Son trimester ve laktasyonda omega desteği alımının, anne sütü yağ asitleri düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Büyükuslu, Nihal | |
dc.contributor.author | Ay, Ezgi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:54:53Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:54:53Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108485 | |
dc.description.abstract | Çalışma son trimester ve laktasyonun ilk 6 ayında omega yağ asit desteği alan ve almayan annelerin anne sütü yağ asit içeriklerini karşılaştırmak amacı ile planlanıp yürütüldü. Katılımcıların demografik özellikleri, omega yağ asitleri hakkında bilgi düzeyleri, besin tüketim tercihleri, beslenme alışkanlıkları laktasyon dönemine ait bir günlük besin tüketim listesi anket yöntemiyle saptandı. Omega yağ asit desteği kullanan gruba gebeliğin son trimesterindan başlayıp laktasyonun ilk altı ayı boyunca günde 1 kapsül 950 mg'lık çoklu doymamış omega-3 (n-3) desteği (378 mg Dokosahekzaenoik Asit (DHA) ve 504 mg Eikosapentaenoik Asit (EPA)) verildi. Her iki grubun beslenmesine müdahale edilmedi. Anne sütleri kolostrum, 15. gün, 3. ay ve 6. ay olmak üzere 4 kere toplandı, -80ºC'de saklandı. Yağ asitleri gaz kromatografisi-kütle spektrometresi (GC-MS) cihazı ile analiz edildi. İki grubun süt örneklerinin yağ asit değerleri karşılaştırıldı. Veriler SPSS 22.0 istatistik programında değerlendirildi. Omega desteği alan grupta; toplam doymuş yağ asitleri (DYA) tüm evrelerde düşüş, toplam tekli doymamış yağ asitleri (TDYA) kolostrum ve 15. günde artış; 3. ay ve 6. ayda düşüş, toplam çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) ise tüm evrelerde artış göstermiştir. Çalışmada omega yağ asit desteği kullanan grubun DHA içeriği omega yağ asit desteği kullanmayan gruba göre kolostrum, 15. gün ve 6. ay süt örneklerinde; EPA içeriği ise kolostrum ve 15. gün süt örneklerinde anlamlı derecede artmıştır (p<0,05). Anne sütü n-6/n-3 oranı omega yağ asit desteği desteği kullanan grupta kullanmayan gruba göre kolostrumda (12/1-14/1), 15. gün sütünde (11/1-14/1) ve 6. ay sütünde (13/1-15/1) daha düşük; 3. ay sütünde (13/1-15/1) ise daha yüksektir. Omega yağ asit desteği alan ve almayan grupların bebeklerinin bebek doğum ağırlığı, bebek doğum boyu ve bebek doğum baş çevreleri arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). | |
dc.description.abstract | This study was designed and conducted in order to compare the fatty acid content of breast milk from mothers who received and did not receive omega fatty acids supplement in the last trimester and in the first 6 months of lactation. Demographics of the subjects, their knowledge of the omega fatty acids, their nutrition preferences, and their dietary habits were determined with a daily food consumption list questionnaire for the lactation period. The group which received omega fatty acids supplement were given a 950 mg capsule of n-3 supplement (378 mg of DHA and 504 mg EPA) for the period of the first 6 months of lactation starting from the last trimester of pregnancy. Neither of the two groups was subjected to intervention in terms of their dietary intake. Breast milk was collected for four times; in colostrum, 15th day, 3rd month and 6th month in order to compare the fatty acid values of the milk samples. It was preserved at -80ºC. It was analyzed with fatty acid gas chromatography mass spectrometry. Data was assessed using SPSS 22.0 software. The group which received omega fatty acids supplement; total SFA's at all stages of decline, total MUFA's increase in colostrum and 15th day; 3rd month and 6th month decrease, total PUFA's in all stages is increased. The results of the study showed a statistically significant increase in DHA content for the samples collected in the 15th day of lactation and 6th month and a statistically significant increase in EPA content for the samples collected in colostrum and 15th day of lactation for the group which received omega fatty acids supplement (p<0.05). The n-6/n-3 ratio of the group which received omega fatty acids supplement was lower in the colostrum (12/1-14/1), 15th day (11/1-14/1) and 6th month (13/1-15/1) while this ratio was higher for the sample collected in the 3rd month (13/1-15/1) compared to the group which did not receive omega fatty acids supplement. There was no statistically difference in the newborn's weight, height and head circumference for the two groups (p>0.05). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Son trimester ve laktasyonda omega desteği alımının, anne sütü yağ asitleri düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | A study on the fatty acid content of breast milk with A comparison of receiving and not receiving omega fatty acids supplement during last trimester and lactation | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Lactation | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.subject.ytm | Diet | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Fatty acids-omega 3 | |
dc.subject.ytm | Pregnancy | |
dc.identifier.yokid | 10126990 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 437639 | |
dc.description.pages | 91 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |