Show simple item record

dc.contributor.advisorİçen, Hasan
dc.contributor.authorÇiçek, Davut
dc.date.accessioned2020-12-07T07:58:37Z
dc.date.available2020-12-07T07:58:37Z
dc.date.submitted2019
dc.date.issued2020-06-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/110636
dc.description.abstractBu çalışmada, Mardin ilinde yetiştirilen süt sığırlarında klinik ve subklinik ketozis prevalansının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini Mardin yöresindeki 10 farklı işletmede bulunan 100 süt sığırı oluşturdu. Çalışma öncesi hayvanların klinik muayeneleri gerçekleştirildi. Tekniğe uygun olarak hayvanların Vena Jugularisinden antikoagulansız tüplere kan örnekleri alınıp, keton (BHBA) ve glikoz düzeyleri ölçülerek hastalığın tanısı konuldu. Alınan örneklerin 5 (%5)'inde klinik ketozis, 15 (%15)'inde subklinik ketozis tespit edildi. Ketozis sinirsel semptomlar, hızla zayıflama ve verim düşüklüğüyle seyreden, ekonomik kayıplara neden olan bir hastalıktır. Yapılan bu çalışma ile ketozisin Mardin ilindeki prevalansı ortaya konulmuştur. Hayvanlardaki verim kayıplarına bağlı ekonomik kayıpların ile sağaltım giderlerinin engellenmesi için bu hastalıkla ilgili gerekli koruma önlemlerinin alınması, gerektiği kanaatine varılmıştır.
dc.description.abstractThe aim of this study was to determine the prevalence of clinical and subclinical ketosis in dairy cattle reared in Mardin province. The animal material of the study consisted of 100 dairy cattle in 10 different farm in Mardin region. Clinical examinations of the animals were performed before the study. Blood samples were taken from anticoagulant tubes of Vena Jugularis of animals and ketone (BHBA) and glucose levels were measured. Clinical ketosis was detected in 5 (5%) while subclinical ketosis in 15 (15%) of the samples. Ketosis is a disease that causes economic losses with neural symptoms, rapid attenuation and low yield. In this study, the prevalence of ketosis in Mardin province was determined. It was concluded that necessary preventive measures should be taken in order to prevent economic losses and treatment costs due to productivity losses in animals.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıklarıtr_TR
dc.subjectEndocrinology and Metabolic Diseasesen_US
dc.titleMardin yöresindeki süt sığırlarında klinik ve subklinik ketozisin prevalansı
dc.title.alternativeThe prevalence of clinical and subclinical ketosis in dairy cattle in mardin region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-06-30
dc.contributor.departmentİç Hastalıkları (Veterinerlik) Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMardin
dc.subject.ytmDairy herds
dc.subject.ytmDairy cattles
dc.subject.ytmKetosis
dc.subject.ytmVeterinary medicine
dc.subject.ytmGlucose
dc.subject.ytmPrevalence
dc.subject.ytmHydroxybutyrates
dc.identifier.yokid10276917
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityDİCLE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid577783
dc.description.pages46
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess