Show simple item record

dc.contributor.advisorGaripağaoğlu Denizhan, Muazzez
dc.contributor.authorŞensöz, Merve Göksu
dc.date.accessioned2020-12-06T17:54:26Z
dc.date.available2020-12-06T17:54:26Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108473
dc.description.abstractÇalışma, gebelik ve laktasyon dönemindeki kadınlara yapılan omega-3 yağ asidi desteğinin anne sütündeki omega-3 yağ asitleri düzeyine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. 1 Eylül 2015-31 Aralık 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaya Kadıköy-Koşuyolu Özel İstanbul Medipol Hastanesi'ne başvuran 144 gebe alındı. Omega-3 desteği yapılan grup, Çalışma Grubu (ÇG); n-3 desteği verilmeyen grup ise Kontrol Grubu (KG) olarak belirlendi. Gebe kadınlara ilişkin bilgiler ve besin tüketimleri anket formu kullanılarak alındı. Anne sütlerindeki n-3 yağ asitleri düzeylerini belirleyebilmek için kolostrum, 15.gün, 3.ay ve 6.ay anne sütü örnekleri toplandı. Çalışma verileri için SPSS 22.0istatistik paket programı kullanıldı. Çalışmanın istatistiksel değerlendirmesinde, verilerin normal dağılımının incelenmesi için Kolmogorov - Smirnov testi, niteliksel veriler için Pearson Ki-Kare(x²) testi, FisherExact test ve Kruskal Wallis, niceliksel veriler için Mann Whitney U test, veriler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde de Pearson ve Spearman Korelasyon Analizi kullanıldı. Sonuçlar % 95 güven aralığında, p<0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirildi. Omega-3 desteği alan ve almayan gruplar arasında demografik özellikler (eğitim durumu, meslek, vücut ağırlığı vb.) açısından anlamlı bir fark görülmedi. Gebelik ve laktasyon döneminde karbonhidrat yüzdesinin önerilerin altında alındığı görüldü. Her iki grubun, kolostrum ve 15.gün sütlerinin EPA ve DHA düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Anne sütü EPA ve DHA düzeyinin, gebelik ve laktasyon dönemindeki beslenmeden etkilendiği ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu görüldü.
dc.description.abstractThe study was done with the intent of determining the effect of omega-3 fatty acid supplementation which is performed to women in pregnancy and lactation period on omega-3 fatty acids level of breastfeeding. 144 pregnant women applying to İstanbul Private Medipol Hospital in Kadıköy-Koşuyolu were included to the study carrying out between 1 September 2015-31 December 2016. The group with omega-3 was determined as working group (WG); the group without n-3 was determined as control group (CG). Information and food consumption on pregnancy women were collected using a questionnaire. Colostrum, 15th day, 3th month and 6th month breast milk samples were collected in order to determine the levels of n-3 fatty acids in breast milk. SPSS 22.0 statistical packaged software was used for the study data. In the statistical evaluation of the study, kolmogorov-smirnov test was used for examining the normal distribution of data, Pearson chi-squared test (x²), Fisher Exact test and Kruskal Wallis were used for qualitative data, Mann Whitney U test was used for quantitative data, Pearson and Spearman Correlation Analysis were used in determining the relationship between data. The results were evaluated at 95% confidence interval and p<0,05 significance level. There was no significant difference in terms of demographic characteristics (education, occupation, body weight, etc.) between the groups with omega-3 and without it. In pregnancy and lactation period, it was found that carbohydrate intake (a percentage of energy) was under recommendations. The difference between EPA and DHA levels of both groups colostrum and 15th day milk was found statistically significant. It was found that breast milks EPA ve DHA level was influenced by nutrition in the period of pregnancy and lactation, but it was in need of more studies.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleGebelik ve laktasyon döneminde yapılan omega-3 yağ asidi desteğinin anne sütü OMEGA-3 yağ asitleri düzeyine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of omega-3 fatty acid supplementation made in pregnancy and lactation period on omega-3 fatty acids level of breastfeeding
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFatty acids-omega 3
dc.subject.ytmMilk-human
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutrition surveys
dc.subject.ytmPregnancy
dc.subject.ytmLactation
dc.identifier.yokid10127013
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid437638
dc.description.pages106
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess