Show simple item record

dc.contributor.advisorBaşar, Mustafa Aydın
dc.contributor.authorOlcaycan, Serkan
dc.date.accessioned2020-12-07T07:44:45Z
dc.date.available2020-12-07T07:44:45Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2020-05-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/109508
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı, mesleki eğitim merkezlerinin eğitim sistemimiz içerisindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler sunmak ve bu eğitim kurumlarında verilen eğitimin öğrenci görüşleri açısından değerlendirilmesidir.Araştırmaya konu olan durum için mesleki eğitim merkezlerinin yiyecek içecek hizmetleri alanı seçilmiştir. Diğer alanlara kıyasla yiyecek içecek hizmetleri alanının son yıllarda bilinirliğinin hızla artması, gençler arasında en çok tercih edilen meslek alanlarından bir tanesi olması araştırmada bu alanın seçilmesine neden olmuştur. Bu doğrultuda araştırmamızın evrenini oluşturan İzmir ilindeki mesleki eğitim merkezlerinin yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim gören öğrencilere ulaşılmıştır. Eğitim kurumlarının ulaşılabilir konumlarda olmasında dolayı örneklem seçilmemiş, evreni temsil eden mesleki eğitim merkezlerinin tamamına ulaşılmıştır. Araştırmada öğrencilerden anket yolu ile elde edilen görüşler değerlendirildiği için ilişkisel tarama modeli uygulanmıştır. Bu modelin uygulanmasında uzman görüşleri alınarak hazırlanmış olan veri toplama aracı kullanılmıştır. Elde edilen veriler derlenerek SPSS23 programı ile analiz edilmiş ve gerekli istatiksel bilgilere ulaşılmıştır. Verilerin analiz edilmesinde cinsiyet değişkeni için bağımsız t-testi, eğitim aldıkları meslek dalı değişkeni için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçları incelendiğinde, mesleki eğitim merkezleri yiyecek içecek hizmetleri alanında eğitim gören öğrencilerin okudukları alandan memnun olmaları ve bu alanı başkalarına tavsiye etmelerine ilişkin görüşlerinin; cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir farklılığı bulunmamaktadır. Eğitim aldığı meslek dalına göre ise anlamlı bir fark bulunmaktadır. Bu boyuta ilişkin farklılığın nedeni aşçılık dalında okuyan öğrencilerin pastacılık dalında okuyan öğrencilere göre görüşlerinin daha olumlu olmasıdır.Mesleki eğitim merkezlerinin yiyecek içecek hizmetleri alanında verilen genel bilgi dersleri, genel meslek dersleri, mesleki dal eğitimi ile bu süreçteki uygulamalara ilişkin öğrenci görüşleri ile cinsiyet arasında anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır. Öğrencilerin bu görüşleri ile eğitim aldıkları meslek dalına bakıldığında sadece genel meslek derslerinde anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Genel bilgi dersleri, mesleki dal eğitimi ve öğrenme öğretme sürecindeki uygulamalara ilişkin farklılığa bakıldığında aşçılık dalında eğitim gören öğrencilerin pastacılık dalında eğitim gören öğrencilere kıyasla görüşlerinin daha olumlu olduğu bulunmaktadır.Anahtar Kelimeler: Mesleki eğitim merkezi, çıraklık eğitimi, yiyecek içecek hizmetleri
dc.description.abstractThe purpose of this study is to present information regarding the place and importance of vocational training centers in the present education system, on which there are limited studies and it is to suggest the assessment of the training, provided in these centers from the point of student opinions. For the case that is the subject of study, food and beverage service of vocational training centers have been decided on. When compared to other fields, that the recognition of food and beverage service has rapidly increased in the society and have been one of the most preferable area of profession among young people is the reason why food and beverage service has been decided on for this research as the study area. Accordingly, being of prime importance students that attend vocational training centers food and beverage service in İzmir province have been contacted. The reason why their institutions have been chosen as samples is not particularly because their institutions are in reaching distance, but the vocational centers sampling the universe have all been contacted. For the anlaysis of the study, relational screening model has been employed. The students were asked questions via a data collection tool that was prepared in the guidance of expert opinions and the collected data was sorted out and analyzed with the help of SPSS23 and the statistical results were collected. In the analysis, independent t-test was employed for gender variable and single direction variance analysis (ANOVA) was employed for the variable of training of profession.When the study results were analyzed and investigated, it was pointed out that there is no statistically significant difference depending on the gender variable and that the students attending vocational training centers food and beverage services are satisfied and contented about their profession and suggest the profession for the others. On the other hand, the results indicated that there is statistically significant difference depending on the variable training profession. The reason for this is likely that the students whose profession is cookery have more positive opinions when compared to pastry students. Besides, the results indicated that there is no statistically significant difference between the general courses, general vocational courses, profession training of vocational training centers food and beverage services ; students' opinions about the training process and gender variable. However, when students' opinions and their professions were analyzed, the results indicated a significant difference only regarding general vocational courses. With regard to general courses, vocational courses and the differences in the applications during teaching learning process, cookery students were found to have more positive opinions when compared to pastry students. Key Words: Vocational training center, apprenticeship education, food and beverage servicesen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleMesleki eğitim merkezleri yiyecek içecek hizmetleri alanında verilen eğitimin yeterliliği ve öğrencilere yararlılığına ilişkin öğrenci görüşleri (İzmir ili örneği)
dc.title.alternativeThe study of traniees' opinions on the effectiveness and ınstrumentality of food and beverage service training provided by vocational education and training ınstitues (A case study of Izmir province)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-05-15
dc.contributor.departmentEğitim Bilimleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmVocational education centers
dc.subject.ytmFood and beverage services
dc.subject.ytmApprenticeship education
dc.subject.ytmApprenticeship education center
dc.subject.ytmOpinions of students
dc.identifier.yokid10212623
dc.publisher.instituteEğitim Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid528926
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineEğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess