Show simple item record

dc.contributor.advisorMacit, Çağlar
dc.contributor.authorKocamanoğlu, Gizem
dc.date.accessioned2020-12-06T17:40:59Z
dc.date.available2020-12-06T17:40:59Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-05-30
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/108127
dc.description.abstractHiperlipidemi, kandaki yükselmiş lipit seviyesinin bir sonucu olarak ortayaçıkmaktadır. Hiperlipidemi, aterosklerozun ve koroner kalp hastalığı, iskemikserebrovasküler hastalık, periferik vasküler hastalık ve pankreatit gibi aterosklerozile ilgili durumların başlıca nedenidir. Bu çalışmada besin takviyesi olarak Omega-3'ün hiperlipidemi üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 40 yaş üstü 52hiperlipidemik hasta alınmıştır. Hastaların % 54' ünü erkekler % 46' sını kadınlaroluşturmaktadır. Hastaların çalışma süresince yaşam şekilleri ve beslenmedüzenlerinde hiçbir değişiklik yapmamaları istenmiştir. Çalışmada 1200mg (780mgBalık yağı + 252mg DHA + 384mg EPA) lık Omega-3 besin takviyesi kullanılmıştır.Omega-3 takviyesi 3 ay boyunca kullanılmıştır. Omega-3 takviyesi öncesi vesonrasında hastalardan alınan serum örneklerinde HDL, LDL ve Trigliserit seviyeleriölçülmüştür. Çalışma sonucunda LDL (%2) ve Trigliserit (%26) seviyelerindeanlamlı düşüşler tespit edilmiştir. HDL seviyelerinde anlamlı fark saptanmamıştır.Omega -3 yağ asidinin hiperlipidemi üzerinde tedavi edici özelliği olduğu sonucunavarılmıştır.Anahtar Kelimeler: HDL,Hiperlipidemi, LDL, Omega-3, Trigliseri
dc.description.abstractHyperlipidemia occurs as a consequence of an high lipid level. Hyperlipidemia is amajor cause of atherosclerosis and conditions related to atherosclerosis such ascoronary heart disease, ischemic cerebrovascular disease, peripheral vascular diseaseand pancreatitis. In this study, the effect of Omega-3 on hyperlipidemia wasevaluated. The study registered 52 hyperlipidemic patients over 40 years of age. %54 of patients are male and % 46 of patients are female. Patients were asked not tomake any changes in their lifestyle and diet during the study period. In this study,1200mg (780mg Fish oil + 252mg DHA + 384mg EPA ) Omega-3 nutritionalsupplement was used. Omega-3 readministration was used for 3 months. HDL, LDLand triglyceride levels were measured in serum samples taken before and afteromega-3 supplementation. As a result, major reduction was seen in triglyceride(26%) level while minör reduction was seen in LDL (2%) level. There was noimportant difference in HDL level. It is concluded that omega-3 fatty acid has atherapeutic property in hyperlipidemia.Key words: HDL, Hyperlipidemia, LDL, Omega-3, Triglycerideen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEczacılık ve Farmakolojitr_TR
dc.subjectPharmacy and Pharmacologyen_US
dc.subjectKardiyolojitr_TR
dc.subjectCardiologyen_US
dc.titleHiperlipidemi hastalarında omega-3`ün etkisinin değerlendirilmesi
dc.title.alternativeThe effect of omega-3 in patient with hyperlipidemia
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-05-30
dc.contributor.departmentKlinik Eczacılık Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHyperlipidemias
dc.subject.ytmFatty acids-omega 3
dc.subject.ytmCholesterol-HDL
dc.subject.ytmCholesterol-LDL
dc.subject.ytmTriglycerides
dc.identifier.yokid10223026
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid522127
dc.description.pages78
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess