Show simple item record

dc.contributor.advisorKaya, Beyza
dc.contributor.authorKaya, Gürkan
dc.date.accessioned2020-12-07T08:03:00Z
dc.date.available2020-12-07T08:03:00Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-11-27
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/111405
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmada deneysel olarak oluşturulan osteoporotik rat modelleri üzerinde, doğal bir antioksidan olan üzüm çekirdeğinin kemik üzerine olan etkileri dansitometrik ve biyomekanik kırma testi uygulanarak incelenmiştir.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 40 adet rat rastgele dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna hiçbir işlem ve ilaç uygulanmadı. OVE ve OVÜÇE gruplarına overektomi işlemi uygulanarak osteoporotik hale getirildi. Sham(SH) grubu ise overektomi işlemi taklit edilerek overler açıldı fakat overektomi yapılmadan operasyon sonlandırıldı. OVÜÇE grubuna 8 hafta boyunca günde 300 mg/kg olacak şekilde üzüm çekirdeği ekstresi gavaj yöntemiyle verildi. OVE ve SH gruplarına ise her gün aynı miktarda musluk suyu gavaj yöntemiyle verildi. Bulgular: Deney sonucunda sakrifiye edilen deneklerin sağ mandibula ve sağ femurları tam orta noktadan üç nokta kırma testi uygulanarak kemik kırılganlıkları ölçüldü. Her iki ölçüm sonucunda SH grubuyla Kontrol grubu arasında hiçbir fark bulunmadı(P>0,05). OVE grubunda ise Kontrol grubuna göre her iki ölçümde belirgin düzeyde düşüş görüldü(P<0,05). OVÜÇE grubunda ise Kontrol grubuna göre kemik kırılganlığında farklılık bulunamazken(P>0,05), kemik yoğunluğunda artış gözlendi(P<0,05).Sonuç: Bu sonuçlar üzüm çekirdeği kullanan bireylerde, osteoporozun vücutta meydana getirdiği negatif etkilerin ortadan kalkabileceği ve osteoporoza bağlı karşılaşılabilecek komplikasyonların engellenebileceği gösterilmiştir.
dc.description.abstractAim: In this study on the osteoporotic rats, which has formed experimental, had been studied the effects of the grape seed extract that is natural antioxidant by using densitometry and biomechanic breaking test on the bone.Material and Method: 40 rats were grouped in to 4 groups randomly. Any medicine or process was applied to the control group. By using ovariectomy to the OVE and OVÜÇE groups it has become osteoporotic. As for Sham(SH) group ovaries were dissected by ovariectomy process but the operation was completed before ovariectomy was spread. Grape seed extract was given to OVÜÇE group for 8 weeks and 300 mg/kg for a day by using the method of gavage. As for to the OVE and SH groups, it has been given in the same quantity with tap water gavage method everyday.Results: By using three point bending test at the middle point bone fragility was measured from the sacrified subjects' right mandibula and right femurs. No differences could found about SH and control groups(P>0,05). But on the contrary, there was a decrease in OVE group compared to control group in both of measurments(P<0,05). In OVÜÇE group compared to control group there was no difference in the bone fragility (P>0,05), it was observed an increase in the bone intensity.Conclusion: These results showed that the person who use grape seed extract can eliminate the negative effects of osteoporosis that happen in the body and can obstruct the complications which may happen due to osteoporosis.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleDeneysel olarak oluşturulmuş osteoporotik rat modellerinde üzüm çekirdeği ekstresinin kemik üzerine olan etkilerinin biyomekanik ve dansitometrik olarak incelenmesi
dc.title.alternativeThe study of grape seed extract's effects on osteoporotic rats' bone by using biomechanic and densitometric technique
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-27
dc.contributor.departmentAğız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOsteoporosis
dc.subject.ytmAnimal experimentation
dc.subject.ytmRats
dc.subject.ytmGrape seeds
dc.subject.ytmPlant extract
dc.subject.ytmBone and bones
dc.subject.ytmAntioxidants
dc.subject.ytmBone density
dc.subject.ytmBiomechanics
dc.identifier.yokid10170946
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid481033
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess