dc.contributor.advisor | Güran, Hüsnü Şahan | |
dc.contributor.author | Bozan Bayrak, Adle Ronayi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-07T07:59:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-07T07:59:34Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-06-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/110800 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu tez çalışmasında dana kıyma, tavuk, hindi ve ördek etlerinde metisiline duyarlı Staphylococcus aureus (MSSA) ve metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 100 tavuk eti, 100 hindi eti, 25 donmuş ördek karkas ve 100 dana kıyma olmak üzere toplam 325 et örneği Diyarbakır ilindeki süpermarket ve kasaplardan toplandı. Her bir örnek %6,5 NaCl içeren Müeller Hinton Broth'da 37 °C'de 24 saat inkübe edildi (birincil zenginleştirme). İnkübasyon sonrası zenginleştirme sıvısından bir öze dolusu alınarak MSSA tespiti için Baird Parker agara (BPA), MRSA tespiti için Oxacillin Resistant Staphylococci Isolation Medium agara (ORSIM) geçildi (Yöntem A, MRSA tespiti için). Birincil zenginleştirme sıvısından 1 mL alınıp 3,5mg/L sefoksitin ve 50mg/L aztreonam içeren Tryptone Soya Broth tüplerine transfer edildi (selektif zenginleştirme). İnkübasyon sonrası selektif zenginleştirme sıvısından bir öze dolusu alınarak ORSIM agara (Yöntem B, MRSA tespiti için) geçildi. MSSA ve MRSA şüpheli koloniler Gram boyama, katalaz, koagulaz testi ve Vitek II bakteriyel identifikasyon sisteminde doğrulandı. MSSA ve MRSA izolatlarında nuc ve mecA gen varlığı PCR ile, sefoksitin duyarlılığı ise EUCAST tarafından önerildiği şekilde disk difüzyon yöntemi ile gerçekleştirildi.Bulgular: Et türlerine göre oranları değişmekle beraber analiz edilen 325 örneğin 186 (%57,2)'sının MSSA ile kontamine olduğu belirlendi. 186 örnekten elde edilen 219 S. aureus izolatının 108(%33,2)'inin koagulaz pozitif S. aureus (KPS) olduğu saptandı. KPS prevalansının dana kıyma ile kanatlı etleri (tavuk, hindi ve ördek) arasındaki farklılığın istatiksel açıdan önemli olduğu belirlendi (P<0,05). Yöntem A ile elde edilen 118 izolatın S. aureus olmadığı ancak mecA geni taşıdığı; Yöntem B ile elde edilen 73 izolatın 4 (%5,4)'ünün nuc ve mecA genlerini taşıdığı ve sefoksitine karşı dirençli (MRSA) olduğu ancak geriye kalan 69 izolatın S. aureus olmadığı ama mecA geni taşıdığı belirlendi.Sonuç: Bu tez çalışması hayvansal orijinli gıdaların KPS veya MRSA gibi halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından önemli S. aureus türleri ile kontamine olabileceğini göstermektedir. Çiftlikten sofraya gıda güvenliği kapsamında uluslararası gıda güvenliği sistemlerinin etkin bir şekilde uygulanması bu patojenden kaynaklanabilecek halk sağlığı risklerin önlenmesinde etkili olacaktır. | |
dc.description.abstract | Aim: The aim of this study was to determine the presence of methicillin sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) and methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in ground beef, chicken, turkey and duck meats.Material and Methods: A total of 325 samples including 100 chicken meats, 100 turkey meats, 25 frozen duck carcasses and 100 ground beef meats were collected from supermarkets and butchers in Diyarbakir city. Each sample was introduced into enrichment broth containing Mueller Hinton Broth + 6,5% NaCl and then the suspension was incubated for 24 hours at 37 °C (primary enrichment). After the incubation one loopful of the enriched suspension was streaked onto Baird Parker agar for MSSA detection, and Oxacillin Resistant Staphylococci Isolation Medium agar (ORSIM) for MRSA detection (Method A for MRSA). One ml of the primary enrichment broth was put into a selective enrichment broth containing Tryptone Soy broth tubes with 3.5mg/L cefoxitin and 50mg/L aztreonam. After overnight incubation, the selective enrichment broth was subcultured on ORSIM agar for MRSA detection (Method B for MRSA). Presumptive MSSA and MRSA colonies were confirmed with a catalase, coagulase, latex agglutination test and Vitek II bacterial identification system. The presence of nuc and mecA genes in the MSSA and MRSA isolates was detected by using PCR. Susceptibility to cefoxitin was determined by using disk diffusion according to the EUCAST.Results: 186 (57,2%) of the 325 samples analyzed were contaminated with MSSA. It was determined that 108 (33,2%) of the 219 S. aureus isolates obtained from the 186 samples were coagulase positive S. aureus (CPS). Prevalence of CPS was found to be statistically significant difference between ground beef meats and poultry meats (chicken, turkey, duck) (P<0,05). None of 118 suspicious isolates determined by Method A was S. aureus but all the isolates carried mecA gene; 4 (5,4%) of 73 suspicious isolates determined by Method B carried both nuc and mecA gene and resistant to cefoxitin (MRSA) while the remaining 69 isolates were not S. aureus but carried mecA gene.Conclusion: This study results showed that foods of animal origin could be contaminated with CPS and MRSA that are important in terms of public health and food safety. The effective implementation of international food safety systems such as HACCP and ISO 22000 will be effective in the prevention of the public health risks that could originate from this pathogen. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.title | Dana, tavuk, hindi ve ördek etlerinde metisiline duyarlı ve dirençli staphylococcus aureus prevalansının araştırılması | |
dc.title.alternative | Investigation of prevalence of methicillin sensitive and resistant staphylococcus aureus in beef, chicken, Turkey, and duck meats | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-06-01 | |
dc.contributor.department | Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Staphylococcus aureus | |
dc.subject.ytm | Methicillin | |
dc.subject.ytm | Calf meat | |
dc.subject.ytm | Chicken meat | |
dc.subject.ytm | Turkey meat | |
dc.subject.ytm | Poultry products | |
dc.subject.ytm | Prevalence | |
dc.identifier.yokid | 10272009 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 572339 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |