Show simple item record

dc.contributor.advisorHamidi, Nizamettin
dc.contributor.authorSözer, Muzaffer
dc.date.accessioned2020-12-07T08:36:32Z
dc.date.available2020-12-07T08:36:32Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/115883
dc.description.abstractArtan nüfus ve degisen ihtiyaçlar nedeniyle içme ve kullanma suyu miktarı her geçengün artmaktadır.Günümüzde gelismisligin en önemli göstergelerinden biriside kisi basınasunulan suyun miktarı ve kalitesidir.nsan saglıgına önem veren ülkelerde su kaynaklarınınkirlenmeye karsı korunması toplumun üzerinde ciddi olarak durdugu bir konudur. Biryüzeysel ve yer altı su kaynagından alınan ham suyun içme ve kullanım amacıyla istenilen birnitelige getirilmesi için mutlaka arıtım tesisleri ve islemlerine ihtiyaç vardır. çme suyuarıtımındaki ana amaçlar,suda bulunan saglık açısından sakınca yaratabilecek patojenmikroorganizmaların giderilmesi yani bulanık, renk, tat ve kokunun istenilen düzeye getirilmesindenibarettir.Gap kapsamında Dicle Barajı ve Kral Kızı Barajları gibi kilit projelerinin uygulandıgıDiyarbakır'da gün geçtikçe nüfus, sosyo-kültürel ve ekonomik açıdan büyük bir gelismesürecinin yasandıgı ve gelecekte de bu sürecin artarak devam edecegi açık bir sekildegörülmektedir.Bu gelismelerin bir çok çevresel sorunu da beraberinde getirecegi birgerçektir.Çevresel sorunların en basında da gerek hayati bir ihtiyaç ve gerekse saglıkaçısından kirliligi durumunda bir çok salgın hastalıkları beraberinde getireceginden dolayıiçme sularının kalitesi gelmektedir.Bu çalısmada Diyarbakır içme suyu arıtım tesisi ile bilgiler ayrıntılı bir sekildetanıtılmıstır. Ayrıca Diyarbakır kenti içme suyunun temin edildigi Dicle Baraj gölündenalınan ham suya ait içme suyu kalite parametreleri ile isletmeye açılan içme suyu arıtım tesisiçıkısındaki içme suyu kalite parametreleri karsılastırılmıs ve elde edilen analiz sonuçları, içmesularının fiziksel, kimyasal ve bakteriyolojik özellikleri açısından içme suyu standartları olanDünya Saglık Örgütü(WHO) ve TS-266 Standartları ile uyum içinde olup olmadıgı ortayakonulmustur. Ancak içme suyu arıtım tesisinin isletmesi anında olabilecek olası aksaklıklardaDicle Baraj gölünden gelen ham suyun içme suyuna elverisli olup olmayacagı tartısmayaaçıktır.ANAHTAR KELMELER: Arıtma Tesisi, Suların Özellikleri, Su Kalitesi Parametreleri,çme Suyu Standartları.
dc.description.abstractDrinking and usage water supply amount is increasing because of population andchangeable necessity.At present amount and quality of water shows the evolution of humanbeings. Precaution water supply and impuring water treatment is a serious subject indeveloping countries. Raw water which is used for drinking and usage water supply takenfrom underground and surface water has a necessity to pass from sewage purification plantsand process. The main aim in water supply treatment, to dissappear patogean microorganizmfrom the water for human health and to bring water level in a turbidty, colour, delicacy andsmell.The key project such as Dicle Dam and Kral Kızı Dam in Diyarbakır, there is a bigdevelopment in present population, sosyo-culture and economic life and it is obvious thatthese developments wıll continue increasingly. It is fact that these developments wıll bring alot of environmental problems in the quality of drinking water becouse of both vital necessityand health problems when it is polluted it brings a lot of epidemic diseases.In this study, Diyarbakır water supply treatment is introduced in detils. Water supplyof raw water quality parameters and water supply treatment of Diyarbakır which is taken it iswater from Dicle Dam lake comparison also results of taken samples physically,chemicallyand bacteriologically have been compared with the drinking water standart of World HealthOrganisation(WHO) and TS 266 (Turkish Standart). Then the avaliable condition of drinkingwater of drinking has been brought up into public view. However if there wıll be any problemın water supply treatment the drinkable raw water which is taken from Dicle Dam can bedisgust in it is parameters.KEYWORDS: Water Treatment, Properties of Water, Quality Parameters of Water,Standarts of Drinking Wateen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİnşaat Mühendisliğitr_TR
dc.subjectCivil Engineeringen_US
dc.titleDiyarbakır içme suyu projesinin arıtım teknikleri ve kalite kontrol parametreleri açısından değerlendirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid368822
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid252795
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess