Show simple item record

dc.contributor.advisorBaysoy, Gökhan
dc.contributor.authorYilmaz, Hatun
dc.date.accessioned2020-12-06T17:46:13Z
dc.date.available2020-12-06T17:46:13Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2018-10-24
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108262
dc.description.abstractBesin protein alerjisi'nin (BPA) tedavisi, belirtilere neden olan besinlerin anne ve/veya bebeğin diyetinden çıkarılmasıdır. Ancak anneye eliminasyon diyeti yaptırılmasının anne ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkisi iyi bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı; 0-6 aylık bebeklerinde BPA nedeniyle eliminasyon diyeti yapan annelerin besin tüketim durumlarını belirlemek, pospartum depresyon (PPD) puanlarını incelemek ve anneye diyetisyen tarafından beslenme eğitimi verilmesinin etkilerini görmektir. Çalışma üç grup olarak tasarlanmıştır; 1.grup alerji nedeniyle eliminasyon diyeti yapan, 2.grup eliminasyon diyetine yeni başlayacak, 3.grup ise diyet uygulamayan kontrol grubu annelerinden oluşturulmuştur. Çalışmaya dahil edilen annelere diyetisyen/hekim tarafından anne ve bebeğin özelliklerini içeren anket ve Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği uygulandı. Besin tüketim kayıtları 1.gruptan beslenme eğitimi öncesi ve sonrası olarak iki kez, 2.gruptan beslenme eğitimi sonrası bir kez ve 3.gruptan müdahale edilmeden bir kez alınarak çalışma 100 anne ile sonlandırıldı. Annelerin elimine ettiği besinlerin; süt (%98), yumurta (%76), et (%46), soya (%32), tavuk (%29) ve balık (%10) olduğu görüldü. PPD skoru 1.grupta anlamlı derecede yüksek bulundu. Annelerden hiçbirinin diyete başlarken diyetisyene yönlendirilmediği, hekim tarafından etiket okuma bilgisinin %25.5'ine verildiği ve % 36'sının kalsiyum + D vitamini takviyesi aldığı bulundu. Günlük enerji ve birçok besin öğesi alımının 1.grupta anlamlı derecede düşük olduğu saptandı. Beslenme eğitimi verildikten sonra 1.grupta besin tüketimlerinin anlamlı şekilde düzeldiği görüldü. Beslenme eğitimi sonrası ilk defa eliminasyon diyetine başlayan 2.grubun besin tüketim durumu kontrol grubuyla benzer bulundu. Diyetisyen danışmanlığının annenin besin tüketim durumuna olumlu etkilerinin olduğu gözlendi. Eliminasyon diyeti uygulayacak emziren anneler hekim ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir.
dc.description.abstractTreatment of food protein allergy is the elimination of the offending food from mother/babies' diet. Effect of elimination diet on the mother's mental and physical health is not very well known. In this study, we aimed to investigate the dietary content, postpartum depression scores, and the effects of dietitian counselling in mother's on an elimination diet with an infant 0-6 months of age. There were 3 groups in the study; group 1 consists of mothers who were already on an elimination diet, group 2 consists of mothers who were about to start diet, and control group consists of mothers who aren't on a diet. A dietitian/physician administered standard form to collect demographic data of baby and mother, Edinburgh Postpartum Depression scale, and 3 day dietary records in group 1 and 3. After dietitian counselling, 3 day dietary records were again collected from group 1 and for the first time from group 2. There were 100 mothers included in the study. Eliminated foods in group 1 were milk(98%), egg(76%), meat(46%), soy(32%), and fish(10%). Postpartum Depression score was significantly higher in group 1. None of the mothers were consulted to dietitian before starting elimination diet. Only 25.5% of them were given food label reading education and 36% were receiving calcium+Vitamin D supplementation. Daily intake of calories and most of the nutrients were significantly lower in group 1, and increased significantly after dietitian counselling were similar to group 3. In group 2 which received dietitian counselling before starting to elimination diet, daily caloric and nutrient intake was similar to group 3. Dietitian counselling seemed to have significant benefits to the mother's feeding composition. Breastfeeding mothers who were about to start elimination diet must be followed by dietitian and physician.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleBebeklerinde besin protein alerjisi tanısı ya da şüphesi nedeniyle eliminasyon diyeti yapan annelerde potansiyel sağlık sorunları mevcut mudur?
dc.title.alternativeAre there any potential health problems in breastfeeding mothers who were on elimination diet due to actual or suspicious food protein allergy in their infants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-10-24
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmInfant
dc.subject.ytmInfant nutrition
dc.subject.ytmFood hypersensitivity
dc.subject.ytmElimination
dc.subject.ytmDiet
dc.subject.ytmMothers
dc.subject.ytmAllergy and immunology
dc.subject.ytmHypersensitivity
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmBreast feeding
dc.identifier.yokid10179583
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid493328
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess