Show simple item record

dc.contributor.advisorDiken, Huda
dc.contributor.authorOğuz, Zelal
dc.date.accessioned2020-12-07T08:04:54Z
dc.date.available2020-12-07T08:04:54Z
dc.date.submitted2014
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/111684
dc.description.abstractÖnemli bir oksidatif stres kaynağı olan sigara dumanının çeşitli organ ve sistem fonksiyonları ile kanın bileşenlerini olumsuz yönde etkilediği, ölümcül hastalıklara ve erken ölümlere yol açtığı bilinmektedir. Bu tez çalışması, bir fermente süt probiyotiği olan kefirin sigara içen bireylerde bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Prospektif, öz-kontrollü (self-controlled) olarak planlanan bu çalışmaya; yaş aralığı 25-55 olan, 15'i en az beş yıldır günde 30 adet ve üzeri sigara içen ve 15'i de sigara içmeyen toplam 30 sağlıklı erkek gönüllü birey dahil edilmiştir. Çalışmaya başlanmadan önce sigara içen ve içmeyen tüm katılımcıların bazı biyometrik ve vital özellikleri kaydedildikten sonra başlangıç değerler için açlık venöz kan örnekleri (10 ml) alınarak test edilmiştir. Bu aşamadan itibaren her bireyin altı hafta süresince öğlen öğünüyle birlikte içmek üzere günde 200 ml (bir su bardağı) kefir tüketmesi sağlanmıştır. Altı haftalık kefir tüketim süresinin bitiminde tüm bireylerden açlık venöz kan örnekleri tekrar alınarak (10 ml) hedeflenen bazı hematolojik ve immünolojik parametreler Dicle Üniversitesi Merkez Laboratuarı, Hematoloji Laboratuarı ve Fizyoloji Anabilim Dalında analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar çalışmayı sorunsuz tamamlamış ve herhangi bir şikayet bildirmemişlerdir.Sigara içen ve içmeyen grubunu oluşturan bireylerin kefir tüketimi sonrası değerleri, kefir tüketimi öncesi değerleriyle (öz-kontrol veya başlangıç değerleri) karşılaştırması yapılarak sonuca gidilmiştir. Sigara içenlerde kefir, kalp atım sayısını içmeyenlerde ise vücut ağırlığını anlamlı ölçüde arttırmış (p<0.01), fakat sistolik ve diyastolik kan basıncı değerlerini etkilememiştir (p>0.05). Sigara içenlerde kefir uygulaması; eritrosit sayı (RBC) ve indekslerini (MCV, MCH, MCHC), trombosit sayısını, total lökosit sayısı (WBC) ve lökosit çeşitlerinin % miktarlarını, hemoglobin, hematokrit ve sedimantasyon değerlerini istatistiksel değerlendirme sonucuna göre önemli bir şekilde etkilememiş (p>0.05) ve başlangıç düzeyleri korunmuştur. Ancak, eritrosit hacim dağılımının varyasyon katsayısı olarak bilinen RDW (Red Cell Distribution Width) indeksi kefir kullanımıyla birlikte azalmış ve bu fark önemli bulunmuştur (p<0.01). Kefir tüketimi, sigara içmeyenlerde nötrofil ve eozinofil sayısını azaltmış (p<0.05), lenfosit sayısını ise arttırmıştır (p<0.05). Kefir, sigara içenlerde CD4+ ve CD25+ hücrelerinde önemli bir artışa (p<0.01) neden olurken CD3+, CD8+ CD19+, CD56+ hücre populasyonlarında anlamlı değişiklikler oluşturmamıştır. Sigara içmeyenlerde kefir uygulaması lenfosit alt gruplarının hiçbirini anlamlı bir şekilde etkilememiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonucuna göre kefir, hem sigara içen hem de içmeyenlerin serum total immünglobulin G (IgG) düzeylerinde önemli azalmalara neden olurken, kompleman C3 ve C4 protein düzeylerini etkilememiştir (p>0.05). Kefir; sigara içenlerde önemli derecede serum Total Kolesterol ve LDL- Kolesterol değerlerini azaltmış (p<0.05), HDL-K düzeyini ise arttırmıştır (p<0.05). Sigara içmeyenlerde de kefir tüketimi serum lipit profilini etkilemiş, fakat HDL-K'dek i artış ve Total Kolesterol ile LDL-K' deki azalmalar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Kefir uygulaması her iki grupta da VLDL-K, trigliserid, kan şekeri ve plazma proteinlerinde önemli değişiklik yaratmamıştır (p>0.05). Kefir tüketimi, hem sigara içen hem de içmeyenlerde eritrositlerin osmotik direncini anlamlı bulunmasa da hafifçe arttırmış ve sigara içen bireylere ait eritrositlerin içmeyenlerinkine göre osmotik hemolize daha yatkın oldukları saptanmıştır.Çalışmamızın bulguları dikkate alındığında; sigara içen bireylerde belirtilen dozda kefir kullanımının eritrositlerle ilişkili parametreleri önemli derecede etkilemediği, serum total ve LDL-Kolesterolünü önemli derecede azalttığı, HDL-Kolesterolü ise arttırdığı, edinsel immüniteye ait birtakım göstergeleri pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmış ve geleceği parlak gibi görünen kefirin sigara içen bireylerin sağlığının korunmasında fonksiyonel gıdalar arasında düşünülebileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kefir, Sigara, Osmotik Frajilite, Tam Kan Sayımı, Serum Lipitleri, Lenfosit Alt Grupları, Kompleman C3 ve C4 Proteinleri, Total Ig G, Glikoz, Plazma Proteinleri
dc.description.abstractThe influence of kefir consumption in smoking individuals on the some haematological and immunological parametersCigarette smoke, which is a significant source of oxidative stress and adversely affect functions of organs and systems and various blood components, is known to cause fatal diseases and early death. This thesis was designed to investigate the effect of kefir, which is a fermented probiotic milk, on some hematological and immunological parameters in smokers. This study is planned as a prospective, self-controlled; 25-55 age range, 15 of them at least five years and at least 30 cigarette or more a day smoker, and 15 non-smoker in a total of 30 healthy men were included voluntary to this study. Before the start of the study, in all participants that smokers and non-smokers after saving some biometric and vital features, the initial value for the fasting venous blood samples (10 ml) was tested. From this moment, for six weeks, every individual to drink kefir with noon meals 200 ml a day (one cup) is provided. At the end of the six-week period of kefir consumption, fasting venous blood samples were again taken from all individuals (10 mL) targeted some hematological and immunological parameters were analyzed in D. U. Central Laboratory, Hematology Laboratory or in the Department of Physiology. All participants completed the study without any problems and did not report any complaints. By comparing smoker and non smoker group of individuals after consumption of kefir values and before consumption of kefir values (self controlled or initial values) results have been made. Kefir has increased significantly the number of heart beats in smokers, and body weight in non-smokers (p<0.01), but had no effect on systolic and diastolic blood pressure values (p> 0.05). İn the statistical evaluations of kefir application in smokers, number of erythrocytes (RBC) and indices (MCV, MCH, MCHC), platelet count, total leukocyte count (WBC) and % of the quantity leukocyte kinds, hemoglobin, hematocrit and erythrocyte sedimentation rate values, did not affect significantly (p> 0.05) and initial levels are preserved. However RDW (Red Cell Distribution Width), which is known as variation coefficient of erythrocyte volume distribution, value decreased with the use of kefir, and this difference was significant (p <0.01). Kefir consumption, reduces the number of neutrophils and eosinophils in nonsmokers (p <0.05), while the number of lymphocytes increased (p <0.05). Kefir, while causing a significant increase (p<0.01) in CD4 + and CD25 + cells in smokers, CD3 +, CD8 +, CD19 +, CD56 + cells did not produce significant changes in populations. Kefir application in nonsmokers did not affect significantly any of lymphocyte subsets. According to the statistical evaluation results, both smokers and non-smokers kefir caused significiant reductions in serum total immunoglobulin G (IgG) levels, while the levels of complement proteins C3 and C4 did not affect (p> 0.05). İn smokers kefir significantly reduced (p <0.05) serum total cholesterol and LDL cholesterol values while increased HDL-C levels (p <0.05). Kefir consumption also have affected the serum lipid profiles in non-smokers but the increase in HDL-C and the decrease in Total cholesterol and LDL-C were not statistically significant (p>0.05). Kefir consumption in both groups did not make significant changes in VLDL-C, triglycerides, blood sugar and plasma proteins (p>0.05). Kefir consumption in both groups the osmotic resistance of erythrocytes although not significant slightly increased, but compared smokers with nonsmokers the osmotic hemolysis of erythrocytes were found to be more prone to. Considering the findings of our study; indicated doses of kefir consumption in smokers does not significantly affect the parameters associated with erythrocyte, reduce the serum cholesterol, could affect positively the number of some acquired immunity markers, results has been reached, and has been concluded that kefir which future looks like bright, could be considered among functional foods that protect the health of smokers. Keywords: Kefir, Smoking, Osmotic Fragility, Whole Blood Count, Serum Lipids, Lymphocyte Subpopulations, Complement C3, C4 Proteins, Total IgG, Glucose, Plasma Proteinsen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizyolojitr_TR
dc.subjectPhysiologyen_US
dc.titleSigara içen bireylerde kefir tüketiminin bazı hematolojik ve immünolojik parametrelere etkisi
dc.title.alternativeThe influence of kefir consumption in smoking individuals on the some haematological and immunological parameters
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10050691
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid456068
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess