İlaç ve gıda takviyelerinin içerikleri hakkında kullanıcıların bilgi ve talep düzeyinin ölçülmesi
dc.contributor.advisor | Özbek, Hanefi | |
dc.contributor.advisor | Şakul, Ayşe Arzu | |
dc.contributor.author | Özcan, Vildan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-06T17:43:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-06T17:43:06Z | |
dc.date.submitted | 2018 | |
dc.date.issued | 2019-03-11 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108181 | |
dc.description.abstract | İlaç ve gıda takviyelerinin içerikleri prospektüs bilgisinde verilmektedir. Ancak bu içerikte kullanıcıların inançlarını da gözeterek yapılmış bir bilgilendirme bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı insanların ilaç ve gıda takviyesi şeklindeki ürünlerin içeriklerinin kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda şeffaflaştırılması hususundaki düşünce ve tercihlerini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemini eczanelere başvuran 888 reçete sahibi oluşturdu, 16 soruluk ankete verilen cevaplar ise çalışmanın verilerini meydana getirdi. Veriler tanımlayıcı ve analitik istatistik yöntemleriyle değerlendirildi. Katılımcılar ortalama 40.05 yaşında, % 92.9'u şehir veya büyük şehirlerde yaşayan, % 62.2'si kadın olan gönüllülerden oluşmaktaydı. Katılımcıların eğitim seviyesi, % 54.9 ilköğretim ve % 43.2 yüksek öğretim olarak tespit edildi. Gönüllülerin % 33.2'si her gün veya haftada en az bir gün ilaç kullanırken % 66.8'i hastalandıkça veya nadiren ilaç kullandığını beyan etti. Katılımcıların % 92.7'si ilaç kullanmak gerektiğinde hekim veya eczacıya başvuracağını, % 92.7'si her zaman veya ihtiyaç olduğunda prospektüs okuduğunu, % 92.2'si ilaçların içeriği ile ilgili olarak kendilerini hekim veya eczacının bilgilendirmesi gerektiği kanaatinde olduğunu, % 44.5'i ilaç konusunda sağlık meslek mensuplarınca bilgilendirildiğini bildirdi. Gönüllülerin %94.8'i ilaç veya gıda takviyesinde bağımlılık yapıcı madde, alerjik reaksiyona sebep olabilecek bir içerik, alkol veya domuzdan elde edilmiş madde olup olmadığını bilmek istediğini, böyle bir madde bulunduğunu öğrenmeleri durumunda katılımcıların %80.8'i alternatif yollar arayacağını, %10.8'i ise tedaviyi reddedeceğini bildirdi. Hastaların ilaç veya gıda takviyelerine ait içerikleri gösteren bilgilerin kendi inançlarının gerekliliklerini de yansıtacak şekilde prospektüslere girmesini istedikleri sonucuna varıldı. | |
dc.description.abstract | The contents of medicines and food supplements are given in the prospectus information. However, there is no information provided in this context, taking into account the beliefs of the users. The purpose of this thesis is to reveal people's thoughts and preferences about the transparency of the content of medicines and food supplements to the needs of the users. The sample of the study was made by 888 prescribers who applied to pharmacists, and the answers given to the questionnaire with 16 questions gave the results of the study. The data were evaluated by descriptive and analytical statistical methods. Participants consisted of volunteers with an average age of 40.05, 92.9% living in cities or big cities, and 62.2% women. The educational level of the participants was 54.9% primary education and 43.2% higher education. When 33.2% of volunteers used medication at least once a day or week, 66.8% stated that they sick or rarely used medication. When 92.7% of the participants read the prospectus or read the prospectus whenever necessary, 92.7% of the participants thought that they should inform the physician or pharmacist about the contents of the drugs, 44.5% of the drug the health professions were informed about it. 94.8% of the volunteers wanted to know whether they were addictive substances in medicines or food supplements, a substance that could cause allergic reaction, alcohol or pigs, 80.8% of the participants would search for alternative ways, 10.8% he would deny the treatment. It was concluded that patients wanted the information showing the contents of medicines or food supplements to enter the pamphlets to reflect the requirements of their religious beliefs. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Allerji ve İmmünoloji | tr_TR |
dc.subject | Allergy and Immunology | en_US |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.subject | Halk Sağlığı | tr_TR |
dc.subject | Public Health | en_US |
dc.title | İlaç ve gıda takviyelerinin içerikleri hakkında kullanıcıların bilgi ve talep düzeyinin ölçülmesi | |
dc.title.alternative | Measuring level of information and demand of users about the content of drug or food supplements | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2019-03-11 | |
dc.contributor.department | Klinik Eczacılık Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Food products | |
dc.subject.ytm | Prospectus | |
dc.subject.ytm | Drug substances | |
dc.subject.ytm | Drug utilization | |
dc.subject.ytm | Nutritional support | |
dc.subject.ytm | Prospectus | |
dc.subject.ytm | Alcohols | |
dc.subject.ytm | Swine | |
dc.identifier.yokid | 10209891 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 506065 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |