Ramazan ayında oruç tutan bireylerde beslenme durumunun kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Büyükuslu, Nihal | |
dc.contributor.author | Pak, Meşkure | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:54:12Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:54:12Z | |
dc.date.submitted | 2016 | |
dc.date.issued | 2019-10-04 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108467 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı Ramazan ayında tutulan orucun ve değişen beslenme durumunun sağlıklı yetişkinlerde kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya Ramazan ayı boyunca ara vermeden oruç tutan 30 birey katıldı. Çalışma Ramazan ayının başında, ortasında ve sonunda olmak üzere üç aşamada gerçekleştirildi. Bireylerin antropometrik ölçümleri ile biyokimyasal parametreleri değerlendirmek üzere kan örnekleri alındı, mekanik tansiyon aleti ile kan basıncı ölçüldü. Ayrıca beslenme durumunun belirlenmesi için 1 günlük besin tüketim kaydı ile Ramazan ayı öncesi ve sırasında besin gruplarının tüketimini karşılaştırmak amacıyla bireylerin besin tüketim sıklığı alındı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesi için SPSS 18.0 paket programı kullanıldı. Ramazan ayı sonunda erkek bireylerin enerji tüketimlerinin önemli ölçüde azaldığı belirlenmiştir. Bununla birlikte bireylerin su tüketimi ve enerjinin karbonhidrattan gelen yüzdesi artmış; tüketilen protein miktarı ve proteinden gelen enerji yüzdesi, besinsel lif, folik asit, doymuş yağ asitleri ve tekli doymamış yağ asitleri ile kalsiyum alımı anlamlı olarak azalmıştır. Ramazan ayı sonunda tüm bireylerin bel ve kalça çevresi ile bel kalça oranında azalma, kadın bireylerin BKİ değerlerinde artış, erkeklerin yağ yüzdelerinde ise azalma olduğu görülmüştür. Ayrıca bireylerin serum glukoz, kreatinin, toplam kolesterol, LDL kolesterol seviyeleri ile sistolik kan basıncının anlamlı olarak arttığı bulunmuştur. Sonuç olarak; Ramazan ayında uzun süre aç kalınması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi; bazı biyokimyasal parametrelerde, kan basıncı, vücut ağırlığı ve bileşeninde değişikliklerin görülmesine neden olur. | |
dc.description.abstract | The purpose of this study is to investigate the effects of Ramadan fasting and changes in nutrition status on biochemical parameters, body weight and composition in healthy adults. The study was composed of 3 stages; before Ramadan, during Ramadan and end of Ramadan. Anthropometry measurements and blood samples were taken. Blood pressure was measured using a mechanical sphygmomanometer. Dietary intake was measerud using 24 hour recall records and food frequency questionnaire. Statistical analysis was performed with SPSS 18.0 package program. We found a significant reduction in energy consumption of men. Also, there was a significant increase in water consumption and percentage of carbohydrates. Protein, dietary fiber, folic acid, saturated fatty acids, mono unsaturated fatty acids and calcium intakes decreased at the end of Ramadan in all individuals. In all subjects waist and hip circumference were decreased at the end of Ramadan. BMI increased significantly in women and body fat percentage decreased in men. The levels of serum glucose, creatinin, total cholesterol, LDL cholesterol and systolic blood pressure were increased significantly. In conclusion, long fasting hours and changes in nutrition statement in Ramadan can effect some biochemical parameters and blood pressure, body weight and body composition. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Ramazan ayında oruç tutan bireylerde beslenme durumunun kan bulguları, vücut ağırlığı ve bileşeni üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | Effects of nutritional status on biochemical parameters, body weight and body composition during ramadan fasting | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-10-04 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fasting month | |
dc.subject.ytm | Fasting | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Anthropometry | |
dc.subject.ytm | Biochemical phenomena | |
dc.subject.ytm | Biochemistry | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.identifier.yokid | 10126841 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 437641 | |
dc.description.pages | 115 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |