nurition and the climatic conditions can be the reasons for the above mentioned difference between two years. 2.Total Soluble Solids TSS was determined only in 2000. The ammonium nitrate doses was statistically insignificant on TSS.The highest TSS which was %6.85 has been obtained in control dose. 3.Fruit Bigness (kg/fruit) The effects of ammonium nitrate doses was significant according to years at %5 level and at %1 level according to years.lt was obtained that the fruit became bigger according to increasing AN doses.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDiyarbakır koşullarında yetiştirilen sürme çeşidi karpuza uygulanan amonyum nitrat gübresinin farklı dozlarının verim ve meyve iriliği üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe Effects of different doses of ammonium nitrate fertilizer on yield and fruit bigness of watermelon cultivar sürme under Diyarbakır conditions
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAmmonium nitrate
dc.subject.ytmFertilization
dc.subject.ytmWatermelon
dc.subject.ytmNitrogen
dc.subject.ytmDiyarbakır
dc.subject.ytmYield
dc.subject.ytmFruit growth
dc.identifier.yokid128994
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid123529
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess