Antepfıstığı (Pistacia vera L.)`nın yapay mutasyonu
dc.contributor.advisor | Onay, Ahmet | |
dc.contributor.author | Issi, Mekkiye | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:37:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:37:34Z | |
dc.date.submitted | 2006 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/116032 | |
dc.description.abstract | Yüzey sterilizasyonu yapılan olgun antepfıstığı (Pistacia vera L.) tohumları,Magenta GA-7 kültür kaplarında 2 gün inkübasyon dan sonra, 60Co kullanılarak farklıışın dozlarına (1.66 Gy-3.33 Gy -6.66 Gy -10 Gy -13.33 Gy ve 16.66 Gray) maruzbırakıldılar. Kültürün 14.gününde çimlenen tohum ve LD50 seviyesi belirlendi. Ayrıca,uygulanan farklı parametrelerde gelişen bitkiciklerdeki morfolojik ve anatomikdeğişikliklerde rapor edildi.60Co kaynağının test edilen bütün seviyelerinin tohum çimlenmesinde önemliderecede etkiye sahip olduğu tespit edildi. 14 günlük kültürün sonucu 13.33 Gy'lik dozuygulaması LD50 değeri olarak tespit edildi. Test edilen bütün ışın oranlarınınçimlenmeye etkisi ve kontrol gurubundaki yüksek çimlenme oranı (%95) bundan sonraantepfıstığında yapay mutasyon oluşturma çalışmaları için 13.33 Gy'lik ışınlamaoranından daha düşük ışınlama oranlarını kullanılmasının faydalı olacağınıgöstermektedir.Anahtar kelimeler: Antepfıstığı, yapay mutasyon, bitki biyoteknolojisi | |
dc.description.abstract | Surface sterilized mature seeds of pistachio (Pistacia vera L.) were cultured inMagenta GA-7 vessels for 2 days and irradiated by different irradiation doses using60Co.After 14 days of culture the germinated seeds as well as LD50 level were determined.The morphological and cytological changes were also reported.All irradiaton doses evaulated had a marked effect on seed germination. A LD50value of approximately 13.33 Gy was observed for 14 days after irradiation. This factorand the high percentage of germination (%95) obtained for the control indicate that itmay be useful to select on irradiation dose lower then LD50 for the future trials.Key words: Pistachio, induced mutation, plant biotechnology | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.title | Antepfıstığı (Pistacia vera L.)`nın yapay mutasyonu | |
dc.title.alternative | Induced mutation of pistachio (Pistacia vera L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pistachio | |
dc.subject.ytm | Mutation | |
dc.subject.ytm | Biotechnology | |
dc.identifier.yokid | 9000885 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 255071 | |
dc.description.pages | 54 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |