Demir eksikliği anemisi olan çocukların beslenme alışkanlıkları
dc.contributor.advisor | Özahi İpek, İlke | |
dc.contributor.author | Akgül, Nurcan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:50:19Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:50:19Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108368 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma; demir eksikliği anemisi saptanan çocukların beslenme alışkanlıklarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Samsun Ayvacık Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvurup, demir eksikliği anemisi saptanan 50 çocuk ile sağlıklı 50 çocuğa ve annesine araştırmacı tarafından tek tek ve yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Bu ankette; anne ve baba eğitim seviyeleri, ilk 6 ay anne sütü alma, inek sütü ile ek besine başlama zamanı ve beslenme şekilleri ile ilgili sorular yer almaktadır. Veriler SPSS 23 Windows programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Demografik değişkenlerin birbiri arasındaki ilişki için Ki-Kare testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Çalışmamızda; demir eksikliği anemisi saptanan çocukların sağlıklı çocuklara oranla 6.1 kat daha fazla süt tükettikleri görülmüştür (p<0,01). Ayrıca sağlıklı çocukların tamamının 6.aydan önce hiç inek sütü almadığı görülmüştür (p<0,05). Demir eksikliği anemisi saptanan çocukların sağlıklı çocuklara oranla portakal suyu veya meyve tüketiminin 4.5 kat, et tüketiminin ise 3.1 kat daha az olduğu görülmüştür (p<0,05). Her iki grup arasında akşam öğününde beslenme farklılıkları bulunmamaktadır (p>0,05). Baba eğitim düzeyi ile beslenme şekilleri arasında bir ilişki bulunmaktadır (p<0,05). Her iki grupta da yaş gruplarına göre beslenme şekilleri arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0,05). Çocuklara ve annelere doğru beslenme şekilleri ile ilgili eğitimler verilmesi ve desteklenmesi önerilmektedir. | |
dc.description.abstract | We aimed to investigate the nutrition habits of children with; iron deficiency anemia. The study was conducted at Samsun Ayvacık State Hospital Pediatrics outpatient clinics among 50 children with iron deficiency anemia and healthy 50 children and their mothers by face-to-face survey. In the survey there were questions about maternal and paternal education levels, breast milk intake for the first 6 months of age, starting time of supplementary nutrition and cow's milk, and dietary habits. The data were evaluated using SPSS 23 Windows program. Chi-square test was used for the relationship between demographic variables. The results were evaluated at a 95% confidence interval, and significance was granted for p <0.05. In our study, it was observed that children who had iron deficiency anemia consumed cow's milk 6.1 times more than healthy children (p <0.01). In addition, it was observed that none of the healthy children consumed cows milk before 6th month of their life (p <0,05). It was found that children who had iron deficiency anemia had 4.5 times less orange juice or fruit consumption and 3.1 times less meat consumption than healthy children (p <0,05). There was no dietary differences between dinner contents of the two groups (p> 0,05). There was a relation between education level of fathers and dietary habits (p <0,05). There was no significant difference between the dietary habits of two groups according to age groups (p> 0,05). It is recommended to give nutritional counseling and organize workshops to educate both children and mothers about proper dietary habits. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları | tr_TR |
dc.subject | Child Health and Diseases | en_US |
dc.title | Demir eksikliği anemisi olan çocukların beslenme alışkanlıkları | |
dc.title.alternative | Dietary habits of children with iron deficiency anemia | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Hemşirelik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Anemia-iron deficiency | |
dc.subject.ytm | Anemia-hypochromic | |
dc.subject.ytm | Anemia | |
dc.subject.ytm | Children | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Nutritional habits | |
dc.subject.ytm | Nutrition surveys | |
dc.identifier.yokid | 10161716 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 471601 | |
dc.description.pages | 100 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |