Show simple item record

dc.contributor.advisorGüran, Hüsnü Şahan
dc.contributor.authorÇiftçi, Reşat
dc.date.accessioned2020-12-07T08:02:52Z
dc.date.available2020-12-07T08:02:52Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-12-07
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/111368
dc.description.abstractAmaç: Bu tez çalışmasında dondurulmuş olarak satışa sunulan organik tavuk parça etlerinin mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Bu tez çalışmasında dondurularak satışa sunulan organik tavuk baget (n:80), göğüs (n:80) ve kalçalı but (n:80) olmak üzere toplam 240 tavuk parça eti örneği, Diyarbakır ilindeki süpermarketler ile bazı online internet marketlerinden temin edildi. Örneklerde toplam mezofil aerobik bakteri, toplam psikrofil aerobik bakteri, koliform bakteri, E. coli biyotip I ile küf ve maya sayısının tespitinde dökme plak yöntemi, Pseudomonas spp. sayısının tespitinde ise yayma plak yöntemi kullanıldı. Bulgular: Analiz edilen 240 tavuk parça eti örneğinin sırasıyla % 100, % 100, % 100, % 81,66, % 54,16, % 34,16 ve % 83,33'ünün toplam mezofil aerobik bakteri, toplam psikrofil aerobik bakteri, Pseudomonas spp., koliform, E. coli biyotip I ile küf ve maya mikroorganizmaları ile kontamine olduğu belirlendi. Analiz edilen 240 örnekte ortalama toplam mezofil aerobik bakteri sayısının 4.99±0.80 log10 kob/g, toplam psikrofil aerobik bakteri sayısının 5.29±0.96 log10 kob/g, koliform bakteri sayısının 3.53±0.92 log10 kob/g, E. coli biyotip I sayısının 2.45±0.65 log10 kob/g, Pseudomonas spp. sayısının 4.63±1.10 log10 kob/g, küf sayısının 2.03±0.42 log10 kob/g ve maya sayısının 3.68±1.13 log10 kob/g düzeyinde olduğu bulundu.Sonuç: Bu tez çalışması sonuçları dondurulmuş tavuk parça etlerinin indikatör ve bozulma yapıcı önemli bazı mikroorganizmalar ile belirli oranlarda kontamine olabileceğini göstermektedir. Bu kapsamda tüketicilerin organik tavuk etlerini tüketirken mikrobiyel açıdan güvenli olarak görmemesi gerektiği sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Organik, Tavuk Eti, Mikrobiyolojik Kalite, Hijyen, Gıda Güvenliği
dc.description.abstractAim: The aim of this thesis study was to determine the microbiological quality of frozen chicken meats produced organically.Material and Method: A total of 240 frozen chicken meat samples (produced organically) including chicken drumstick (n:80), breast (n: 80) and leg quarter (n: 80) were collected from supermarkets in the province of Diyarbakir, and some online shopping markets in Turkey. The numbers of total mesophilic aerobic bacteria, psychrophilic aerobic bacteria, coliform bacteria, E. coli biotype I, mold and yeast in the samples were determined by pour plating, whereas the Pseudomonas spp. count determined by spread plating.Results: Of the 240 organic chicken meat part samples analyzed, 100 %, 100 %, 100 %, 81,66 %, 54,16 %, 34,16 % and 83,33 % were detected to be contaminated with mesophilic aerobic bacteria, psychrophilic aerobic bacteria, Pseudomonas spp., coliform bacteria, E. coli biotype I, mold and yeast, respectively. The mean count (log10 cfu/g) of mesophilic aerobic bacteria, psychrophilic aerobic bacteria, coliform bacteria, E. coli biotype I, Pseudomonas spp., mold and yeast were determined as 4.99±0.80, 5.29±0.96, 3.53±0.92, 2.45±0.65, 4.63±1.10, 2.03±0.42, 3.68±1.13, respectively.Conclusion: This thesis study results show that chicken meat parts produced organically could be contaminated with some important spoilage and indicator microorganisms. Therefore, consumers should not be considered perfectly safe the organic chicken meats at retail level.Key Words: Organic, Chicken Meat, Microbiological Quality, Hygiene, Food Safetyen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleOrganik olarak satışa sunulan tavuk etlerinin mikrobiyolojik kalitesi
dc.title.alternativeMicrobiological quality of organic chicken meats at retail level
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-12-07
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOrganic food
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmFood
dc.subject.ytmFood-organic
dc.subject.ytmFood safety
dc.subject.ytmHygiene
dc.subject.ytmWhite meat
dc.identifier.yokid10171812
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid481032
dc.description.pages58
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess