Show simple item record

dc.contributor.advisorManay, Eyüphan
dc.contributor.authorArslan, Girayhan
dc.date.accessioned2020-12-07T08:38:14Z
dc.date.available2020-12-07T08:38:14Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-01-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116144
dc.description.abstractMikrokanallarda kaynamalı akış ısı transferi açısından yüksek performans potansiyeline sahip olmasına karşın, kaynama prosesi sırasında görülen akış kararsızlıkları, basınç dalgalanmaları ve yüksek basınç düşümü mikrokanalların endüstriyel olarak yaygınlaşmasının önünde en büyük engellerden biridir. Kanal boyutlarının küçük olması kabarcıkların kanal içerisinde büyümesini engelleyerek akış doğrultusunda kanal boyutlarıyla sınırlandırılmış uzayan kabarcıkların oluşumuna neden olmaktadır. Bu durum ise akış kaynama sırasında kabarcık oluşum dinamiğini, akış rejimlerini, ısı transfer karakteristiklerini ve basınç düşümünü önemli ölçüde değiştirmektedir. Bu çalışmada, mikrokanallı ısı alıcılarda kanal yüksekliğinin kaynamalı akış ısı transferi ve basınç düşümü karakteristikleri üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmiştir. Kanal yüksekliğinin (H=300 µm ve H=450 µm) yanısıra, farklı ısı akısı ve kütlesel akıların da kaynamalı akışta kabarcık oluşum dinamiği, ısı transferi ve basınç düşümü üzerindeki etkileri zamana bağlı değişimleri inceleyebilen mikro PIV sistem kullanılarak incelenmiştir.
dc.description.abstractAlthough boiling flow in microchannels has high performance potential in terms of heat transfer, flow instabilities, pressure fluctuations and high pressure drop during the boiling process are one of the major obstacles to the industrial expansion of microchannels. The small size of the channel prevents the growth of the bubbles in the channel and causes the formation of elongated bubbles limited by the channel dimensions in the flow direction. This significantly changes the bubble formation dynamics during flow boiling, flow regimes, heat transfer characteristics and pressure drop. In this study, the effects of channel height on the boiling flow heat transfer and pressure drop characteristics of microchannel heat sinks were investigated experimentally. In addition to the channel height (H = 300 µm and H = 450 µm), the effects of different heat flux and mass fluxes on the bubble formation dynamics, heat transfer and pressure drop in the boiling flow were investigated using a micro PIV system.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleDikdörtgen kesitli mikrokanallarda akış kaynama karakteristiklerinin deneysel incelenmesi
dc.title.alternativeExperimental investigation of flow boiling characteristics in rectangular microchannels
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-01-06
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10295947
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid599744
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess