Show simple item record

dc.contributor.advisorBulut, İlhami
dc.contributor.authorBingöl, A.Mecit
dc.date.accessioned2020-12-06T17:19:31Z
dc.date.available2020-12-06T17:19:31Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/107597
dc.description.abstractOkul yöneticileri ile öğretmenler arasındaki iletişim sorunları okulun amaçlarının gerçekleştirilmesini engellemekte ve örgütsel işleyişi olumsuz yönde etkileyip, birçok sorunun doğmasına neden olmaktadır.Bu araştırmanın amacı, okul yöneticileri ile öğretmenler arasındaki iletişim sorunlarını belirlemeye yöneliktir. Yöneticiler ile öğretmenler arasındaki iletişim sorunlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından İletişim Sorunları Ölçeği geliştirilmiştir. Geliştirilen veri toplama aracı, Diyarbakır il merkezinden random yöntemiyle seçilen 39 ilköğretim kurumunda görev yapan 143 yönetici ve 258 öğretmene uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, görev, cinsiyet, branş, meslekteki kıdem yılı, yöneticilikteki hizmet süresi ve okul tipi değişkeni bakımından analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, t-testi, tek yönlü varyans analizi, Scheffe ve LSD testleri kullanılmıştır.Araştırma sonucunda yönetici ile öğretmenlerin görüşlerinin ?görev? değişkeni bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterdiği ve bu farklılığın yöneticilerin lehine olduğu, `cinsiyet?, `branş?, `meslekteki kıdem yılı?, `yöneticilikteki hizmet süresi?, ve `okul tipi? değişkenleri bakımından ise; anlamlı bir şekilde farklılaşma olmadığı tespit edilmiştir. Öğretmenler, yöneticilerin kendileriyle iletişimlerinde yeterince empati kurmadıkları, beden dilini etkili bir şekilde kullanmadıkları, içten ve sempatik davranışlar göstermedikleri, eleştiriye açık olmadıkları, duygu ve düşüncelerini açık bir şekilde anlatmadıkları, kendilerini her zaman haklı gördükleri ve kendi hatalarını kabul etmedikleri yönünde görüş bildirmişlerdir. Yöneticiler ise, öğretmenlerin kendileriyle olan iletişimlerinde yeterince empati kurmadıkları, eleştiriye açık olmadıkları, kendi hatalarını kabul etmedikleri, duygu ve düşüncelerini dolaylı anlattıkları, kendilerini her zaman haklı gördükleri ve konuşulan konunun dışına çıktıkları yönünde görüş bildirmişlerdir.Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda, yönetici ve öğretmenler iletişim sürecinde beden dilini etkili bir şekilde kullanmalı, kendilerini her zaman haklı görmekten kaçınmalı, eleştiriye açık olmalı, hata yaptıklarında hatalarını kabul etmeli, konuşulan konunun dışına çıkmamaya gayret etmeli, içten, sempatik ve yapıcı bir şekilde davranmaları gerekmektedir.
dc.description.abstractThe communication problems between school authorities and teachers prevent fulfilling the purpose of school and causes many problems by having bad effects on cooperation problems.The aim of this survey is to explain the communication gap between school authorities and teachers. The communication gap scale was enhanced by the researcher to determine the communication gap between school authorities and teachers. This data gathering process was applied on 143 authorities and 258 teachers selected randomly in the provincial centre of Diyarbakır. Data derived from survey was analysed by task, gender, branch, professional record, length of service of directorship and school kind. In Analysing data, were used t-test , one way variance analysis, Scheffe and LSD tests.After the research; it was seen that the point of view of school authorities and teachers statistically infered significantly variable discrepancy and this discrepancy worked in favour of school authorities and it was established that there is no significantly discrepancy on gender, branch, length of service of directorship and school kind. Teachers expressed that school authorities don't make enough empathy, they don't use body language effectively, they don't act friendly and sincerely, they don't invite criticism, they don't say their feelings and opinions, they vindicate themselves and they refuse to accept their mistakes. On the other hand, school authorities told that teachers don't make enough empathy, they don't invite criticism, they don't accept their mistakes, they explain their feelings and thoughts indirectly, they usually vindicate themselves and they run away from the subject being talked.For the purposes reached; school authorities and teachers should use body language effectively in communication, they should avoid to vindicate themselves, they should be open to criticism, they should accept their mistakes when they commit them, they should struggle to avoid running away from the subject and finally they should behave sincerely, sympathetically through the communication.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEğitim ve Öğretimtr_TR
dc.subjectEducation and Trainingen_US
dc.titleİlköğretim kurumları yöneticileri ile öğretmenler arasındaki iletişim sorunları (Diyarbakır ili örneği)
dc.title.alternativeCommunication problems between managers and teachers in primary schools (Example of Diyarbakır city)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10016015
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid454228
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineEğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess