Show simple item record

dc.contributor.advisorOlgun, Nermin
dc.contributor.authorAğlamiş, Suat
dc.date.accessioned2020-12-06T16:59:05Z
dc.date.available2020-12-06T16:59:05Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2019-07-19
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/107055
dc.description.abstractYoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalara uygulanan beslenme yöntemlerinin en az ilaç tedavileri kadar önemli olduğu bilinmektedir. Yeterli düzeyde beslenen hastalarda yara iyleşmesinin düzeldiği, immun yeterliliğin geri kazanıldığı, yeterli düzeyde beslenemeyen olgularda ise morbidite ve mortalite hızlarının arttığı gösterilmiştir. Bu çalışma yoğun bakım hastalarında enteral beslenme durumu ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu çalışma etik kuruldan onay alındıktan sonra yürütülmeye başlanmıştır. Çalışmada veriler genel Yoğun Bakım ve Nöroloji Yoğun Bakım Kliniği'nde yatan, 18 yaşını doldurmuş 50 vakadan toplandı. Kullanılan formlar araştırmacı tarafından, hastanın yoğun bakım ünitesine kabulünde, 1.hafta ve 2. hafta tekrar değerlendirildi. Hasta değerlendirmesi sosyodemografik ve metabolik kontrol değişkenleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Metabolik kontrol değişkenlerinde; antropometrik ölçüm olarak üst kol çevresi, vücut ağırlığı ve aldığı çıkardığı miktarı servise kabulde, 1. hafta ve 2. hafta değeri alınarak kaydedildi. Vücut ağırlığını ölçmek için ilk önce boş yatak tartıldı, sonrada hasta yatağa alındıktan sonra hasta ile beraber tartıldı ve ikisinin farkı alınarak hastanın net kilosuna ulaşıldı. Biyokimyasal ölçümlerden; serum albumin değeri, geliş, 3.gün, 1. hafta, 2.hafta ve üstü, prealbumin, geliş, 3. gün, 1. hafta ve 2. hafta ve üstü ölçüldü. Çalışmaya alınan hastların vücut ağırlığında (p<0,05), üst kol çevresinde ( p<0,05), albümin düzeyinde (p<0,05), prealbümin düzeyinde (p<0,05), meydana gelen düşüşlerin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Fakat aldığı çıkardığında meydana gelen değişimlerde, istatistiksel olarak anlamlılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak; çalışmamızda antropometrik ve biyokimyasal ölçümler anlamlı sonuç verdi. Bu konuda daha çok vakaya ve daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtar kelimeler: Enteral beslenme, yoğun bakım, komplikasyon.
dc.description.abstractIt is known that nutrition methods applied to patients monitored in intensive care units are just as important as medical treatments. It was demonstrated that wound healing improved, immune sufficiency was regained in patients who were nourished at a sufficient level, and the morbidity and morbidity rates increased in cases who were not nourished at a sufficient level. This study is carried out for the purpose of evaluating the enteral nutritional status in intensive care patients and the factors affecting it. This study began to be conducted after ethics committee. 50 cases staying at general Intensive Care Unit and Neurology Intensive Case Clinic who attained the age of 18 were included in the study. The forms employed were re-evaluated by the researcher at the admission of the patient to the intensive care unit, in the 1st week and 2nd week. The patient evaluation consists of two sections, being sociodemographic and metabolic control variables. In the metabolic control variables, as an anthropometric measurement, the upper arm circumference, body weight, and intake-output were recorded by taking the value at the admission to the service, in the 1st week and 2nd week. In order to measure the body weight, firstly, the empty bed was weighed, then, it was weighed together with the patient after taking the patient to the bed, and the net weight of the patient was reached by calculating the difference between them. Among the biochemical measurements, the serum albumin value was measured at arrival, on the 3rd day, in the 1st week, 2nd week and later, prealbumin was measured at arrival, on the 3rd day, in the 1st week and 2nd week and later. It was determined that the decreases occurring in the body weight (p<0,05), upper arm circumference (p<0,05), albumin level (p<0,05), prealbumin level (p<0,05) of the patients included in the study were statistically significant. However, the changes occurring in the intake-output were not determined to be statistically significant (p>0,05). Consequently, a significant result was achieved as a result of the anthropometric and biochemical measurements in our study. More cases and more comprehensive studies on this subject are required. Keywords: Enteral nutrition, intensive care, complicationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHemşireliktr_TR
dc.subjectNursingen_US
dc.titleYoğun bakım hastalarında enteral beslenme durumu ve etkileyen faktörlerın değerlendirilmesi
dc.title.alternativeEvaluation of enteral nutritional status and affecting factors in intansive care patients
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-07-19
dc.contributor.departmentHemşirelik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIntensive care
dc.subject.ytmIntensive care units
dc.subject.ytmEnteral nutrition
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmComplications
dc.identifier.yokid10156954
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid473882
dc.description.pages88
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess