Show simple item record

dc.contributor.advisorBeyhan, Yasemin
dc.contributor.authorÖztürk, Büşra
dc.date.accessioned2020-12-06T16:58:09Z
dc.date.available2020-12-06T16:58:09Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-09
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/107029
dc.description.abstractBu çalışma; Malatya il merkezindeki 3-18 yaş arası bireylerin beslenme durumunu saptamak ve değerlendirmek, tüketilen besinler içerisinde kırmızı renk veren Allura Red AC (E129) bulunan besinlerin cins ve miktarlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma Malatya ilinde bulunan Bostanbaşı 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezinde (ASM) yürütülmüştür. Kasım 2016 – Aralık 2017 tarihleri arasında ASM'ye başvuran 3-18 yaş grubu 46 erkek ve 58 kız çocuk olmak üzere toplam 104 birey araştırma kapsamına alınmıştır. Bireylerin beslenme durumunu değerlendirmek ve Allura Red AC (E129) bulunan besinlerin tüketim miktarını saptamak için 1 günlük besin tüketim kaydı tartı yöntemiyle alınmıştır. Besin tüketim kaydı değerlendirilmesi ise BEBİS 7.1 öğrenci sürümü ile yapılmıştır. Çocukların antropometrik ölçümleri alınmış ve Beden Kütle İndeksi (BKI) hesaplanmıştır. Yaş gruplarına göre vücut ağırlıkları (kg) Türkiye'ye Özgü Beslenme Rehberi'yle karşılaştırıldığında; 1-3 yaş grubu, 7-9 yaş grubu ve 10-13 yaş grubu çocukların vücut ağırlıklarının fazla olduğu görülmüştür. Çocukların enerji alımları değerlendirildiğinde; 1-3 yaş grubu, 4-6 yaş grubu, 7-9 yaş grubu ve 10-13 yaş grubu kız çocukların enerji gereksinimini sırasıyla %123.8, %76.0 , %71.9 ve %75.9'unu karşıladığı; 10-13 yaş grubu erkek, 14-18 yaş grubu erkek ve kız çocukların enerji gereksinimini ise sırasıyla %56.0, %54.1 ve %61.6'sını karşıladığı bulunmuştur. Allura Red AC (E129) içeren besinleri tüketen bireylerin oranı %5.8'dir. Tüm yaş gruplarında günlük ortalama E 129 (Allura Red AC) tüketim miktarının Günlük Kabul Edilebilir Alım Miktarını (ADI) aşmadığı görülmüştür.
dc.description.abstractThe purpose of this study is to determine and evaluate the nutritional status of children aged 3-18 in Malatya and to determine the type and amount of Allura Red AC (E129) which gives a red color in the food consumed. The research was carried out in Bostanbaşı Family Health Center 2 in Malatya. A total of 104 children, aged 3-18 years, 46 males and 58 females, who applied to ASM (Family Health Center) between November 2016 and December 2017, were included in the study. A 1-day nutrient intake scoring method was used to evaluate the nutritional status of individuals and to determine the consumption of nutrients containing Allura Red AC (E129). Food consumptive enrollment assessment was done by 'BEBİS 7.1 student version'. Anthropometric measurements of the children were taken and Body Mass Index (BMI) was calculated. When body weight (kg) -according to age groups- compared with Turkey's Nutrition Guide; 1-3 years group, 7-9 years group and 10-13 years group have shown that the body weight of the children is higher. When children's energy purchases are evaluated the energy needs of girls 1-3 years, 4-6 years, 7-9 years and 10-13 years were found to meet 123.8%, 76.0%, 71.9% and 75.9%, respectively. The energy needs of boys aged between 10-13 years and boys and girls aged 14-18 years were found to meet 56.0%, 54.1% and 61.6% respectively. The proportion of individuals consuming foods containing Allura Red AC (E129) was 5.8%. The daily mean E 129 (Allura Red AC) consumption in all age groups was found not to exceed the Daily Acceptable Intake Quantity (ADI).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleMalatya`da bir aile sağlığı merkezine başvuran 3-18 yaş aralığındaki bireylerin beslenme durumunun ve Allura Red AC (E129) bulunan besinlerin tüketim miktarının saptanması
dc.title.alternativeDetermination of consumption amount of nutritional status and Allura Red AC (E129) consumption of individuals in the age of 3-18 who attended a family health center in Malatya
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-09
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMalatya
dc.subject.ytmFamily health center
dc.subject.ytmChildren
dc.subject.ytmAdolescents
dc.subject.ytmAllura red AC
dc.subject.ytmNutrition
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmFood additives
dc.subject.ytmFood consumption
dc.identifier.yokid10206581
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid516030
dc.description.pages100
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess