Gebelik döneminde beslenme durumunun, kordon kanı yağ asitleri düzeyleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Büyükuslu, Nihal | |
dc.contributor.author | Bilgi, Zeynep Zehra | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:54:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:54:35Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108477 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma gebelerin beslenme yoluyla aldıkları yağ asitlerinin kordon kanı yağ asitleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Kadıköy-Koşuyolu Özel İstanbul Medipol Hastanesi Kadın Doğum Polikliniği'nde izlenen 33 gebeye ait veriler, ilgili literatür doğrultusunda önceden hazırlanmış bir anket formu ile elde edildi. Besin tüketimleri Bebis programında ve kordon kanları gaz kromatografisi-kütle spektrofotometresi (GC-MS) yöntemiyle analiz edildi. Sayı, yüzdelik, ortalama, standart sapma verileri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi için Student's- t paired ve Pearson korelasyon analizi testleri kullanıldı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Gebelerin beslenme ile aldıkları ve kordon kanlarındaki yağ asitlerinin analizi sonucunda toplam doymuş, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri (ÇDYA) arasında anlamlı bir ilişki tespit edildi (p< 0,05). Gebelerin bazı verileriyle kordon kanı yağ asitleri arasındaki ilişkiye bakıldığında, kordon kanındaki doymuş yağ asitleriyle magnezyum arasında negatif, vitamin-mineral kompleksiyle pozitif bir ilişki, beslenmeyle alınan yağda çözünen vitaminlerden D vitaminiyle kordon kanındaki doymuş yağ asitleri arasında pozitif anlamlı ilişki saptandı (p< 0,05). Gebelerin yaş, gelir, BKİ gibi verileriyle kordon kanı yağ asitleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p> 0,05). Sonuç olarak gebelerin günlük beslenmeleriyle aldıkları yağ asitlerinin kordon kanlarındaki yağ asitlerini etkilediği görüldü. Beslenme ve kordon kanı yağ asitleri seviyeleri arasındaki ilişkinin, bebek gelişimi ve anne sağlığı üzerine etkilerinin aydınlatılması konusunda ileri düzeyde ve detaylı araştırmalara ihtiyaç duyulduğu, bu nedenle bu konuda yapılan çalışmaların sayısının artırılması gerektiği düşünüldü. Anahtar kelimeler: Beslenme, gebelik, kordon kanı, omega-3, yağ asitleri | |
dc.description.abstract | In this study, research of the effects of fatty acids that are taken with daily nutrition by pregnant women on cord blood fatty acids is aimed. This study is performed by following up 33 pregnant women in Kadıköy-Koşuyolu Private İstanbul Medipol Hospital Gynaecology Polyclinic. Data of pregnant women are obtained by survey forms which are preconditioned according to medical literature. Food consumptions are analysed with Bebis program. Cord bloods are analysed with GC-MS method. Study data are calculated as number, percentage, average and standard deviation values. Student's- t paired and Pearson correlation analysis tests are used to evaluate the relation between data. Results are evaluated in the confidence interval of 95%. Significance is evaluated at p<0.05 level. A significant relation between total saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids is found with the analysis of fatty acids that are taken as nutrition by pregnant women and cord blood fatty acids (p<0.05). Considering the relation between cord blood fatty acids and some data of pregnant women, a negative relation between saturated fatty acids in cord blood and magnesium, a positive relation between vitamin-mineral complex and a positive relation between vitamin D which is a fat soluble vitamin and saturated fatty acids in cord blood are detected (p<0.05). A significant relation between cord blood fatty acids and some data of pregnant women such as age, income, BMI is not found (p<0.05). As a result, it is concluded that fatty acids that are taken with daily nutrition by pregnant women affect cord blood fatty acids. For that reason, kind and amount of fatty acids that are taken as nutrition during pregnancy should be taken care of. Advanced and detailed researches on this topic are needed. For this reason, raising the number of studies which are done on this topic is suggested. Keywords: Nutrition, pregnancy, cord blood, omega-3, fatty acids | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Gebelik döneminde beslenme durumunun, kordon kanı yağ asitleri düzeyleri üzerine etkilerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of nutritional status impacts on cord blood fatty acids levels during pregnancy | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Pregnancy | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional status | |
dc.subject.ytm | Fetal blood | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Fatty acids-omega 3 | |
dc.identifier.yokid | 10132732 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 447257 | |
dc.description.pages | 76 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |