Show simple item record

dc.contributor.advisorPekcan, Ayla Gülden
dc.contributor.authorKuyucu, Almila
dc.date.accessioned2020-12-06T16:57:11Z
dc.date.available2020-12-06T16:57:11Z
dc.date.submitted2018
dc.date.issued2019-04-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/107002
dc.description.abstractObezite ve obeziteye bağlı metabolik bozukluklar yüksek morbidite ve mortalite ile ilintilidir.Bariatrik cerrahi (BC) morbid obezlerdevücut ağırlığı kaybı ile komorbiditenin iyileştirilmesinde etkin bir yöntemdir.Bu çalışmanın amacı bariatrik cerrahi ameliyatı geçirmiş hastaların ameliyattan sonra 6 ay ve üzeri sürede vücut ağırlığı kaybı, besin tüketim durumu, beslenme alışkanlıkları ve bazı biyokimyasal bulguların değişimlerininsaptanmasıdır. Çalışma Gaziantep İlinde bir özel hastanede 30 hastada (14 erkek, 16 kadın) yürütülmüştür. Bireylerin demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, besinlerin tüketim sıklığı ve fiziksel aktivite düzeyleri, 24-saatlik besin tüketim durumları belirlenmiştir. Laparoskopik sleeve gastrektomi (LSG) öncesi ve sonrası bazı antropometrik ölçümler, hekim kontrollü olarak rutinde yapılan biyokimyasal ve hematolojikanalizler (açlık kan şekeri, insulin düzeyi, HbA1c, total kolesterol, düşük (LDL) ve yüksek dansiteli(HDL) kolesterol, serum demiri, hemoglobin, alanin aminotransferaz (ALT), B12) değerlendirilmiştir. Bireylerin %56,7'si 30-44 ve %26,6'sı 45 ve üzeri yaş grubundadır.LSG öncesi bireylerin%52,9'unda tip 2 diyabet,%23,5'inde karaciğer yağlanması, %5,9'unda hipertansiyon belirlenmiştir.Ameliyat sonrası bireylerin %73,3'ünün hastalıklarında düzelme görülmüştür,%53,3'ü besin desteği (%82,4'i protein hidrozialtı,%17,6 multivitamin mineral) kullanmaktadır.Ortalama günlük enerji alımı erkeklerde 728,2±250,8 ve kadınlarda 828,8±257,1 kkal'dir. Enerjinin karbonhidrat, protein ve yağdan gelen oranı erkeklerde %32,9±12,6, %24,2±8,1 ve%42,9±12,2,kadınlarda%32,9±9,7, %22,4±7,2 ve %44,6±8,8'dir.Vücut ağırlığı ve BKİ değerleri LSG öncesi ve sonrası erkeklerde 139,9±29,8 ve 98,3±17,8 kg (ortalama kayıp: %29,7; p<0,05), 42,9±8,5 kg/m2 ve 30,7±5,8 kg/m2 (p<0,05), kadınlarda 109,3±15,4 ve 71,8±12,8 kg (ortalama kayıp: %34,3; p<0,05), 41,0±5,3 ve 27,0±4,9 kg/m2 (p<0,05) bulunmuştur.Tüm antropometrik ölçümlerde istatistiksel anlamlılık göstermeyen düşmeler gözlenmiştir.Erkeklerde ALT (p=0,007, p<0,05), kadınlarda insülin (p=0,005, p<0,05), total kolesterol (p=0,016, p<0,05), LDL-K (p=0,004, p<0,05), ALT (p=0,004, p<0,05) düzeylerinde anlamlı düşmeler belirlenmiştir. LSG uzun dönemde vücut ağırlığında önemli kayba ve antropometrik ölçümlerde, biyokimyasal parametrelerde ve morbiditede azalmaya neden olmaktadır.
dc.description.abstract.Obesity and obesity associated metabolic disorders are greatly linked to morbidity and mortality. Bariatric surgery (BS) has been established as an effective means of weight loss, improvement of co-morbidity for morbid obese. This study was held to determine weight loss, dietary intake and habits, some biochemical parameters of 30 patients (14 male and 16 female) after bariatric surgery within a follow-up duration of six months and over in a hospital in Gaziantep, Turkey.Demographic characteristics, nutritional habits, consumption frequency of foods and physical activity levels, 24-hour dietary intake recalls were determined. Before and after laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) some anthropometric measurements were made. Routinely done biochemical and hematological analysis [fasting blood glucose, insulin level, HbA1c, total cholesterol, low (LDL) and high density HDL) cholesterol, serum iron, hemoglobin, alanine aminotransferase (ALT), B12] of the subjects were analyzed.Percentages of subjects between the ages of 30-44 and 45 years and over were 56,7% and 26,6, respectively. Before LSG 52,9%of the subjects had type 2 diabetes, 23,5% had nonalcoholic fatty liver disease, 5,9% had hypertension. Aremission was observed in73,3% patients after surgeryand 53,3% were using food supplements (82,4% protein hydrolysates and 17,6% multivitamin and minerals). Mean energy intakes were 728,2±250,8 and 828,8±257,1 kcal for males and females, respectively. Percentages of energy from carbohydrates, protein and fats were 32,9±12,6, 24,2±8,1 and 42,9±12,2% for males, 32,9±9,7, 22,4±7,2 and 44,6±8,8% for males, respectively.Body weight and BMI of subjects before and after surgery were 139,9±29,8 and 98,3±17,8 kg (mean loss: 29,7%; p<0,05),42,9±8,5 kg/m2and 30,7±5,8 kg/m2 (p<0,05) for males, 109,3±15,4 and 71,8±12,8 kg (mean loss: 34,3%; p<0,05), 41,0±5,3and 27,0±4,9 kg/m2 (p<0,05) for females, respectively. Reductions in all anthropometric measurements were observed, but no significant differences were found. Statistically significant reductions in ALT levels in males (p=0,007, p<0,05) and insulin (p=0,005, p<0,05), total cholesterol (p=0,016, p<0,05), LDL-K (p=0,004, p<0,05), ALT (p=0,004, p<0,05) levels in females were observed. LSG significantly improves body weight, anthropometric measurements, biochemical parameters and morbidity in long-term follow-up.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleBariatrik cerrahi uygulanmış hastaların ameliyat sonrası altı ay ve üzeri sürede vücut ağırlığı kaybının, besin tüketim durumunun ve bazı biyokimyasal bulgularının belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of weight loss, dietary intake and some biochemical parameters of patients after bariatric surgery within a follow-up duration of six months and over
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-04-15
dc.contributor.departmentBeslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmBariatric surgery
dc.subject.ytmObesity-morbid
dc.subject.ytmWeight loss
dc.subject.ytmObesity
dc.subject.ytmNutritional status
dc.subject.ytmGastrectomy
dc.subject.ytmAnthropometry
dc.subject.ytmBiochemistry
dc.subject.ytmLaparoscopy
dc.identifier.yokid10208331
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHASAN KALYONCU ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid516695
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess