Show simple item record

dc.contributor.advisorUyar, Fikret
dc.contributor.authorAkcan, Nurullah
dc.date.accessioned2020-12-07T08:40:39Z
dc.date.available2020-12-07T08:40:39Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2020-06-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116476
dc.description.abstractBu çalışmada Diyarbakır çevresinden toplanan Thymus kotseyanus (kekik), Thymbra spicata (kekik-zahter), Satureja hortensis (tek yıllık kekik), Cuminum cyminum (kimyon), Anethum gravenoles (dereotu), Coriandrum sativum (kişniş), Pimpinella anisum (anason), Mentha spicata (nane), Hyssopus officanils (çödrük otu), Foenicum vulgare (rezene), Organium onites (İzmir kekiği) bitkilerinden elde edilen uçucu yağların antimikrobiyal etkileri araştırılmıştır. Bu etkinin çeşitli mikroorganizmalar üzerindeki etkisini saptamak için Bacillus cereus, Bacillus polymxa, Bacillus megaterium, Bacillus thrungiensis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli K12, bakterileri ile Candida albicans 74 fungusu kullanılmıştır. Test antibiyotiği olarak Teicoplanin 30 peg, Vancomycin 30 jug, Imepenem 10 jugve Gentamicin 10 jig kullanılmıştır. Test antibiyotiklerinin mikroorganizmalara karşı etkisi gözlenmiş ve bu sonuçlar bitkisel ekstrelerin etkileriyle karşılaştınlmıştır. Bu sonuçlara göre çalıştığımız bitkilerin çoğunun antimikrobiyal etkisi olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractIn this study, a total of 1 1 essential oils extracted from 1 1 spices (Thymus kotseyanus, Thymbra spicata, Satureja hortensis, Cuminum cyminum, Anethum gravenoles, Coriandrum sativum, Pimpinella anisum, Mentha spicata, Hyssopus officanils, Foenicum vulgare, Organium onites) available in the Diyarbakır flora were assayed for their in vitro antibacterial and antifungal activities. These essential oils of spices were tested against Bacillus cereus, Bacillus polymxa, Bacillus megaterium, Bacillus thrungiensis, Streptococcus pyogenes, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli K12 and one yeast (Candida albicans 74). Teicoplanin 30 fig, Vancomycin 30 fig, Imepenem 10 fig and Gentamicin 10 fig were used as standart antibiotics. Tested antibiotics against microogranisms and these result were compared with plants extracts. It was found that the most essential oils of spices were showed antimicrobials effects.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleBazı baharat uçucu yağlarının antimikrobiyal etkileri üzerine araştırma
dc.title.alternativeInvestigation on the antimicrobial effects of essantial oils of some spices
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-24
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid166615
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid150659
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess