Bazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal etkileri üzerine araştırma
dc.contributor.advisor | Uyar, Fikret | |
dc.contributor.author | Akcan, Nurullah | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:40:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:40:39Z | |
dc.date.submitted | 2004 | |
dc.date.issued | 2020-06-24 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116476 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Diyarbakır çevresinden toplanan Thymus kotseyanus (kekik), Thymbra spicata (kekik-zahter), Satureja hortensis (tek yıllık kekik), Cuminum cyminum (kimyon), Anethum gravenoles (dereotu), Coriandrum sativum (kişniş), Pimpinella anisum (anason), Mentha spicata (nane), Hyssopus officanils (çödrük otu), Foenicum vulgare (rezene), Organium onites (İzmir kekiği) bitkilerinden elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Bu etkinin çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki etkisini saptamak için Bacillus cereus, Bacillus polymxa, Bacillus megaterium, Bacillus thrungiensis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli K12, bakterileri ile Candida albicans 74 fungusu kullanılmıştır. Test antibiyotiği olarak Teicoplanin 30 peg, Vancomycin 30 jug, Imepenem 10 jugve Gentamicin 10 jig kullanılmıştır. Test antibiyotiklerinin mikroorganizmalara karşı etkisi gözlenmiş ve bu sonuçlar bitkisel ekstrelerin etkileriyle karşılaştınlmıştır. Bu sonuçlara göre çalıştığımız bitkilerin çoğunun antimikrobiyal etkisi olduğu görülmüştür. | |
dc.description.abstract | In this study, a total of 1 1 essential oils extracted from 1 1 spices (Thymus kotseyanus, Thymbra spicata, Satureja hortensis, Cuminum cyminum, Anethum gravenoles, Coriandrum sativum, Pimpinella anisum, Mentha spicata, Hyssopus officanils, Foenicum vulgare, Organium onites) available in the Diyarbakır flora were assayed for their in vitro antibacterial and antifungal activities. These essential oils of spices were tested against Bacillus cereus, Bacillus polymxa, Bacillus megaterium, Bacillus thrungiensis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli K12 and one yeast (Candida albicans 74). Teicoplanin 30 fig, Vancomycin 30 fig, Imepenem 10 fig and Gentamicin 10 fig were used as standart antibiotics. Tested antibiotics against microogranisms and these result were compared with plants extracts. It was found that the most essential oils of spices were showed antimicrobials effects. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Bazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal etkileri üzerine araştırma | |
dc.title.alternative | Investigation on the antimicrobial effects of essantial oils of some spices | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-24 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 166615 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 150659 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |