dc.contributor.advisor | Öztürk, Rabia İclal | |
dc.contributor.author | Öztürk, Fatma Feyza | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:48:32Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:48:32Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108322 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı besin tüketimleri ilemetabolik kontrol arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaş ortalaması 58,86±4,15olan 160 tip 2 diyabetli birey (60 erkek, 100 kadın) üzerinde yapılmıştır. Çalışmayakatılan bireylerin boy uzunlukları 160,04±6,40 cm, vücut ağırlıkları 86,59±16,83 kg,beden kütle indeksleri 33,86±6,02 kg/m2'dir. Katılımcıların % 66,9'u (n=107) şişman,% 28,1'i (n=45) hafif şişman, % 5'i (n=8) normal olarak değerlendirilmiştir.Bireylerin ortalama diyabet süresi 7,79±6,82 yıl, HbA1c değerleri % 8,30±2,35'tir.Katılımcıların % 63,7'si (n=102) kötü, % 36,3'ü (n=58) iyi metabolik kontrolesahiptir. Günlük enerji alımı erkeklerde 1651,57±288,05 kkal, kadınlarda1471,73±306,75 kkal'dir. Toplam enerjinin karbonhidrat, protein ve yağ örüntüsüsırayla erkeklerde; % 37,98±4,60, % 18,00±3,02, % 44,10±4,58, kadınlarda; %36,17±4,14, %17,40±2,19, % 46,35±4,14'tür. Metabolik kontrolü kötü olan bireyleringünlük hamur tatlısı ve kek, kurabiye, bisküvi tüketim miktarının metabolik kontrolüiyi olan bireylere göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05).Bireylerin HbA1c değerleri ile hamur tatlısı, hazır meyve suyu, light gazlı içecek vesade soda tüketim sıklıkları arasında pozitif yönde, zayıf ve istatistiksel olarakanlamlı bir ilişki vardır (p<0,05). Sonuç olarak çalışmaya katılan diyabetlilerinçoğunluğunun şişman ve metabolik kontrollerinin kötü olduğu saptanmıştır.Bireylerin tatlandırıcı içeren ve tatlı besinleri seyrek ve çok az miktarlardatükettikleri, tatlandırıcılar konusunda bilinçli oldukları görülmüştür. Günlük tüketilenhamur tatlısı ve kek, kurabiye, bisküvi tüketim miktarları ile metabolik kontrolünilişkili olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Metabolik kontrol, tatlandırıcı, tatlandırıcı tüketimi, tatlı besintüketimi, tip 2 diyabet | |
dc.description.abstract | This study was conducted on 160 type 2 diabetic individuals (60 men, 100 women)with a mean age of 58.86 ± 4.15 in order to determine the relationship betweensweetener and sweet food consumption and metabolic control of individuals withtype 2 diabetes. Individuals participating in the study had a height of 160,04 ± 6,40cm, a body weight of 86,59 ± 16,83 kg and a body mass index of 33,86 ± 6,02 kg /m2. 66.9% of the participants (n = 107) were obese, 28.1% (n = 45) were mildlyobese and 5% (n = 8) were normal. The mean duration of diabetes was 7.79 ± 6.82years and the HbA1c values were 8.30 ± 2.35%. 63.7% (n = 102) of the participantshad bad and 36.3% (n = 58) had good metabolic control. Daily energy intake is1651,57 ± 288,05 kcal for males and 1471,73 ± 306,75 kcal for females. Thecarbohydrate, protein and fat composition of the total energy are in turn in males;37,98 ± 4,60%, 18,00 ± 3,02, 44,10 ± 4,58 in women; % 36,17 ± 4,14, 17,40 ± 2,19,46,35 ± 4,14. Metabolic control was found to be significantly higher in individualswith poor metabolic control than those with good metabolic control (p <0,05). Therewas a weak and statistically significant correlation between individuals' HbA1cvalues and the frequencies of dough, ready-made fruit juice, light carbonated drinksand simple soda consumption (p <0.05). As a result, it was determined that themajority of diabetes participating in the study had poor fat and metabolic controls.Individuals have been shown to be conscious of sweeteners, which containsweeteners and are consumed in infrequent amounts and in very small quantities. Ithas been determined that consumption of daily dough and cake, cookie, biscuitconsumption and metabolic control are related.Key words: Metabolic control, sweetener, sweetener consumption, sweet foodconsumption, type 2 diabetes | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Tip 2 diyabetli bireylerin tatlandırıcı ve tatlı tüketimleri ile metabolik kontrol arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Assessment of the relationship between sweetener and sweet consumption and metabolic control of type 2 diabetic individuals | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Metabolism | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus-type 2 | |
dc.subject.ytm | Sweeteners | |
dc.subject.ytm | Desserts | |
dc.identifier.yokid | 10164071 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 471609 | |
dc.description.pages | 104 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |