Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Abdunnasır
dc.contributor.authorAcay, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-07T08:33:00Z
dc.date.available2020-12-07T08:33:00Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/115292
dc.description.abstractBeyaz çürükçül funguslar, Basidiomicotina sınıfına dahil olup, yüksek miktarda enzim sentezleme yeteneğine sahiptirler. Bu özellikleri biyoteknolojideki önemlerini daha da artırmaktadır. Bu araştırmada, Diyarbakır-Mardin yöresinde doğal olarak yetişen bazı beyaz çürükçül funguslar tespit edilerek, bu türlerin ürettiği ekstrasellüler enzimler incelenmiştir. Dokuz Basidiomycetes suşunun incelendiği peynir altı suyu (PAS) ve saboroud dekstroz broth (SDB) ortamında, enzim indükleyici olarak pamuk sapı (P) kullanılmıştır. Bu çalışmada, bütün türlerde Lakkaz, Mangan peroksidaz (MnP) ve Lignin peroksidaz (LiP) aktiviteleri gözlenmiştir. En yüksek Lakkaz aktiviteleri 150,47 ve 100,24 U/ml olarak sırasıyla; Amillariella tabescens 1' in SDB+P ve A. tabescens 2' nin PAS+P ortamlarında tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan Fomes fomentarius 1 ve F. fomentarius 2 suşları, MnP ve LiP aktiviteleri göz önüne alındığında dikkate değerdir. Yapılan çalışmada pamuk sapının enzim aktivitelerini indüklediği açıkça görülmektedir. Bu türler ve pamuk sapının biyoteknolojik uygulamalarda değerlendirilmesi gerekmektedir.Anahtar Kelimeler: Basidiomycetes, Lignolitik Enzimler, Biyoteknoloji, Pamuk Sapı, Peynir Altı Suyu
dc.description.abstractWhite-rot fungi, in Basidiomycotina class, are capable of synthesizing high enzyme. These characteristics increase their importance in biotechnology. In this study, determining some white-rot fungi which grow naturally in Diyarbakır- Mardin province, extracellular enzymes that these species produce were studied. Nine Basidiomycetes strains were investigated in whey (PAS) and saboroud dekstroz broth (SDB) medium in which cotton straw was used as enzyme inducer. In this study Laccase, Manganese peroxsidase (MnP) and Ligninase peroxsidase (LiP) activation was observed in all species. The highest Laccase activation was determined as 150,47 and 100.24 U/ml in Amillariella tabescens 1 SDB+P and A. tabescens 2 PAS+P mediums, respectively. When MnP and LiP activations were considered, Fomes. fomentarius 1 and F. fomentarius 2 strains that were used in the study were remarkable. In this study, it is obviously seen that cotton straw induced enzyme activations. These species and cotton straw must be evaluated in the biotechnological application.Key Words: Basidiomycetes, Ligninolytic Enzymes, Biotechnology, Cotton straw, Whey.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.titleBazı Basidiomycetes türlerinin ekstraselüler enzimlerinin araştırılması
dc.title.alternativeInvestigation on extracellular enzymes of some Basidiomycetes species
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid343863
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid255058
dc.description.pages140
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess