Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzmen Toğay, Sine
dc.contributor.authorÇiray, Zehra
dc.date.accessioned2020-12-06T17:50:29Z
dc.date.available2020-12-06T17:50:29Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108372
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı; tüketime sunulan ticari kefirlerin mikrobiyal kalitesinin değerlendirilmesidir. Mart – Haziran 2015 tarihleri arasında İstanbul'da marketlerden alınan 45 adet sade, 35 adet meyveli ve 20 adet light kefirden oluşan toplam 100 adet kefir örneği mikrobiyolojik yönden analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında incelenen kefir örneklerinin laktokok sayılarının ortalama 8,33±0,47 log kob/mL, laktobasil sayılarının 7,29±0,66 log kob/mL ve maya sayılarının 3,48±1,78 log kob/mL olduğu tespit edilmiştir. Mikrobiyolojik yönden analiz edilen kefir örneklerinin laktokok ve laktobasil düzeyi bakımından tamamı, maya düzeyi bakımından ise sadece %24'ünün Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği'ne uygun olduğu belirlenmiştir. Kefir örnekleri hijyen indikatörü mikroorganizmalar yönünden de incelenmiş olup, örneklerin %26'sının küf, %18'inin koliform grubu bakteri ve %2'sinin ise E. coli ile kontamine olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak çalışma kapsamında incelenen kefirlerin farklı kalitelere sahip olduğu, bununla birlikte kefirlerinin bir bölümünün hijyen indikatörü mikroorganizmalar ile kontamine olduğu saptanmıştır. Bu nedenle kefir üretimi, paketlenmesi ve depolanması sırasında hijyenik koşulların sağlanması ve kefirin üretimden tüketime kadar geçen sürede uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerektiği düşünülmektedir.
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the microbiological quality of commercial kefir samples. For that purpose total of 100 kefir samples purchased from supermarkets in Istanbul between March and June 2015 including 45 plain, 35 flavoured and 20 light kefir samples were analysed for microbiological properties. According to this study findings, mean lactococci, lactobacilli and yeast counts were determined as 8,33±0,47 log cfu/mL, 7,29±0,66 log cfu/mL and 3,48±1,78 log cfu/mL, respectively. As a result of microbiological analysis, all and also 24% of kefir samples were found as suitable to the Turkish Food Codex for lactococci, lactobacilli and yeast counts, respectively. Kefir samples were also analysed for hygiene index microorganisms and the result of microbiological analyses showed that 26%, 18% and 2% of kefir samples contaminated with mold, coliform bacteria and E. coli, respectively.As a conclusion, the analyse results showed that kefir samples had different qualities and some kefir samples contaminated with hygiene indicator microorganisms. For this reason, it was suggested that during kefir production, packing and storing hygienic conditions must be applied and kefir should be stored in appropriate conditions.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titlePiyasa satılan ticari kefirlerin mikrobiyal kalitesinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of microbiological quality of commercial kefir samples sold in market
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmKefir
dc.subject.ytmMicrobiology
dc.subject.ytmFood contamination
dc.subject.ytmLactobacillus
dc.subject.ytmYeasts
dc.identifier.yokid10137561
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid454157
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess