Diyarbakır`da satışa sunulan bazı gıda ürünlerinde hidroksimetilfurfural miktarının HPLC ile tayini
dc.contributor.advisor | Aydın, Fırat | |
dc.contributor.author | Elmastaş, Ayhan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:28:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:28:16Z | |
dc.date.submitted | 2011 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/114766 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, gıdaların işlenmesi ve depolanması sırasında oluşan Hidroksimetilfurfural(HMF) miktar tayini araştırılmış, sonuçlar Türk Gıda Kodeksi ve TSE standartlarına göredeğerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında 10 farklı gıda grubunda (bal, pekmez, çilek reçeli, kayısıreçeli, vişne reçeli, elma suyu, kayısı nektarı, portakal nektarı, şeftali nektarı, vişne nektarı ) HMFanalizi yapılmıştır. Belirlenen gıda örneklerinde HMF analizleri yüksek basınçlı sıvı kromatografisi(HPLC-DAD) kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışma kapsamında incelenen gıda örneklerinde HMF miktarları:Örnekler HMF miktarıBal 0-214.06 mg/kgPekmez 7.82 -204.00 mg/kgÇilek reçeli 5.92-22.41 mg/kgKayısı reçeli 6.00-65.41 mg/kgVişne reçeli 9.18-55.87 mg/kgElma Suyu 1.01-2.70 mg/LKayısı Nektarı 0-8.70 mg/LPortakal Nektarı 0-6.62 mg/LŞeftali Nektarı 1.04-5.51 mg/LVişne Nektarı 0-5.63 mg/LAnahtar Kelimeler: Hidroksimetilfurfural (HMF),(HPLC-DAD) | |
dc.description.abstract | In the present study, amounts of hydroxymethylfurfural (HMF), which forms duringprocessing and storage of foods, were determined and the results were assessed in terms of TurkishFood Codex and TSE standards. Within scope of the study, HMF contents were analyzed in 10different foods groups (honey, grape molasses, strawberry jam, apricot jam, sour cherry jam, applejuice, apricot nectar, orange nectar, peach nectar, sour cherry nectar).HMF analyses in the foodsamples were carried out by using High Performance Liquid Chromatography (HPLC-DAD).HMF amounts in the food samples are as follows:Samples HMF amountsHoney 0-214.06 mg/kgGrape Molasses 7.82 -204.00 mg/kgStrawberry Jam 5.92-22.41 mg/kgApricot Jam 6.00-65.41 mg/kgSour Cherry Jam 9.18-55.87 mg/kgApple Juice 1.01-2.70 mg/LApricot Nectar 0-8.70 mg/LOrange Nectar 0-6.62 mg/LPeach Nectar 1.04-5.51 mg/LSour Cherry Nectar 0-5.63 mg/LKeywords: Hydroxymethylfurfural (HMF), (HPLC-DAD) | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.title | Diyarbakır`da satışa sunulan bazı gıda ürünlerinde hidroksimetilfurfural miktarının HPLC ile tayini | |
dc.title.alternative | Determination of hydroxymethylfurfural contents of some foods on the market in Diyarbakir by HPLC method | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 406514 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 299989 | |
dc.description.pages | 70 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |