Show simple item record

dc.contributor.advisorGüven Bağla, Aysel
dc.contributor.authorİçkin, Meltem
dc.date.accessioned2020-12-07T07:36:42Z
dc.date.available2020-12-07T07:36:42Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/109250
dc.description.abstractGiriş: Orexin A (OXA) pankreasta orexin 1 reseptörü (OX1R) reseptörü aracılığıyla glukoz ve enerji homeostazında görev almaktadır. Adiponektin'in iskelet kasındaki reseptörü AdipoR1 aracılığıyla insülin sensitivitesini artırdığı gösterilmiştir.Amaç: Yüksek yağlı ve çok yüksek yağlı diyetlerin kısa süreli ve uzun süreli etkilerini incelemek için biyokimyasal parametrelerle birlikte, kasta AdipoR1, pankreasta OXA ve OX1R'i değerlendirerek, insulin direncindeki ilişkilerinin tanımlanması amaçlanmıştır.Yöntem: Wistar sıçanlar, 3 grup kısa (3 hafta), 3 grup uzun (8 hafta) süreyle; standart, yüksek (%45) ve çok yüksek yağlı besinle (%60) beslendi. Serumda biyokimyasal parametreler ile beraber, Tümör Nekrozis Faktor-? (TNF-?), İnterlökin-6 (IL-6) değerlendirildi. Pankreas ve kasta ışık mikroskopik ve İmmunohistokimyasal (pankreasta OXA, OX1R, İnsülin, Transforming growth factor ß1 (TGFß1), IL-6, Desmin, kasta AdipoR1) incelemeler yapıldı.Bulgular: Yağlı beslenme ile insülin direnci ve adacık alanlarında artış, pankreas ve kasta histopatolojik değişiklikler gözlendi. Yüksek yağlı beslenmeyle kısa sürede OXA ve OX1R boyanma yoğunlukları artarken, AdipoR1'de değişiklik olmadı. Çok yüksek yağlı beslenmeyle, kısa sürede OXA ve OX1R, uzun sürede AdipoR1 boyanma yoğunluğunda azalma gözlendi (p=0.005). Beslenme süresinin uzamasıyla, yüksek ve çok yüksek yağlı beslenmede OXA ve OX1R yoğunlukları azaldı (p<0,001).Sonuç: Yağlı beslenmenin sistemik etkisi olarak insülin direnci kısa ve uzun sürede artmaktadır. Yüksek yağlı beslenme ile kısa sürede pankreasta OXA immün boyanması artarken, yağlı beslenmeye devam edildikçe azalmaktadır. Besinde yağ oranı arttıkça kasta AdipoR1 boyanması da azalmaktadır. Yağlı beslenmeye bağlı gelişen insülin direnci, kısa sürede pankreas dokusunda değişikliklere neden olmaktadır. Uzun sürede ve besinde yağ oranı artması ile kas dokusunun da etkilenmesiyle, sistemik ve doku düzeyinde insülin direncinin ilerlediği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Yüksek yağlı diyet, orexin, adiponektin, pankreas
dc.description.abstractIntroduction: OrexinA (OXA) functions in glucose and energy homeostasis through Orexin1 receptor (OX1R) in pancreas. Adiponectin was shown to improve insulin sensitivity via AdipoR1 in skeletal muscle.Objective: The aim is to determine short-term and long-term effects of high-fat and very high-fat diets, examining effects on biochemical parameters, muscle AdipoR1, pancreas OXA and OX1R and to identify their relationships in insulin resistance.Methods: Wistar rats, 3 groups for short (3 weeks), 3 groups for long (8 weeks) time fed standard, high (45%), very high-fat (60%) diets. Biochemical parameters, Tumor Necrosis Factor-? (TNF-?), interleukin-6 (IL-6) were evaluated. Light microscopy performed in pancreas and muscle. OXA, OX1R, Insulin, Transforming growth factor ß1 (TGFß1), IL-6, Desmin in pancreas, AdipoR1 in muscle were analyzed immunohistochemically.Results: Increase in insulin resistance and islet areas, histopathological changes in pancreas and muscle were observed with fat feeding. With short term high-fat-diet, OXA and OX1R intensities increased, AdipoR1 did not change. With very high-fat-diet, decrease observed in OXA and OX1R intensities in short period, AdipoR1 intensity in long period (p=0.005). Extending high and very high-fat feeding periods decreased OXA and OX1R (p<0.001).Conclusion: Short-term and long-term fat feeding causes increase in insulin resistance systemically. OXA staining intensity increased with short term high-fat diet, whereas it decreased with continued feeding. AdipoR1 intensity also decreased with increased fat content. Insulin resistance induced with fat feeding causes changes in pancreas rapidly. Muscle is affected with higher fat content and longer duration of fat feeding, insulin resistance keeps on systemically and at tissue level.Keywords: High fat diet, orexin, adiponectin, pancreasen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHistoloji ve Embriyolojitr_TR
dc.subjectHistology and Embryologyen_US
dc.titleKısa ve uzun süreli yüksek ve çok yüksek yağlı diyetlerin sistemik ve doku düzeyindeki etkilerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of short and long term high and very high fat diets? effects regarding systemic and tissue level
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentHistoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPancreas
dc.subject.ytmOil consumption
dc.subject.ytmAdiponectin
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmDietary fats
dc.subject.ytmOrexin
dc.identifier.yokid464887
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid329190
dc.description.pages131
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess