Diyabetik sıçanlarda resveratrol, gliklazid ve losartanın antidiyabetik etkilerinin karşılaştırılması
dc.contributor.advisor | Şermet, Abdurrahman | |
dc.contributor.author | Yazgan, Ümit Can | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T08:05:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T08:05:15Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2019-03-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/111729 | |
dc.description.abstract | Tip 2 diyabetes mellitus hemen hemen tüm toplumlarda sıklığı giderek artan, yüksek sağlık harcamaları, sakatlık ve ölüme neden olabilen kronik bir hastalıktır.Bu nedenle etkin tedavi ve uygun maliyet sağlayabilecek seçeneklere olan ilgi artmaktadır. Bu çalışmada birçok yararlı özelliği ortaya konmuş ve diyabetes mellitus için de olası yararlarından bahsedilen resveratrol , gliklazid ve losartanın kan şekeri üzerine olan olası etkisini mekanizmalarıyla araştırmayı amaçladık.Kan örneklerinden alınan sonuçlar Resveratrolün kan şekeri üzerinde gliklazide benzer şekilde iyileştirici etkisinin olduğunu ancak HbA1c düzeylerinde gliklazid kadar etkili bir düşüş sağlayamadığını gösterdi. Diğer taraftan karaciğer homojenat örneklerinden çalışılan enzim düzeyi değerleri ise resveratrolün kan şekerinde düşüşe katkı sağlayabileceğini düşündürdü | |
dc.description.abstract | Type 2 diabetes mellitus's frequency increasing almost in all societies, causes high health care costs, disability and death, is a highly chronic disease. . Thus options has been increasing interest, that cause effective treatment and eligible costs. In this study we aimed to investigate resveratrol, gliyclazide and losartan, said of the potential benefits for diabetes mellitus, it's effect on blood sugar with the possible mechanism in diabetic rats.Results from blood samples on plasma glucose resveratrol has similar therapy effect as glyclazide but HbA1c levels resveratrol showed up unable to provide an effective decrease as glyclazide. On the other hand enzyme levels determined from liver homogenates values may contribute to a decrease in blood sugar | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Fizyoloji | tr_TR |
dc.subject | Physiology | en_US |
dc.title | Diyabetik sıçanlarda resveratrol, gliklazid ve losartanın antidiyabetik etkilerinin karşılaştırılması | |
dc.title.alternative | Comparison of the antidiabetic effect of resveratrol, glyclazide and losartan in diabetic rats | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2019-03-01 | |
dc.contributor.department | Fizyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus-experimental | |
dc.subject.ytm | Resveratrol | |
dc.subject.ytm | Losartan | |
dc.subject.ytm | Hypoglycemic agents | |
dc.subject.ytm | Gliclazide | |
dc.subject.ytm | Streptozotocin | |
dc.subject.ytm | Rats | |
dc.identifier.yokid | 10050793 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 416043 | |
dc.description.pages | 78 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |