Show simple item record

dc.contributor.advisorUludağ, Ayşegül
dc.contributor.authorDağli, Zeynep
dc.date.accessioned2020-12-07T07:34:22Z
dc.date.available2020-12-07T07:34:22Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/109123
dc.description.abstractAmaç: Bu araştırmada, hemodiyaliz tedavisine devam eden kronik böbrek yetmezliği hastalarının beslenmeleri konusunda uygulanan diyet tedavisine ek olarak bireyselleştirilmiş beslenme eğitimi müdahalesi ile genel beslenme durumu, antropometrik ölçümler, laboratuar değerlerive diyet içeriklerinde elde edilecek yararı belirlemek amaçlandı.Materyal metot: Deneysel desendeki araştırmamıza, 44 kontrol, 35 müdahale olmak üzere toplam 79 hemodiyaliz tedavisi alan hasta dahil edildi. Hastaların bir günlük beslenme günlüğündeki besinlerin analizi ve laboratuar değerleri kılavuz önerileri ile karşılaştırılarak elde edilen verilerle müdahale grubundaki hastalara bireyselleştirilmiş beslenme eğitimi verildi. Tüm hastalardan çalışma girişinde (0. ay), takibinde (1.ay) ve çıkışında (3.ay) elde edilen subjektif global değerlendirme puanı, antropometrik ölçümler, laboratuar değerleri ve diyet içerikleri karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 60,2±8,3olan 35 müdahale ve yaş ortalaması 56,2±11,0 olan 44 kontrol hastası alındı. Müdahale grubunun 11 (%31,4)'i kadın, 24 (%68,6)'ü erkek hastalardan oluşmaktayken, kontrol grubunun 13 (%29,5)'ü, kadın 31 (%70,5)'i erkekti. Subjektif global değerlendirme puanına göre, malnutrisyona gidişin müdahale grubunda kontrol grubuna göre azaldığı saptandı (U=551,5 p=0,027). Müdahale grubunda triceps cilt kalınlığı azalmaktayken(U=527,0 p=0,016), suprailiak cilt kalınlığı artışı kontrol grubuna göre daha azdı (U=556,0 p=0,034). Üç aylık çalışma sürecinde, müdahale grubunun serum albumin değerlerinin yükseldiği, serum sodyum değerlerinin düştüğü ve diyet içeriğindeki enerji, protein, potasyum ve fosfor değerlerinin azaldığı saptandı.Tartışma: Çalışmamızda bireyselleştirilmiş beslenme eğitimi ile hemodiyaliz hastalarının metabolik değerlerinde elde ettiğimiz değişimler, bize eğitimle bu hasta grubunun tedavisini etkileyebileceğimizi göstermiştir. Olumlu sonuçların güçlendirilmesi, olumsuz olanların ise ortadan kaldırılması için eğitimin tekniği, süresi, içeriği, ön plana çıkacak besin öğeleri, karıştırıcı faktörler ile ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
dc.description.abstractPurpose: The aim of this study was to evaluate the effects of individualized diet intervention on global nutrition status, anthropometric measurements, biochemical markers and dietary intakes in hemodialysis patients. Method: In this experimental study, 44 control and 35 study patients, total of 79 hemodialysis patients, were enrolled. Patients' biochemical markers and the analysis of the one-day dietary intakes were assessed according to the guidelines. After this assesment individualized diet intervention was elaborated to study group. All of the patients were evaluated at the beginning, after 1 month and 3months follow-up. The subjective global assesment score, antrhopometric measurements, biochemical markers and dietary intakes were compared.Results: Mean age of the study group was60.2±8.3 and the control group was 56.2±11.0 years old. In the study group, 11(31.4%) patients were female and24 (68.6%) patients were male. In the control group, 13 (29.5%)patients were female and31 (70.5%) patients were male. According to subjective global assesment score, malnutrition risk of the study group was decreasing during the follow-up(U=551,5 p=0,027).In the study group triceps skinfold thickness was decreased (U=527,0 p=0,016) and suprailiac skinfold thickness rise was less than control group (U=556,0 p=0,034). After 3 months follow-up, serum albumin levels of the study group were rised and the serum sodium levels were lowered. In addition, dietary energy, protein, potassium and phosphorus intakes of this study group were lowered.Conclusion: Our findings show that individualized diet intervention affects the metabolic situation of hemodialysis patients. In order to advance positive findings and abrogate negative findings more researches about the contents, period, tecnique of this intervention and about contrubuting factors are recommended.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectAile Hekimliğitr_TR
dc.subjectFamily Medicineen_US
dc.titleDiyalize bağlı kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bireyselleştirilmiş beslenme eğitiminin metabolik değerlere olan etkisinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluating the effects of individualized diet intervention on the metabolic values of hemodialysis patients
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentAile Hekimliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRenal dialysis
dc.subject.ytmKidney diseases
dc.subject.ytmKidney failure-chronic
dc.subject.ytmPatient education
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmMetabolism
dc.subject.ytmAnthropometry
dc.identifier.yokid10115194
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid443826
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess