dc.contributor.advisor | Düz, Mehmet Zahir | |
dc.contributor.author | Düzgün, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:23:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:23:39Z | |
dc.date.submitted | 2013 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/114239 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada GAPUTAEM?in tescil etmiş olduğu 12 çeşit makarnalık buğday, 5 çeşit ekmeklik buğday, 4 çeşit arpa, 6 çeşit mercimek, 2 çeşit nohut ve 1 çeşit pirinç olmak üzere toplam 30 tescilli ürünün (Zn, Cu, Sn, Pb, Ni, Cd, Cr, As, Se, Fe, Mn, Ca, Mg, Na, K,V, Si) element konsantrasyonları ICP-OES ile tayin edildi. As ve Se element analizleri için hidrür sistemi kullanıldı. Çözünürleştirme için mikrodalga yöntemi kullanılmıştır. Yöntemin doğruluğu ve geçerliliği için GBW-10010 (wheat) SRM maddesi kullanıldı ve sertifikalı değerler ile tayin edilen değerler arasında iyi bir uyum olduğu görüldü.Ürünlerin yetiştiği toprakların eser elementleri aynı yöntemle analiz edildi, ayrıca makarnalık buğday ve ekmeklik buğdayın hem un hem de kepeğinin eser element konsantrasyonlarına bakıldı. Her iki ürün çeşidinde de kepekteki mikro ve makro element miktarları undakinden yüksek bulundu. Analizler sonucunda mikro element konsantrasyonlarının literatürde belirtilen değerlere yakın olduğu görüldü. Makro elementlerde literatürde belirtilen değerler arasında bazı farklılıklar olduğu tespit edildi.Genel olarak bütün ürünlerde element konsantrasyonları büyükten küçüğe doğru K, Mg, Ca, Na, Fe, Si, Mn, Zn, Sn, Cu, Cr, Ni, Se, Pb, V, Cd ve As şeklinde olmuştur. Bütün ürünlerde K miktarları diğer element miktarlarından yüksek çıkmıştır. Analizler sonucunda hiçbir üründe As?ye rastlanmadı.Analiz edilen ürünlerde FAO/WHO ve Türk Gıda Kodeksi verilerine göre toksik düzeyde element konsantrasyonlarına rastlanmadı. | |
dc.description.abstract | In this study, 12 kinds of durum wheat, 5 kinds of bread wheat, 4 kind of barley, 6 kinds of lentils, 2 kinds of chickpeas and 1 kind of rice which have been registered by GAPUTAEM, including a total of 30 registered product (Zn, Cu, Sn, Pb, Ni, Cd, Cr, As, Se, Fe, Mn, Ca, Mg, Na, K, V, Si) element concentrations were determined by ICP-OES. For elemental analysis Arsenic and selenium hydride system was used. Microwave method was used for solubilization. For the accuracy and validity of the method GBW-10010 (wheat) SRM material used and certified values were determined by the fit between the values.Trace elements in soils grown products also were analyzed in the same way, durum wheat and bread wheat?s both flour and bran concentrations of trace elements views. Both products also in bran makro and micro elements found higher than flour. After analysis the micro element concentrations were close to the values specified in the literatüre. In the macro elements in the literature were found to be some differences between the specified values. In General, all products of element concentrations descending right K, Mg, Ca, Na, Fe, Si, Mn, Zn, Sn, Cu, Cr, Ni, Pb, Se, V, Cd and As has been in the form. All products was high the quantities of potassium other element proportion. As a result of analysis As were not found.The products analyzed in the According to the FAO/WHO and Turkish food Codex concentrations of the toxic levels of the element not found. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya | tr_TR |
dc.subject | Chemistry | en_US |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | GAP uluslararası tarımsal araştırma ve eğitim merkezinin tescilli tahıllarında eser elementlerin ICP-OES ile tayini | |
dc.title.alternative | Determination of trace elements in registered cereals of GAP international agricultural research and training center | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Durum wheat | |
dc.subject.ytm | Bread wheat | |
dc.subject.ytm | Lentil | |
dc.subject.ytm | Trace elements | |
dc.identifier.yokid | 10005475 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 335497 | |
dc.description.pages | 140 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |